2019-02-22 22:44


A DOUA ZI DE PAŞTE. Tradiţii şi obiceiuri în Săptămâna Luminată la români

 |  21:01
A DOUA ZI DE PAŞTE. Tradiţii şi obiceiuri în Săptămâna Luminată la români

Obiceiurile din cea de-a doua zi de Paște sunt mai puțin cunoscute. În Lunea Albă, așa cum este numită prima zi de luni după Paşte, sunt respectate mai multe tradiții, încă din timpuri străvechi.

În această zi, are loc aşa-numita”umblare cu pască”, adică vizitarea rudelor apropiate în vederea vestirii Învierii lui Iisus Hristos. Se obişnuieşte ca finii să se ducă în vizită la naşi, cu colaci, pască şi ouă roşii, iar copiii merg la părinţi. Nasii trebuie să îi ospăteze pe fini, tradiţia spunând că aceştia mergeau împreună la hora satului.

O altă tradiţie specifică Lunii Albe este stropirea cu apa. Se spune că acest ritual are la origine povestea despre o fată evreică ce a leşinat la auzul veștii învierii lui Hristos, fiind readusă în simţiri de nişte tineri ce au stropit-o cu apă. În Transilvania, tinerele fete sunt stropite cu parfum de către feciorii îmbrăcaţi în haine tradiţionale. Acestea, la rândul lor, le oferă băieţilor de băut şi câteva mici daruri.

LUNEA LUMINATĂ. Prin Învierea Domnului Iisus Hristos din morţi, cei din popor cred că Raiul se deschide tuturor sufletelor reţinute în prinsoarea iadului începând de la Adam şi până la venirea Mântuitorului şi rămâne deschis de la Înviere până la Duminica Tomei.

Lunea din Săptămâna Luminată poartă numele de Lunea Alba. Fiind prima zi după Duminica Pastelui, este considerată ziua în care se deschid porţile Raiului şi ale iertării, astfel că orice persoană care moare în acestă zi nu mai trece prin Judecata de Apoi. Tradiţia spune că trebuie să stropeşti casa cu agheazma şi să dai de băut la rude. Conform revistei Superstiţiilor, în unele zone se merge cu obiceiul “udatului” şi al umblatului cu pasc apentru vestirea Învierii.

Marţea din Săptămâna Luminată se mai numeşte şi Marţea Alba şi este impusă drept zi nelucrătoare. Nu se spală, nu se calcă, nu se face curat. Femeile din multe zone rurale dau de pomana în această zi pasca rămasă de la Paşte şi vin roşu.

Miercurea din Săptămâna Luminată poarta numele de Sfânta Mercurie. Bărbaţii se duc să muncească la câmp, însă femeile au interdicţie. Conform tradiţiei, nu e bine a munci de "nunta şoarecilor". Asta ar însemna să aduci rozătoarele în casă şi să te lipseşti restul anului de bucate pe masă.

Joia din Săptămâna Luminată mai e numită şi Joia Verde, o zi în care se cinstesc holdele, grădinile şi grânele. Cine munceşte în această zi aduce asupra casei nenorocul, seceta şi dăunătorii în livezi. "Joia Rea", cum mai este denumită această zi, cere un ritual al morţilor. 44 de găleţi cu apă sunt cărate de o persoană, 2 lumânări se aprind la toate cele 4 capete, iar apa astfel "sfinţită" se varsă apoi în fântâna din curte.

Vinerea din Săptămâna Luminată poartă numele de Vinerea Scumpă sau Fântăniţa. Este sărbătoarea Izvorului Tămăduirii. Vinerea Scumpa este în contrast direct cu Vinerea Neagră sau Vinerea Mare, de dinaintea Paştelui. Legendele spun ca Maica Domnului a construit o fântână care avea apă doar in Vinerea Scumpă, căci acea apă era dătătoare de viaţă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-04-09

TAGURI: traditii de paste, a doua zi de paste, saptamana luminata,
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


LEVST.
09 Apr 2018

„Cum a fost fabricat Iisus!“ de Pavel Corut"...– Isus nu cunoștea modul de organizare și funcționare a Cosmosului apropiat ori măcar a sistemului nostru solar, lucru cunoscut de învățații egipteni contemporani cu el. Nu știa nici măcar că Terra e sferică și cuprinde mai multe continente, cu mai multe populații. Lumea lui se reducea la Iudeea, stătulețele vecine și Imperiul Roman cotropitor. Își însușise concepția astronomică greșită, conform căreia infinitul Univers se reducea la o mică parte din Terra și bolta cerească vizibilă de deasupra ei, în care el imagina o împărăție cerească a zeilor tribali iudei, în frunte cu tata Eli. – Joshua n-a învățat iudeii ignoranți și săraci din timpul lui să cunoască natura și să trăiască mai bine prin folosirea cunoștințelor, deoarece el însuși era un ignorant. De exemplu, egiptenii din timpul sau foloseau electricitatea și irigațiile, europenii foloseau circa 140 de plante medicinale, chinezii fabricau mătase și hârtie etc. Dacă ar fi fost făptură divină, ar fi determinat un salt în cunoașterea științifică și în creația material-spirituală a evreilor, cam cum a produs zeul Oannes la babilonieni [se pare că Oannes a fost un extraterestru – erou civilizator]...." _____------____ cred ca popimea l-ar cam manca la gratar, pe acest Corut!
CUCUVEAUA ROZ-BOMBON
09 Apr 2018

toate religiile au fost create de extraterestri adica cei care au construit templele si piramidele,printre care si SIRIENII....vezi steaua cainelui-SIRIUS are mare legatura cu piramidele Crestinismul si biblia e un fel de versiune simplificata a mitului egiptenilor
Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...