2017-01-24 23:27


Ziarul PUTEREA prezintă, în exclusivitate, grila de salarizare a aleşilor locali

 |  21:01
Ziarul PUTEREA prezintă, în exclusivitate, grila de salarizare a aleşilor locali

Acuzaţii şi reproşuri grave s-au lansat la întâlnirea dintre viceprim-ministrul Liviu Dragnea şi reprezentanţii autorităţilor locale, pe tema majorării indemnizaţiilor pentru aleşii locali, primari şi viceprimari. Cei mai supăraţi au fost primarii oraşelor şi ai municipiilor, care nu vor primi nici un ban în plus, unii chiar vor pierde ceva la salariu. Creşteri semnificative sunt în partea a doua a grilei, adică la indemnizaţiile primarilor de comune.

La sfârşitul lunii noiembrie 2013, votul senatorilor pentru creşterea indemnizaţiilor aleşilor locali le-a dat speranţe primarilor şi viceprimarilor. Dar, între timp, Guvernul s-a răzgândit. Aşa cum ne-am obişnuit, membrii Guvernului vorbesc pe mai multe limbi. Când se adresează edililor din comune, le spun că va aplica Legea 284/2010, care stipulează reduceri pentru unele funcţii, precum viceprimarul Capitalei, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene. Dacă vorbesc cu Asociaţia Oraşelor din România, cu Asociaţia Municipiilor sau cu Uniunea Consiliilor Judeţene, le promit că nu vor pierde nimic, iar majorările se vor aplica doar indemnizaţiilor prea mici, adică primarilor şi viceprimarilor de comune.

Dragnea calmează pe toată lumea

Legea 284/2010, emisă de guvernul Boc, dar neaplicată din cauza crizei economice, îi avantaja net pe primarii şi viceprimarii de municipiu şi pe cei de comune. Ca să-i ţină pe toţi în mână, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), condus de Liviu Dragnea, împreună cu Ministerul Finanţelor Publice (MFP) au elaborat o nouă grilă în care nimeni nu pierde nimic, dar câştigă doar câţiva. Orgoliile aleşilor locali care şi-au dorit să păstorească, adesea fără temei economic, oraşe sau municipii au fost drastic şifonate. Aşa se face că în grila lui Dragnea un viceprimar de municipiu din categoria a II-a va avea aceeaşi indemnizaţie cu un viceprimar de comună cu peste 7.000 de locuitori, dar mai mult decât un viceprimar de oraş. Mergând în jos, indemnizaţiile celor de la municipii şi oraşe se apropie mult de ale celor din comune. Din acest moment, membrii asociaţiilor nemulţumite i-au acuzat pe edilii din comune de trădare şi de pactizare cu Guvernul. În urma negocierilor dintre asociaţiile aleşilor locali şi MDRAP, s-a convenit ca majorările indemnizaţiilor să se aplice de la 1 iulie 2014, iar din a doua jumătate a acestui an să fie crescute şi salariile personalului din administraţiile locale.

Primarii de comune stau la pândă

 

Emil Drăghici, preşedintele Asociaţiei Comunelor din România (A.Co.R.), a declarat că secretarul de stat al MFP Gheorghe Gherghina „a confirmat că FMI a agreat noua grilă de plată a indemnizaţiilor aleşilor locali”. De asemenea, Liviu Dragnea le-a promis că va fi elaborat un proiect de lege în acest sens, deoarece „sunt incluse 7 măsuri fiscal-bugetare, iar o ordonanţă de urgenţă ar fi atacată la Curtea Constituţională”. În ultima zi a Congresului A.Co.R., primarii de comune au decis să amâne cu 30 de zile protestul faţă de politica guvernamentală în domeniul salarizării şi armonizării actelor normative care îi afectează. Ei au cerut insistent eliminarea articolului de lege care îi declară incompatibili dacă reprezintă comunitatea în consiliile de administraţie a firmelor de interes public. Dacă în acest interval de timp nu va fi elaborată şi promulgată legea specială privind indemnizaţiile, ei vor protesta public.

Grila după care vor fi plătiţi primarii oraşelor din România

 

Potrivit grilei, primarul general al Capitalei are în prezent o indemnizaţie lunară de 7.647 de lei şi va primi 8.070 de lei, iar viceprimarii Marcel Nicolaescu şi Dan Darabont vor rămâne cu indemnizaţia actuală de 6.383 de lei pe lună.

• Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, va primi în continuare 6.615 lei pe lună, la fel şi Nicuşor Constantinescu, din Constanţa, în total 41 de preşedinţi de consilii judeţene. Primarul Radu Mazăre, Olguţa Vasilescu şi toţi primarii de sector ai Capitalei, în total 19 persoane, vor încasa lunar câte 6.238 de lei.

• 27 primari de municipiu reşedinţă de judeţ (până la 150.000 de locuitori) vor fi plătiţi tot cu câte 5.708 lei.

• Din categoria primarilor de municipiu de rang I, doar 2 edili vor primi câte 5.268 de lei lunar, iar alţi 60 de primari de municipiu de rang II (între 50 şi 200 de mii de locuitori) vor încasa câte 5.142 de lei pe lună.

• Viceprimarii de municipiu (cu peste 150.000 de locuitori, inclusiv sectoarele Capitalei), în total 32 de persoane, vor primi câte 5.478 de lei.

• 54 de viceprimari de municipiu (până la 150.000 de locuitori) vor primi câte 4.952 de lei.

• 4 viceprimari de municipiu de rang I încasează în continuare câte 4.494 de lei şi 120 de viceprimari de municipiu de rang II, câte 4.218 lei pe lună.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2014-02-19

Mai multe imagini:
Ziarul PUTEREA prezintă, în exclusivitate, grila de salarizare a aleşilor locali
zoom

TAGURI: indemnizatii, primari, orase, comune, alesi, locali, bani, liviu, dragnea, gherghina, ministerComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image
Media

Trenuri intarziate
Trenuri intarziate 06 Ian 2017 | (0)
Social

Deszăpezire „exemplară” în Capitală