2017-01-20 20:06

SPECIAL


Activitatea cerebrală poate indica dacă o persoană va renunţa la fumat

 |  19:55
Activitatea cerebrală poate indica dacă o persoană va renunţa la fumat

Activitatea cerebralăpoate fi folosită pentru a evalua hotărârea uneipersoanecare vreasă renunţe la fumat, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani,ce au analizat cu ajutorul unui scaner o regiune a cortexului asociată cumodificările de comportament.

Studiul,publicat luni în revista Health Psychology, a fost efectuat pe un eşantion de28 de fumători, înscrişi într-un program creat cu scopul de a-i ajuta sărenunţe la fumat.

Participanţiiau fost invitaţi să privească o serie de mesaje referitoare la procesul derenunţare la fumat, în timp ce un scaner înregistra activitatea creierelor lor.

Dupăfiecare mesaj,pacienţii "notau într-un caiet în ce fel acel mesajle-a influenţat decizia de a renunţa la fumat şi dacă mesajul în cauză le-asporit hotărârea".

Persoaneleale căror cortexuri prefrontale mediene manifestau o anumită activitate întimpul difuzării mesajelor s-au dovedit a fisemnificativmaihotărâte să îşi micşoreze consumul de ţigări peparcursul lunii care a urmat.

"Cunoscândce se petrece în creierul uneipersoane(...) vom putea săprezicemmaibine comportamentul ei viitor, comparativ cu situaţia încare cunoaştem doar propria lui evaluare" în privinţa şanselor sale de arenunţa la fumat, a explicat Emily Falk, directoarea laboratorului deneuroştiinţe şi comunicare din cadrul Universităţii Michigan, principalaautoare a acestui studiu.

Dupăce a scăzut în mod constant după anul 2000, procentul fumătorilor din cadrulpopulaţiei adulte s-a menţinut după 2005, în Statele Unite, în jurul valorii de20-21%, potrivit statisticilor oficiale americane. În fiecare an, în StateleUnite mor aproximativ 443.000 depersoanedin cauza unor maladiiasociate cu tabagismul.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639236-12-08Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image