2017-01-21 04:11

SOCIAL


Zero lei pentru deszăpezirea căii ferate

 |  18:18
Zero lei pentru deszăpezirea căii ferate

Dacă „regii asfaltului” au înghiţit sute de milioane de euro din deszăpezirea pe alocuri invizibilă a drumurilor naţionale şi autostrăzilor, transportul feroviar nu a primit fonduri pentru această operaţiune.

Asociaţia Transportatorilor Feroviari din România a anunţat că peste 50% din traficul de marfă este blocat. „Între Constanţa şi Galaţi, calea ferată este paralizată de ninsori şi viscol în proporţie de peste 90%. Sunt imobilizate zeci de locomotive, vagoane, precum şi mărfuri de mare importanţă pentru economie, cum ar fi produsele petroliere, siderurgice şi energetice. Practic, tranzitul pe România este închis, staţiile de frontieră sunt blocate de trenurile care afluesc spre România din Ungaria, care stau imobilizate în parcurs. Este surprinzător că tocmai în astfel de situaţii, când transportul pe calea ferată, în mod tradiţional, este recomandat pentru rezolvarea situaţiilor de criză, acesta a fost primul care a eşuat”, au explicat reprezentanţii ATFR. Potrivit acestora, CFR Infrastructură a plătit deszăpezirea din venituri proprii. „Această stare este o consecinţă firească a dezinteresului inexplicabil pe care Ministerul Transporturilor îl manifestă faţă de calea ferată în ultimii 10 ani, cu atât mai mult cu cât pentru Uniunea Europeană transportul pe calea ferată a devenit o prioritate în această perioadă de timp”, arată sursa citată.

Pe de altă parte, Departamentul de Transporturi şi Infrastructură al PSD avertizează asupra apariţiei unei crize energetice din cauza blocării transportului de marfă pe căile ferate. „Aprovizionarea cu combustibil este deja îngreunată în multe zone ale ţării, iar rafinariile au ajuns la capacitate maximă de stocare şi riscă să fie închise deoarece ele nu mai pot procesa petrol”, explică reprezentanţii Departamentul de Transporturi al PSD.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639553-12-26Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image