2019-02-23 04:56


6 decembrie - de la popularul Sfânt Nicolae la Moş Nicolae cel iubit de copii

 |  11:17
6 decembrie - de la popularul Sfânt Nicolae la Moş Nicolae cel iubit de copii

SfântulNicolae, patronul Greciei, Rusiei şi al multor oraşe din apusul Europei, esteunul din cei mai populari sfinţi ai creştinătăţii, datorită multelor minunisăvârşite atât în timpul vieţii, cât şi după moartea sa, fiind supranumit"Făcătorul de Minuni", păstrând şi rolul de Moş pentru copii.

Sfântul Ierarh Nicolae s-a născut înlocalitatea Patara din Asia Mica, în cea de-a doua jumătate a secolului alIII-lea. La primul sinod ecumenic ţinut la Niceea, în anul 325, acesta a fostrecunoscut drept un mare apărător al ortodoxiei. Sinodul a condamnat erezia luiArie, conform căreia Iisus Cristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cuputeri supranaturale. Nicolae, îngrijorat de o posibilă ruptură care putea avealoc în Biserică, i-a dat ereticului Arie o palmă. Astfel, potrivit bisericii, de la palma Sfântului Nicolae arămas obiceiul ca, pe 6 decembrie, cei neascultători să fie loviţi cu joardă însemn de avertisment.

Tot tradiţia spune că nuieluşa cu care este lovit neascultătorul trebuiesă fie de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până la NaştereaDomnului (Crăciun), înseamnă că sfântul "a mijlocit" iertarea celui carea fost lovit.Sfântul Nicolae a ştiut, însă, că după mustrare se cere mângâiere. Astfel, afăcut multe daruri săracilor, i-a liniştit pe cei întristaţi şi a vindecat, cuputere de la Dumnezeu, pe bolnavi.

Sfântul ierarh Nicolae a murit în anul 340, iar din anul 1087, moaştelesale sunt păstrate la o biserică ce-i este dedicată, în Bari, în sudul Italiei.

Potrivit lucrării lui Ion Ghinoiu "Comoara satelor. Calendarpopular", în tradiţiile româneşti Nicolae are şi unele atribuţii străineunui sfânt: apare pe un cal alb, aluzie la zăpada care cade în luna decembrie;păzeşte soarele, care încearcă să se refugieze pe lângă el spre tărâmurile demiazănoapte pentru a lăsa lumea fără lumină şi căldură; este iscoadă adiavolului; stăpâneşte apele, fiind patron al corăbierilor pe care îi scapă dela înec; apără soldaţii în război, motiv pentru care aceştia îl invocă întimpul luptelor; ajută văduvele, orfanii şi fetele sărace care vor să semărite.

De ziua lui Nicolae se fac vrăji, farmece şi pronosticuri meteorologice,se pun crenguţe de pomi fructiferi în apă, pentru ca acestea să înfloreascăpână la Anul Nou.

Moş Nicolae împarte, ca şi Moş Crăciun, daruri celor mici. Mai vecheeste însă tradiţia pedepsirii copiilor neascultători cu nuieluşa lăsată înîncălţările lor în noaptea de 5 spre 6 decembrie.

Moş Nicolae este considerat, în tradiţia bisericii creştine, adevăratulMoş Crăciun. Se spune că ierarhul Nicolae poseda puteri magice. După mutareamoaştelor lui în biserica ce-i este dedicată, pelerinii creştini din toatălumea au venit să se închine la acestea şi au preluat legenda lui Moş Nicolaeîn locurile lor natale. Astfel, legenda s-a răspândit în toată lumea şi apreluat caracteristicile fiecărei ţări.

În Europa, în secolul al XII-lea, ziua Sfântului Nicolae a devenit ziuadarurilor şi a activităţilor caritabile. Astfel, în Germania,Franţa şi Olanda, ziua de 6 decembrie este considerată o sărbătoare religioasă,când sunt oferite cadouri copiilor şi săracilor.

Când colonistele olandeze au călătorit în America, au adus cu ele un episcopcare purta un costum roşu si mergea călare pe un cal alb. Imaginea americană a episcopului aevoluat treptat până la cea a unui bătrân spiriduş vesel.

