2017-01-22 10:17

SPECIAL


Alcoolul face mai multe victime decât războiul

 |  11:28
Alcoolul face mai multe victime decât războiul

În ultimul timp, în România se înregistrează un număr îngrijorător de mare al consumatorilor de băuturi alcoolice, mai ales în rândul tinerilor. Multe dintre persoanele dependente de alcool au tendinţe de sinucidere, crime, provoacă accidente de circulaţie sau de muncă, îşi neglijează sau îşi părăsesc familiile, au randament scăzut în serviciu sau îşi pierd capacitatea de muncă.

Multe crime au loc pe fondul consumării de alcool

Alcoolismul este o boală socială, iar persoanele care au ajuns la dependenţa psihică şi somatică de alcool sunt considerate de OMS ca fiind alcoolice. Acestea recunosc foarte greu că sunt dependente de alcool. Deseori agresive, le întâlnim la cârciumi ieftine de cartier, luându-și „doza” de zi cu zi. Alteori, când nu reușesc să ajungă acasă (în caz că mai au!) dorm pe unde apucă, cu minţile rătăcite. În cel mai fericit caz ajung de bunăvoie la centrele de dezalcoolizare. Alteori, sunt duși de rude, contrar voinţei lor. Suspendarea totală a alcoolului este prima etapă pe care o urmează. Alături de psihoterapie, aplicabilă numai anumitor bolnavi, se administrează şi un tratament medicamentos cu efecte de ameliorare (vitamine din grupul B, glucoză în perfuzie intravenoasă, diuretice şi medicamente psihotrope pentru combaterea stărilor de confuzie). Psihologii și psihiatrii consideră că daunele fizice şi psihice provocate de alcool depăşesc pierderile făcute de toate războaiele la un loc! Războiul are loc într-o anumită parte a lumii, unde participă un anumit grup de oameni, în timp ce alcoolul se consumă zilnic şi face victime pe mari zone geografice. Din păcate, medicina nu poate să limiteze consumul de alcool în rândurile populaţiei şi, după cum vedem zi de zi la televizor, multe crime se înfăptuiesc pe acest fond.

„Supărarea când îmi vine, rup cămașa de pe mine!”

Un rol importat în apariţia alcoolismului îl deţin condiţiile social-economice. Nesiguranţa zilei de mâine, teama de şomaj, supărarea, violenţa, sub toate aspectele, munca excesivă cu rezultate minime împing individul să caute uitarea în paharul cu băutură. Berea cea mai inofensivă conţine între 4 şi 7% alcool, vinul între 5 şi 15%, iar băuturile distilate, printre care coniacul şi whiskyul, până la 50% tărie. Este bine de ştiut că tulburările provocate de intoxicaţia alcoolică nu se instalează brusc, ci treptat şi sunt direct proporţionale cu cantitatea ingerată şi cu capacitatea de rezistenţă individuală la efectele toxice. La început, omul are un sentiment de bună dispoziţie, de optimism, este vesel, glumeşte, uită necazurile. Vorbeşte mult, gesticulează, cântă sau îi îmbrăţişează pe cei din preajma sa, este foarte generos, exagerat în tot ceea ce face. Treptat (și în funcție de caracterul fiecăruia), devine arţăgos, începe să ţipe, își rupe cămașa de pe el, îi înjură pe cei din jur, sare la bătaie. Practic, se instalează tulburări neurologice evidente: de echilibru, de vorbire, solilocvie (discută de unul singur).

Alcoolul distruge ficatul, inima și sistemul nervos central

În funcţie de cantitatea ingerată, intoxicatul devine somnolent, nu mai ştie pe ce lume se află şi adoarme profund. La trezire, individul revine la normal, dar persisită totuşi unele fenomene reziduale: cefalee, greaţă, stare generală proastă. Dacă însă cantitatea de alcool ingerată a întrecut capacitatea de rezistenţă a organismului, intoxicatul trece din starea de somn comatos în cea de comă profundă şi moare. Intoxicaţia alcoolică se manifestă sub mai multe forme: beţia simplă (se întâlneşte cel mai frecvent), beţia patologică, periodică, alcoolismul cronic şi delirium tremens (stare de confuzie cu delir acut, febră şi tensiune arterială crescută). Aportul insuficient de alimente şi tulburările metabolice duc la scăderea în greutate, iar alcoolul şi produşii săi de degradare, prin uşoara vasodilataţie periferică, măresc pierderile de căldură corporală. Acţiunea agresivă a alcoolului asupra organismului uman depinde şi de particularităţile genetice ale fiecărei persoane. Există şi oameni care consumă băuturi alcoolice până la adânci bătrâneţi, fără să manifeste nici un fel de leziuni ale alcoolismului cronic. În ordine cronologică, în urma consumului de alcool în cantitate mare, prima este afectată inima, urmată de distrugerea ficatului şi a sistemului nervos central. Specialiştii cardiologi consideră că asocierea consumului de alcool cu subnutriţia accelerează apariţia şi evoluţia miocardiopatiei.

Foto: Răzvan Mateescu


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-09-20

Mai multe imagini:
Alcoolul face mai multe victime decât războiul
zoom

TAGURI: alcool, razboi, victimeComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image