2018-12-18 17:31


„Alo, doctore! Peştele meu e apatic!”

 |  16:06
„Alo, doctore! Peştele meu e apatic!”

Peştii, atât cei de acvariu, cât şi cei din natură, suferă ca şi oamenii de boli virale, parazitare, gastro-intestinale, stres, obezitate sau pot face infarct, de frică. Când peştele nu e… în apele lui, pofta de mâncare îi dispare, e apatic şi are o poziţie nefirească. Mai pot apărea boli şi din cauza accidentelor care au loc în acvariu.

Şi peştii suferă de boli de piele

Dr. Sorin Stănculescu este unul dintre puţinii medici veterinari specializaţi în ihtiopatologie, adică în tratarea bolilor peştilor de acvariu. „Doctor fish” acordă consultaţii peştilor de apă dulce sau sărată şi prescrie tratamente medicamentoase sau regimuri alimentare. Pentru a face acest lucru trebuie să cunoşti foarte bine comportamentul lor, specia din care fac parte, zonele geografice de unde provin, elemente de chimia apei şi să fii pasionat de viaţa subacvatică. Doctorul de peşti are o misiune grea, întrucât aceştia nu pot spune ce îi doare. „Afecţiunile de care suferă peştii de acvariu provin de la caracteristicile necorespunzătoare ale apei în care trăiesc, dar şi de la alimentaţie”, spune dr. Stănculescu. Dacă temperatura ori PH-ul apei nu corespund mediului natural al peştelui, acesta se poate îmbolnăvi. O apă bună este cea care are un PH scăzut, întrucât elimină anumite bacterii şi protejează peştele. Dacă hrana este infestată cu paraziţi peştii pot avea probleme. Una dintre cele mai frecvente boli este «grişul» sau «griş», nişte pete mici, albe, care apar pe pielea peştelui. Dacă nu este tratată la timp poate fi mortală.”

Cu Piranha la spital…

Peştii cu viteză foarte mare, ca Piranha, se lovesc de anumite obstacole dure ce apar în calea lor în acvariu (pietre de decor, corali etc.) şi se rănesc. Din această cauză e necesară intervenţia medicului. Acesta le dezinfectează rănile şi o perioadă îi ţine izolaţi. În anumite cazuri, în special atunci când se îmbolnăvesc de „griş” sau fac ciuperci (fungoză), pacienţii-peşti trebuie trataţi separat de confraţii lor. Ei sunt „internaţi” în carantină, adică într-un acvariu special, unde îşi vor primi medicamentele, până la însănătoşire. „Există situaţii în care iubitorii de peşti nu ştiu să-i întreţină şi e mare păcat. Dau o grămadă de bani pe nişte peşti exotici, dar aceştia mor, pentru că apa ori hrana nu sunt corespunzătoare sau n-au plante potrivite. Puţină lume ştie că planta Bacopa vindecă ciupercile peştilor şi purifică apa. Emană o substanţă antifungică, iar peştii se freacă de ea, evitând astfel fungoza”, a mai spus medicul.

„Guramii pupăcioşi”

Pasiunea doctorului Stănculescu pentru peşti datează din copilărie. Mama, profesoară de biologie, i-a îndrumat primii paşi în studierea micilor animale acvatice. După absolvirea Facultăţii de Medicină Veterinară din Napoli şi după mai bine de două decenii în care a cutreierat tot globul pământesc, specialistul a revenit în ţară aducând cu sine bogata sa experienţă, dar şi o colecţie de invidiat. Are câteva mii de peşti, din 50 de specii diferite.

Peştii exotici sunt creaturi fascinante, sensibile şi inteligente. Îşi cunosc stăpânul atunci când vine să le dea mâncare. Au o frumuseţe a lor pură şi neasemuită, fluturi cu branhii, fragili şi coloraţi. Betta Splendes, zis şi „Luptătorul”, este folosit adesea în Thailanda, Cambodgia şi Asia de Sud-Est la luptele ilegale între peşti. „Guramii pupăcioşi” sunt denumiţi astfel pentru că în momentul împerecherii se sărută ca oamenii. Peştele Papagal, e un „produs” artificial din două rase diferite, colorat şi jucăuş. „Sanitarul” se hrăneşte cu reziduuri, curăţând conştiincios acvariul în fiecare zi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639255-12-14

Mai multe imagini:
„Alo, doctore! Peştele meu e apatic!”
zoom
„Alo, doctore! Peştele meu e apatic!”
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...