Multe ţări şi-au păstrat propriile obiceiuri şi tradiţii de SfântulNicolae. Astfel, în unele culturi, Sfântul Nicolae călătoreşte cu un însoţitorcare îl ajută. În Olanda, episcopul călătoreşte pe un vapor, sosind pe 6decembrie. Are la el o carte mare, din care află cum s-au purtat copiiiolandezi în timpul anului. Cei cuminţi sunt răsplătiţi cu daruri, iar ceiobraznici sunt luaţi de asistentul său, Black Peter.

În Germania, Sfântul Nicolae călătoreşte tot cu un însoţitor, cunoscutdrept Knecht Ruprecht, Krampus sau Pelzebock, care vine cu un sac în spate şi onuia în mână. Copiii obraznici sunt pedepsiţi cu lovituri de nuia.

La creştinii din Ghana,moşul careaduce daruri vine din junglă, în timp ce în Hawai, el coboară din barcă. ÎnDanemarca, cel care aduce daruri cară un sac în spinare şi este purtat de reni.Copiii pregătesc o farfurie cu lapte sau o budincă de orez, în speranţa căaceasta va fi mâncată de elfi, personaje despre care se crede că îl ajută peaducătorul de daruri.

Polonezii cred că darurile vin de la stele, în timp ce ungurii spun căele sunt aduse de îngeri.

Minunile săvârşite de Sf. Nicolae, precum învierea celor trei copiiomorâţi de un hangiu sau salvarea de la naufragiu a unor corăbii, suntbinecunoscute. De aceea Sf. Nicolae a fost ales ca ocrotitor al copiilor, darşi al marinarilor, al brutarilor, al fetelor fără zestre, al victimelorsistemului judiciar etc. Dintre multele istorisiri care îl au ca erou, cea maicunoscută este cea a fiicelor unui om bogat care îşi pierduse averea. Sf.Nicolae a venit într-o noapte şi le-a aruncat pe fereastră trei saci de aur, pecare să îi aibă drept zestre pentru a nu fi nevoite să se prostitueze", aexplicat părintele Bogdan Teleanu de la Patriarhia Română.

Se spune că Sfântul Nicolae, impresionat de rugăciunile unui nobilscăpătat, ce nu-şi putea căsători cele trei fiice din cauza sărăciei, a decissă intervină. Două nopţi la rând, Sfântul Nicolae a aruncat printr-o fereastrăa castelului, ce era veşnic deschisă, un sac cu bani. A treia noapte a găsitfereastra închisă. Hotărât să-şi îndeplinească misiunea până la capăt, s-aurcat pe acoperiş, a aruncat sacul cu bani prin horn, iar şosetele puse pecămin la uscat s-au umplut de monede de aur", a adăugat preotul Teleanu.

Sf. Nicolae l-a rugat pe tatăl fetelor să păstreze secretul, însă acestanu a rezistat tentaţiei de a povesti mai departe. De atunci, oricine primea uncadou neaşteptat îi mulţumea lui Nicolae pentru el. Cei trei săculeţi cu aurfăcuţi cadou fetelor de nobil au devenit simbolul Sfântului Nicolae sub forma atrei bile de aur (în iconografia apuseană).

Potrivit preotului, cea mai cunoscută dintre istorisirile legate de Sf.Nicolae este menţionată şi de Dante Alighieri în "Divina Comedie" -"Purgatoriul".

Apoi, în 1809, Washington Irving (autorul "Povestirilor din cavernaadormită") a scris despre Sinterklaas în "O istorie a NewYork-ului". Irvingl-a descris pe Sinterklaas ca un omuleţ rotunjor într-un costum danez tipic, cubufanţi pe genunchi şi o pălărie cu boruri mari, care călătorea pe spatele unuical, în seara de Sfântul Nicolae.

Părintele Bogdan Teleanu a mai spus că, drept urmare a gestului debunăvoinţă al Sf. Nicolae manifestat faţă de fetele nobilului scăpătat, cadoula fost cel care s-a impus drept emblemă a sărbătorilor de iarnă, în special aSf. Nicolae şi a Naşterii Domnului. Copiii tuturor ţărilor creştine au fostînvăţaţi că în noaptea de 5 spre 6 decembrie Sfântul Nicolae vine şi le încarcăgaloşii, bocancii ori bradul cu dulciuri, jucării sau daruri din ce în ce maicostisitoare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638951-11-01
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...