2017-01-21 08:24

SPECIAL


17 muzee din lume pot fi văzute online, pe o nouă platformă Google

 |  13:44
17 muzee din lume pot fi văzute online, pe o nouă platformă Google

Google a lansat,marţi, la Londra, o platformă care permite iubitorilor de artă să se plimbevirtual prin 17 dintre cele mai mari muzee din lume, printre care MoMA din NewYork şi palatul Versailles, graţie tehnologiei Street View.

TehnologiaStreet View, cunoscută deja utilizatorilor serviciului Google Maps, a fostaplicată pentru a obţine o viziune panoramică în interiorul a 17 muzee dinîntreaga lume.

Noua platformă lansatăde Google, googleartproject.com, le va oferi iubitorilor de artă posibilitateade a se plimba virtual prin mai multe muzee celebre, precum MoMA din New York,Palatul Versailles, Rijksmuseum din Amsterdam şi Muzeul Ermitaj dinSankt-Petersburg.

Peste o mie de operede artă au fost fotografiate pentru acest proiect. Utilizatorii noului serviciupot mări imaginile, pentru a observa chiar şi cele mai fine detalii aleoperelor de artă.

"Noi sperăm caaceastă platformă să îi facă pe oamenii de pretutindeni să dorească să vadăoperele de artă şi să le exploreze cu lux de amănunte", a declarat NelsonMattos, vicepreşedinte al departamentului de inginerie al Google, în cadrulconferinţei de lansare a googleartproject.com, care a avut loc la Tate Britain, înLondra.

Fiecare dintre cele 17muzee participante la proiect au ales o operă de artă a cărei fotografie înversiune HD (high definition) va putea fi văzută în detaliu, mult mai binedecât cu ochiul liber în muzeu, mai ales că în unele dintre aceste instituţii oparte din opere sunt îngrădite de cordoane de siguranţă, ceea ce face cadistanţa între vizitatori şi obiectul expus să fie mai mare.

Printre aceste opereselectate special se numără "Naşterea lui Venus" de Botticelli(Galleria Uffizi, Florenţa), "Noaptea înstelată", de Van Gogh (MoMA, New York) şi"Rondul de noapte", de Rembrandt (Rijksmuseum, Amsterdam).

Muzeul PalatuluiVersailles a propus în această selecţie de opere de artă un portret al MarieiAntoinette, alături de copii săi, realizat de Louise Elisabeth Vigee-Lebrun.

În total, pe platformaGoogle pot fi văzute operele a 486 de artişti.

Muzeele partenere aleacestui proiect nu se tem că prezenţa online a operelor de artă pe care legăzduiesc va duce la o scădere a numărului de vizitatori.

"Experienţanoastră ne arată că oamenii, după ce au văzut o lucrare pe internet, vor săvadă şi opera veritabilă", a declarat Nicholas Serota, director la muzeulTate.

Alte muzee se voralătura proiectului Google în viitor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639236-12-08Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image