2019-01-22 06:25


400 de avorturi pe zi

 |  21:00
400 de avorturi pe zi

România ocupă locul patru în clasamentul ţărilor Uniunii Europene în ceea ce priveşte întreruperile de sarcină, cu o medie de 400 de avorturi pe zi. Dacă vorbim de un raport între media naşterilor şi a renunţării la sarcină, ne situăm pe primul loc.

Situaţia este alarmantă, iar un studiu făcut de Institutul pentru Politici Publice (IPP) arată că peste 46% dintre femeile fertile manifestă o tulburătoare lipsă de îngrijorare faţă de posibilitatea de a rămâne însărcinate. Acest lucru arată că ar apela cu nonşalanţă la avort, lucru care se şi întâmplă foarte des.

Când vine vorba despre vizitele la medic, mai mult de 50% dintre ele nu au fost într-un cabinet de mai bine de un an. Acest fapt duce la rata mare de decese din cauza cancerului de col uterin, care este descoperit prea târziu. Mai grav, 5% spun că nu au fost niciodată la un control de specialitate.

“Trebuie tratată cauza. Nu efectul. În situaţia de faţă, avortul e efectul. Soluţia pentru a diminua măcar numărul întreruperilor de sarcină este prevenţia”, a declarat medicul Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

Ginecologul, înlocuit de televizor

Deşi cele mai multe, aproximativ 67% pretind că ştiu suficient în legătură cu metodele de prevenire a sarcinilor nedorite, dar că nu le folosesc (48% nu folosesc prezervativ, 56% nu folosesc anticoncepţionale), un procent de 52 dintre cele care nu au folosit mijloace contraceptive afirmă că au auzit despre reacţii adverse pe care anticoncepţionalele orale le-ar produce. „Ca medic specialist în endocrinologie, recomand femeilor să se documenteze şi să caute informaţii de la specialist. Din păcate, în acest moment, ele susţin că accesează informaţii de specialitate prin faptul că urmăresc la televizor un pretins specialist sau folosesc părerile unor cunoştinţe care, la rândul lor, au fost la medic pentru propria problemă”, spune Cătălina Poiană, medic endocrinolog la Institutul de Endocrinologie “C.I. Parhon”.

Vin singure la doctor

Deşi studiul arată că femeile plasează responsabilitatea sarcinii pe umerii ambilor parteneri de cuplu, cele mai multe se prezintă singure la ginecolog pentru întreruperea de sarcină.

“E greu să ai o atitudine occidentală într-o ţară ca România. La nivelul ţării, vin singure la doctor. În Bucureşti, situaţia e puţin diferită, mai vin şi partenerii”, a declarat prof. dr. Radu Vlădăreanu, şeful clinicii de Obstetrică Ginecologie de la Spitalul Elias.

Prevenţia, vitală

Specialiştii sunt de părere că în România mai este foarte mult de lucru, mai ales la modul în care percep tinerii educaţia sexuală. Încă din şcoală sunt deficienţe în expunerea acestei problematici, la fel şi în cadrul familiei, unde nu se discută deloc. “Despre viaţa sexuală nu se discută în public, nici la şcoală sau în familie. Toată lumea aşteaptă ca statul să facă ceva. Este şi responsabilitatea acestuia, dar în primul rând este a femeilor”, adaugă profesorul Vlădăreanu.

IPP critică viitoarea lege

Institutul pentru Politici Publice (IPP) e vehement împotriva proiectului de lege privind înfiinţarea, funcţionarea şi organizarea cabinetelor de consiliere pentru obligativitatea parcurgerii unor şedinţe de consiliere înaintea intervenţiei de întrerupere a sarcinii. Dacă va intra în vigoare acest proiect de lege, femeile vor fi obligate să treacă mai întâi prin cabinetul medicului psiholog pentru a primi o adeverinţă. Evaluarea va consta în vizionarea unui filmuleţ în care are loc o întrerupere de sarcină, iar apoi, mamei îi va fi prezentată posibilitatea unei adopţii pentru viitorul bebeluş. Toate aceste lucruri sunt considerate a fi traumatizante pentru femeie şi o încălcare a drepturilor medicului, căruia i se impune ce fel de tratament să administreze unui pacient. Din acest motiv, IPP a solicitat retragerea proiectului de lege, pentru că a fost trimis la Senat fără dezbatere publică şi nu au fost luate în considerare efectele pe termen lung. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639560-09-02

TAGURI: avort, proiect, contraceptie, consiliere, medic
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...