2018-12-15 20:29


Anchetă Rise Project&Adevărul. Conexiunile politice ale patronilor de cluburi din Centrul Vechi

 |  21:01
Anchetă Rise Project&Adevărul. Conexiunile politice ale patronilor de cluburi din Centrul Vechi

Sergiu Diacomatu, Mugur Mihăiescu, Alin Cocoș, Eleodor Mandreș, Edmond Tălmăcean, George Ghițuran - sunt câteva dintre numele pe care jurnaliștii de investigație de la Rise Project și cotidianul Adevărul le-au descoperit în spatele cluburilor din Centrul Vechi. Publicăm, în continuare, câteva fragmente din ancheta „Stăpânii cluburilor”, invitându-vă să citiți articolul integral pe portalurile riseproject.ro sau adevarul.ro.

Club „The Tube”: Diacomatu & „Garcea”

Sergiu Diacomatu, fostul vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, a fost un afacerist discret până când procurorii anticorupție l-au acuzat anul trecut în dosarul retrocedărilor, alături de Alina Bica, fosta șefă a DIICOT. Sergiu Diacomatu deține clubul The Tube din Centrul Vechi din București, împărțind afacerea cu Mugur Mihăescu, cunoscut publicului ca „Garcea” din serialul de comedie Vacanța Mare.

Clubul lor se află pe Lipscani, la subsolul unei clădiri moderne deținute de Alin Cocoș, fiul afaceristului Dorin Cocoș, ambii acuzați în dosarul retrocedărilor. Mihăescu și Diacomatu îi plătesc lui Cocoș jr. o chirie lunară de 7.500 de euro,  dar susțin că habar nu au cine e proprietarul spațiului. La câteva sute de metri, pe strada Smârdan, Mugur Mihăescu gestionează pub-ul St. Patrick. Acesta este în portofoliul Irish Pub Concept SRL, prin care actorul mai deține și o cotă din magazinul Muzica. De pe urma lor, firmele lui Mihăescu au încasat în ultimii cinci ani peste cinci milioane de euro.

Mugur Mihăescu a cotizat 75 de mii de lei la vistieria partidului lui Gabriel Oprea, UNPR, în 2012, un important an electoral.

„The Bankers” și secretarul de stat Mandreș

Anul trecut, bancherul Eleodor Mandreș a fost secretar de stat în Ministerul Finațelor timp de două săptămâni. În casa lui din București funcționează firma care operează clubul The Bankers din strada Smârdan. Mandreș a fost și asociat în firmă, dar a ieșit oficial din afacere în urmă cu doi ani.  (...) Firma din casa fostului demnitar din Ministerul Finanțelor este executată silit de Fisc pentru datorii de aproape 10.000 de euro.

„La Bonita” și „Jackson” Tălmăcean

Edmond Tălmăcean a schimbat cinci partide politice și multe instituții publice: fost consilier local, șef de cabinet al președintelui  ANAF, adică la Fisc, consilier al ministrului de finanțe, membru în consiliile de administrație la Apele Române, Oil Terminal, Portul Constanța și o companie a CFR-ului. Cu toate acestea, Tălmăcean s-a făcut remarcat într-o emisiune televizată dansând pe muzica lui Michael Jackson. De patru ani, Tălmăcean deține clubul – restaurant „La Bonita” din strada Șelari, dar neagă acest lucru: „Doar clădirea în care funcționează afacerea e a mea. Dar pot să vă spun despre proprietari că au toate avizele”. (...) Actele firmei care opereză restaurantul „La Bonita” îl listează ca fiind co-proprietar, deținând jumătate din afacere.

Edmond Tălmăcean a mai controlat și lanțul de restaurante Ancuța, intrat în incapacitate de plată în 2013, cu datorii în valoare de 580 de mii lei, din care un sfert restanțe la stat. În schimb, Tălmăcean a fost generos cu două din cele cinci partide politice la care a avut carnet de membru: a donat anul trecut peste 50 de mii de lei la PMP, partidul înființat de Elena Udrea, și a sponsorizat cu 75.000 de lei Partidul Democrat Liberal. Astăzi, Tălmăcean este membru în partidul lui Gabriel Oprea (...). Clubul lui Tălmăcean e printre puținele din Centrul Vechi care au rămas în picioare după tragedia de la Colectiv. Politicianul are o explicație simplă: „Ceilalți care au închis n-au autorizații”.

„Răzbunarea” lui Ghițuran

Unul din cluburile spre care arată Tălmăcean că au închis peste noapte este Revenge (Răzbunarea - n.r.). George Ghițuran, unul din cei patru asociați ai localului, a fost sponsor al PDL, în 2010, când democrat-liberalii erau la putere. Firma care a administrat clubul a fost radiată în acest an. Ghițuran și alți doi parteneri ai săi din Revenge mai sunt și patronii pub-urilor Oktoberfest din Centrul Vechi.

Ghițuran se laudă în alte afaceri cu parteneri ca Niro Grup, controlată de de afaceristul Dumitru Nicu „Niro”, judecat alături de Dorin Cocoș în dosarul de corupție al licențelor Microsoft, și PetromService, fosta companie a cuplului Liviu Luca - Sorin Ovidiu Vîntu, ambii anchetați pentru delapidare și spălare de bani în dosarul companiei de servicii petroliere.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-11

TAGURI: ancheta, rise project, adevarul, centrul vechii
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...