2019-02-20 19:44


Alimentele funcţionale ar putea înlocui medicamentele

 |  20:06
Alimentele funcţionale ar putea înlocui medicamentele

Încă din timpul lui Hipocrate se spunea căalimentul trebuie să fie medicament şi nu medicamentul aliment. Acest concept aînceput să prindă în lumea modernă, când apar tot mai multe ameninţări pentrusănătate, specialiştii recomandând includerea în dietă a alimentelorfuncţionale. Alimentele funcţionale sunt produse ce conţin compuşi bilogiciactivi şi care, consumate în cadrul unei alimentaţii normale, contribuie lamenţinerea stării de sănătate fizică, dar şi mentală.

Un astfel de aliment poate fi un produsnatural, cum sunt legumele şi fructele, dar şi un aliment obţinut printr-ointervenţie tehnologică, prin care i se măreşte nivelul compuşilor biologiciactivi, care acţionează asupra unor funcţii-cheie din organism. Astfel, sereduce riscul de apariţie a unor boli cum ar fi diabetul, ateroscleroza sauhipertensiunea, ori se intervine în reglarea tranzitului intestinal sau aimunităţii. Un studiu ştiinţific solid, carea certificat că un aliment funcţional poate înlocui medicamentele, a fostpublicat în British Medical Journal, încă din 2007. Cercetătorii au demonstratreducerea prezenţei toxinelor de Clostridium dificile în intestin prin consumulunui produs lactat ce conţine cultură de fermentare de iaurt şi Lactobacilluscasei DN-114001. Compania care produce iaurtul nu a folosit studiul pentrupromovare, indicaţia nefiind una comercială. Medicii au administrat, controlat,la persoane în vârstă având Clostridium difficile în intestin, iaurt cuLactobacillus casei. Afecţiunea cauzată de Clostridium la persoanele careurmează un tratament îndelungat cu antibiotice este diareea acută, care lapersoanele spitalizate pe durată foartelungă poate lua forme foarte severe, ce pun în pericol chiar viaţa pacienţilor.

Nutrienţiiau o influenţă complexă asupra metabolismului

Principalele concluzii ale studiului auindicat scăderea de aproape trei ori a numărului pacienţilor cu episoade dediaree acută în lotul pacienţilor care au consumat iaurt de două ori/zi faţă decei care nu au consumat (placebo), precum şi faptul că nici un pacient care aconsumat produsul cu Lactobacillus casei nu a avut episoade de diaree acutăcauzată de Clostridium difficile. Promovarea unor alimente funcţionale este însăinterzisă de instituţiile europene. “Autoritatea Europeană pentru SiguranţaAlimentelor cere de câţiva ani dovezi privind beneficiile mierii sau alemorcovului, despre care de mii de ani se ştie că sunt benefice pentru sănătate,ceea ce este o eroare cu efecte asupra viitorului nutriţional al omenirii”,spune Gheorghe Mencinicopschi. Greşeala pleacă de la faptul că, pentru EFSA, indicaţiileprofilului nutriţional se fac după principii simpliste, preluate din evaluareamedicamentelor şi aplicate alimentelor, ceea ce este o gravă eroareştiinţifică, avertizează prof. Mencinicopschi. Acesta susţine că, spredeosebire de medicamente care pot fi uşor evaluate prin ample studii decercetare, alimentele, de o complexitate biochimică extraordinară, în carenutrienţii interacţionează cu metabolismul consumatorului, nu pot fi analizatedupă metoda folosită la medicamente. “Cei care au elaborat aceste măsuri suntresponsabili de repercusiunile grave asupra sănătăţii individuale şi publiceale oamenilor. Viitorul omenirii ar putea fi acela că vom mânca medicamente.Astfel de măsuri vor afecta sănătatea oamenilor în prezent, dar şi înviitor", a spus Mencinicopschi.

Abuzul demedicamente, încurajat

Comunicarea beneficiilor alimentelor asuprasănătăţii este reglementată prin Regulamentul CE 1924, încă din 2006. În celmai recent caz de conflict între funcţionarii EFSA şi alimentaţia naturală,aceştia nu au negat rezultatele studiului din BMJ, dar au decis că legăturacauzală dintre consumul de Lactobacillus casei şi reducerea incidenţei diareei cauzatede antibiotice este insuficient argumentată, potrivit unui comunicat alproducătorului. Până în prezent, au fost evaluate 1.833 de propuneri demenţiuni de sănătate, iar EFSA a emis 320 de opinii pozitive, toate referitoarela vitamine, minerale, alte ingrediente cu structură simplă, care se folosescşi în medicamente. “Nici un aliment - matrice complexă de componente ceinteracţionează între ele şi cu organismul - nu a primit aviz favorabil.Decizii de respingere au primit toate menţiunile referitoare la plantemedicinale, probiotice şi antioxidanţi, deşi istoria de consum şi numeroaseledovezi ştiinţifice susţin beneficiile lor. Respingerea în bloc a unor clase dealimente funcţionale a stârnit proteste din partea comunităţii ştiinţifice, iarComisia Europeană a solicitat reevaluarea practicilor EFSA. Respingereadosarului înseamnă doar că producătorul nu are voie să promoveze beneficiulamintit, lăsând astfel cale liberă industriei farmaceutice care îşi poatepromova medicamentele şi vitaminele.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-02-25
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


SILE
20 Dec 2010

Corect ar fi fost: alimentele functionale ar putea inlocui partial medicamentele.E mare lenea asta intelectuala cind e vorba deformulat titlul unui articol.O zi buna!
Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...