2019-02-19 17:22


8 lucruri de știut atunci când vrei să îți cumperi o CASĂ

 |  18:09
 8 lucruri de știut atunci când vrei să îți cumperi o CASĂ

Pe lângă investiția financiară, achiziția unui apartament reprezintă un efort enorm, de la analiza pieței, a zonei, până la la alergătura și birocrația aferentă oricărei investiții. Dar efortul merită, dacă urmezi câțiva pași. Compania Premium, care a dezvoltat ansamblurile rezidențiale Premium Regie și Premium North-Lane, oferă într-un comunicat de presă câteva sfaturi pentru cei interesați de achiziția unei case:

ZONA

În București, spre exemplu, două ore petrecute zilnic în trafic ar putea reprezenta un timp pe care ai prefera să-l valorizezi în cu totul alt mod. Astfel, ai putea alege un apartament ieftin și spațios, la ieșirea din oraș, însă drumul tău spre muncă ar putea fi un calvar. Dacă decizia privind zona în care te muți o vei lua în funcție de prețul apartamentului, vei realiza că, în timp, ce nu ai plătit pe apartament vei plăti pe benzină și tratamente anticearcăn.  Trebuie avut în vedere și că drumul parcurs până la școală de către cei mici este vital, chiar dacă îi duci cu mașina. La fel, un spital aflat în apropiere poate fi indispensabil. În plus, de ce te-ai deplasa kilometri ca să-ți faci cumpărăturile?

PREȚUL

Valoarea cerută de vânzător se regăsește în prețul zonei, în calitatea materialelor? În plus, suma imobilizată ar putea să-ți aducă profit într-un interval de timp? Dacă accesezi un credit pentru a te muta în casă nouă, poate cel mai important lucru este să previi evenimente nedorite, să te gândești la situații neprevăzute precum cea în care ți-ai pierde locul de muncă și nu ai mai avea posibilitatea de a-ți achita împrumutul.

CREDITUL

 

În cazul în care ți-au scăpat sfaturile venite din partea BNR de ani de zile și tragediile legate de creditele în franci elvețieni, nici să nu te gândești să nu accesezi un credit în altă monedă decât cea în care primești cea mai mare parte a veniturilor, adică în lei. Altfel, ai putea ajunge să scoți din buzunar o sumă dublă față de cea împrumutată, să plătești avocați care să-ți susțină cauza în instanță.

Pe de altă parte, înainte de a te 'arunca' la perioada cea mai lungă de creditare - 30 de ani, calculează-ți costul total al inițiativei. Cinci ani în minus ar putea să-ți reducă suma scoasă din buzunar cu 20%!

 

PERSPECTIVA PIEȚEI

Cum vor evolua prețurile? Răspunsul la această întrebare îți va detalia posibilitatea unui câștig pe care ai putea să-l obții în cazul în care, în viitor, ai decide să vinzi. De asemenea, dacă zona are potențial de dezvoltare pe termen lung, dacă îți vei închiria apartamentul ai putea obține câștiguri consistente.

ÎNTREȚINEREA

Cât te va costa întreținerea, utilitățile, curățenia, paza? Calculează-ți cheltuielile lunare înainte de a decide achiziția unei locuințe noi! Ai putea constata ulterior că nu îți permiți această mutare. Confortul personal este esențial, așa că nu e cazul să ajungisă faci economie la încălzire sau apă.

IMPOZITUL PE VÂNZARE

Cât timp dorești să păstrezi locuința achiziționată? Dacă te gândești la o perioadă mai scurtă de trei ani, la revânzare vei fi obligat să plătești valoarea maximă percepută persoanelor fizice în cazul acestor tranzacții, anume 3%. Asta înseamnă mii de euro!

CLASA ENERGETICĂ

Certificatul energetic este un act care atestă performanța energetică și detaliază caracteristicile construcției și ale instalațiilor aferente acesteia (încălzire, apă caldă, climatizare, ventilare mecanică și iluminat artificial) rezultate din analiza energetică și termică. Certificatul este valabil 10 ani de la data eliberării și ai nevoie de el atunci când vinzi apartamentul. Un apartament de clasă inferioară (apropiată de G) îți va aduce cheltuieli mai mari cu încălzirea.

DOTĂRI

Dacă în prețul apartamentului nu sunt incluse acestea, mai adaugă 10-15% din sumă pentru a afla valoarea finală a locuinței! Apoi alege-le după preferințe, majoritatea dezvoltatorilor oferă mai multe variante de dotări și finisaje!


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2017-01-10

TAGURI: lucruri de stiut cumperi casa, premium, sfaturi
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiriSTARBAG
loading...