2017-01-19 18:57

SOCIAL


Vrei banner, plăteşti arhitect

 |  21:00
Vrei banner, plăteşti arhitect

Dezorganizarea şi modul haotic în care este realizată în prezent publicitatea stradală în majoritatea localităţilor din ţară va fi reglementată prin Legea privind amplasarea şi autorizarea mijloacelor de publicitate, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie. Autorităţile publice locale vor fi cele care vor elabora regulamentul cu privire la amplasarea mijloacelor de publicitate şi vor adăuga condiţii restrictive pentru a se proteja spaţiul vizual.

Legea va interzice acoperirea cu orice mijloc de publicitate a suprafeţelor vitrate ale clădirilor, precum şi amplasarea de mijloace de publicitate pe obiectele de artă monumentală, pe clădirile monument istoric, pe arbori, pe zona carosabilă a străzilor şi a drumurilor, în intersecţii, în sensurile giratorii şi în spaţiul destinat circulaţiei autovehiculelor şi semnalizării rutiere.

Mesajele publicitare pot fi montate şi pe mijloacele de transport în comun, însă numai dacă acestea nu obturează vizibilitatea călătorilor.

1.000 de euro pentru acte

Legea mai prevede că regulamentul local privind amplasarea mijloacelor de publicitate va fi corelat cu prevederile documentaţiilor de urbanism aprobate, iar în procesul de stabilire a regulamentului vor fi consultaţi şi specialişti din urbanism, arhitectură, design şi peisagistică.

„Dacă vreau să pun un banner de un metru pătrat, iar blocul are 12 etaje şi 7 scări, eu trebuie să desenez tot blocul. Acum, aştept să facă arhitectul proiectul, să vină certificatul de urbanism şi autorizaţia de construire. Îmi trebuie cam aceleaşi acte ca şi cum aş vrea să construiesc o casă. Mă costă aproape 1.000 de euro numai actele. Am plătit deja două luni de chirie, dar nu pot să  dau drumul la treabă pentru că nu am cum să mă promovez”, spune un om de afaceri din Râmnicu Vâlcea.

Banii intră în contul primăriei

Autorităţile publice locale vor fi responsabile cu aplicarea prevederilor legii, inclusiv desfiinţarea construcţiilor şi amplasamentelor care nu vor respecta prevederile legale. Taxele aferente vor fi plătite la primărie, iar Inspectoratul de Stat în Construcții va fi autoritatea ce va verifica autorizaţiile depuse. Totodată, după eliberarea autorizaţiei de construcţie, revine o taxă şi acestora din urmă.

Sancţiuni între 500 şi 50.000 de lei

Deşi legea a intrat în vigoare la 1 ianuarie, contractele de publicitate deja existente vor respecta termenele până la care au fost aprobate şi vor rămâne acolo unde sunt amplasate.

În ceea ce priveşte sancţiunile pentru nerespectarea prevederilor legale, acestea vor fi cuprinse între 500 de lei, minimul pentru persoanele fizice care încalcă legea, şi 50.000 de lei, cuantumul maxim prevăzut pentru sancţionarea firmelor de afişaj sau a deţinătorilor de vehicule de transport în comun.

Pentru un primar care încalcă obligaţiile care-i revin prin acest proiect de lege, amenda poate fi cuprinsă între 10.000 şi 15.000 de lei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-03-13

TAGURI: Autorităţile-publice-locale, Inspectoratului- de –Stat-în Construcții, cladiri, arhitecti, Ramnicu-ValceaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

CRISTINA
28 Sep 2012

buna ziua. sant p.f.a.,cosmeticiana,lucrez acasa,unde trebuie sa platesc ca sa instalez un bennar in afara balconului?multumesc anticipat.

Adauga un comentariu

Random image