2019-05-25 20:08


Ziua anti-SIDA. HIV trece neobservat printre prostituate şi toxicomani

 |  18:38
Ziua anti-SIDA. HIV trece neobservat printre prostituate şi toxicomani

În timp ceGuvernul taie din ce fonduri poate, mai ales din cele de asistenţă socială, totmai multe prostituate şi toxicomani ajung să fie infectaţi cu boli grave.Pericolul de izbucnire a infecţiilor cu HIV/SIDA în România este aproapeiminent.

Experţiiavertizează că mulţi dintre toxicomani provin din rândul prostituatelor, uneleobligate de clienţi să facă sex neprotejat.

În Bucureşti,unde există aproape 9.000 de consumatori de heroină injectabila, mai funcţioneazădoar trei centre de schimburi de seringi, însă, din lipsă de finanţare,activitatea lor a fost plină de sincope în ultimul an. Mai mult, 80% dinfarmacii refuza să vândă seringi toxicomanilor. "De teamă să nu se umplede drogaţi la uşa lor", precizează Monica Dan, din cadrul Asociaţiei RomâneAnti-SIDA. Acest comportament al farmaciştilor nu face decât să crească risculrăspândirii infecţiilor cu virusul HIV ori cu virusurile hepatice B şi C. Acelaşiraport arată că prevalenţa de virus hepatic C în rândul consumatorilor deheroină atinge 80%.

Pe lângăfolosirea în comun a seringilor, un alt factor care a dus la răspândirea infecţieieste sexul neprotejat practicat de unele prostituate dependente de heroină."În Bucureşti, jumătate dintre prostituate se injectează. Pentru o bilă deheroină sau pentru 5 lei în plus fac şi sex neprotejat", spunereprezentanta ARAS. Mai mult de atât, nu doar consumatorii sau dealerii dedroguri întreţin raporturi sexuale neprotejate, ci şi cei din populaţia normală,"cu soţii şi copii acasă", spune aceasta. Nu în ultimul rând, acrescut consumul de droguri legale (etnobotanicele). "Unele dintre acestease diluează cu apă şi se injectează. Cum efectul durează puţin, numărul deinjectări este mare, iar igiena scade. Aşadar, avem toate premisele unui valepidemic de HIV/SIDA", consideră Monica Dan.

În Bucureşti,o doză de heroină costă 50 de lei, iar un gram de canabis, 60 de lei. Esteîngrijorător cât de mare este accesibilitatea la drogurile injectabile, iarstatul face mai multe capturi de iarbă decât de heroină.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638951-09-28
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


STARBAG