2018-12-16 10:55


Vom avea căldură! Ministrul Andrei Gerea vrea capetele şefilor RADET

 |  19:31
Vom avea căldură! Ministrul Andrei Gerea vrea capetele şefilor RADET

Scandalul asigurării agentului termic pe perioada iernii în Bucureşti, declanşat de anunţul RADET că întreruperea căldurii este iminentă, a scos în evidenţă existenţa unui conflict deschis între companiiile furnizoare şi instituţiile statului. Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat că dacă ar sta în atribuţiile ministerului pe care îl conduce, i-ar demite pe cei din RADET "care au instigat populaţia într-un moment de sensibilitate crescută", asigurându-i în acelaşi timp pe oameni că nu vor rămâne fără căldură şi apă caldă în această iarnă.

"Am simţit nevoia să liniştesc încă o dată populaţia cu privire la apariţia, văd, periodică, a unor mesaje care nu-şi au locul şi nu au niciun fundament real faţă de situaţia şi evoluţia ei în ceea ce priveşte încălzirea, alimentarea cu apă caldă şi căldura a bucureştenilor. Vreau să resping, pe această cale, orice încercare de manipulare sau politizare a acestui subiect, orice încercare de alarmare gratuită a poupulaţiei. După cum ştiţi, la nivelul guvernului s-au luat măsuri încă de acum două săptămâni pentru rezolvarea problemei furnizării agentului termic şi a căldurii peste iarnă, prin acea decizie care permite municipalităţii de a se împrumuta cu sumele necesare pentru trecerea iernii, noi am ţinut legătura în permanenţă în cadrul unui comitet pe care l-am organizat pe acest subiect cu Primăria Capitalei, cu primarul general şi lucrurile sunt în absolută siguranţă", a declarat Gerea, la Palatul Victoria, citat de Mediafax.

El a precizat că trebuie gestionată "mai bine" comunicarea la nivelul ELCEN şi RADET.

"Comunicarea de la nivelul ELCEN, RADET este o parte care trebuie, să spunem, mai bine gestionată de către actorii în cauză. (...) Ieri (vineri -n.r.) în momentul când a fost emis acel comunicat de RADET, Primăria Capitalei deja achitase o sumă importantă, iar ELCEN, de asemenea, achitase din această sumă către furnizorii de gaz, plata necesară continuării alimentării cu gaz a ELCEN şi mai departe a furnizării agentului termic. În niciun moment nu a fost vorba de iminenţă, nici de întrerupere ulterioară - peste 10 zile, două săptămâni - a furnizării acestui agent termic", a arătat ministrul.

Ministrul Energiei a precizat că urmează ca Primăria Capitalei şi Consiliul General să facă ultimul pas spre obţinerea împrumutului de trezorerie pus la dispoziţie de către Ministerul de Finanţe, în aşa fel încât să se dea "confortul necesar populaţiei pentru această iarnă".

ELCEN linişteşte bucureştenii

Bucureștenii vor avea în această iarnă apă caldă și căldură, iar Electrocentrale București (ELCEN) plătește în fiecare zi consumul la Romgaz, a declarat, pentru Agerpres, Marcel Octavian Nicolaescu, director general ELCEN, după ce RADET anunţase anterior că Romgaz va întrerupe furnizarea gazelor naturale către ELCEN.

“Vom avea în această iarnă apă caldă și căldură. Bucureștenii vor avea asigurate nevoile. Astăzi a fost, probabil, o disfuncționalitate în comunicare vizavi de faptul că la un moment dat a apărut această știre că Romgaz întrerupe livrarea gazelor. La Romgaz plătim în fiecare zi consumul curent până la momentul 15 noiembrie când trebuie să eșalonăm aceste datorii care sunt acumulate la ei, determinate de faptul că RADET nu ne-a plătit factura de gaze. Acum încasăm factura lunii aprilie 2013, iar la subvenție suntem la ianuarie 2014”, a spus Nicolaescu.

Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (RADET) București a anunțat vineri "iminenta sistare a activității, care va avea drept primă consecință directă oprirea furnizării către consumatori a energiei termice pentru apă caldă și căldură, ca urmare a nefurnizării agentului termic de către ELCEN".

"Sistarea activității este generată de notificarea primită de la Electrocentrale București SA, prin care ni s-a comunicat faptul că începând de vineri, 6 noiembrie, ora 12,00, SNGN Romgaz SA va întrerupe furnizarea gazelor naturale către ELCEN", se arată într-un comunicat al RADET.

Cauzele crizei, varianta RADET

Potrivit sursei citate, factorii care au generat situația actuală a regiei autonome sunt: nerealizarea procesului de transfer al Electrocentrale București de la Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri către Municipiul București și fuziunea de creare a Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică, încălcând Memorandumul adoptat de Guvernul României în data de 23 martie 2013; datoriile Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice către regia autonomă, în sumă de aproximativ 715 milioane de lei (715.352.764 lei), conform prevederilor OG nr.36/2006; neachitarea la termen a deconturilor Primăriei Municipiului București către RADET privind subvenția la încălzire, în prezent, suma totală fiind de aproximativ 250 de milioane de lei (249.978.156 lei), aferentă perioadei februarie — august 2015.

În 30 octombrie 2015, Romgaz a anunțat că a încheiat cu Electrocentrale București un act adițional pentru livrarea de gaze naturale, în sumă de peste 86,875 milioane lei, până pe 15 noiembrie 2015.

Electrocentrale București este cel mai mare producător de energie termică din România (40%) și din București (90%). Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri este principalul acționar al companiei, cu 97,51% din capital, restul acțiunilor fiind deținute de SNGZ Romgaz (2,49%).


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-08

TAGURI: andrei gerea, radet, caldura, apa calda
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...