2017-01-19 09:15

SPECIAL


Angela Gheorghiu, alături de Placido Domingo, într-o înregistrare a operei FEDORA

 |  09:19
Angela Gheorghiu, alături de Placido Domingo, într-o înregistrare a operei FEDORA

Soprana AngelaGheorghiu interpretează rolul principal din opera "Fedora", deUmberto Girodano, alături de Placido Domingo şi sub bagheta lui AlbertoVeronesi, într-o înregistrare a prestigioasei case de discuri DeutscheGrammophon, informează theclassicalreview.com.

Înregistrareaface parte dintr-o serie dedicată de Deutsche Grammophon unor opere italieneveriste maipuţin cunoscute.

"Fedora" este ceade-a şasea operă pe care Veronesi o dirijează în cadrul acestei serii. El a maicolaborat cu Angela Gheorghiu, cu care a înregistrat, în 2009,opera "L'amico Fritz", de Pietro Mascagni, dar şi cu Placido Domingo,a cărui voce poate fi auzită pe alte patru înregistrări realizate sub baghetadirijorului italian.

Opera în trei acte, o adaptarea piesei omonime de Victorien Sardou, spune povestea prinţesei Fedora Romazov,a cărei încercare de a răzbuna uciderea logodnicului ei, care o înşelase, setermină cu moartea ei. Piesaa fost scrisă pentru actriţa Sarah Bernhardt, cunoscută la sfârşitul secoluluial XIX-lea drept "Divina Sara".

Din distribuţie maifac parte soprana Nino Machaidze şi baritonul Fabio Maria Capitanucci, iarVeronesi dirijează orchestra simfonică şi corul de la Théâtre Royal de laMonnaie din Bruxelles.

Angela Gheorghiu este favorită la câştigarea Birgit Nilsson Prize, ceamai mare distincţie acordată în domeniul muzicii clasice, în valoare de unmilion de dolari, potrivit platformei de pariuri sportivebwin.com.

Premiul este acordat de Fundaţia "Birgit Nilsson"o dată la doi sau trei ani, următorul câştigător urmând să fie anunţatduminică. Până în prezent, premiul a mai fost acordat o singură dată, tenoruluiPlacido Domingo, în 2009, acesta fiind desemnat chiar de soprana BirgitNilsson, care a instituit distincţia înainte să moară, în 2005. Distincţiapoate fi obţinută de un cântăreţ, dirijor sau de un spectacol de operă cu odistribuţie remarcabilă, un dirijor excepţional şi o punere în scenă înspiritul compozitorului.

Angela Gheorghiu, în vârstă de 45 de ani, este un "superstar"al operei internaţionale, fiind, totodată, unul dintre cel mai bine vânduţiartişti de muzică clasică. Lansarea sa în străinătate a avutloc în 1992, la Covent Garden, cu "Boema", de Puccini. În acelaşi an,ea a debutat pe scenele renumitelor Metropolitan Opera din New York şiStaatsoper din Viena. De atunci, soprana a cântat pe cele mai mari scene alelumii.

Anul trecut, Angela Gheorghiu a primit titlul de artistaanului la cea de-a 11-a ediţie a Classical Brit Awards, la Londra, trofeu pecare l-a câştigat şi în 2001.

Totodată, anul trecut, soprana a fost decorată cu Ordinul"Steaua României" în grad de Comandor.

Placido Domingo, în vârstă de 70 de ani, este un tenorspaniol renumit pe plan mondial pentru forţa şi versatilitatea vocii saleputernice, capabilă să stăpânească toate notele şi tonurile registruluidramatic. De la debutul său, în rolul Alfredo din opera "La Traviata"de Verdi, în anul 1959, Placido Domingo a interpretat peste 130 de roluri,devenind astfel tenorul care a interpretat cele mai multe partituri din lume.

Tenorul spaniol Placido Domingo va părăsi în iunie 2011postul de director al Operei Naţionale din Washington, cu care a colaborat din1996. Placido Domingo este, totodată, directorul Operei din Los Angeles, cucare are contract până în 2013.

Alberto Veronesi a fost desemnat director muzical al OperaOrchestra of New York, funcţie pe care o va prelua anul acesta. În Italia, eleste directorul muzical al Festivalului Puccini de la Torre del Lago şi alOrchestra Sinfonica Siciliana, precum şi directorul artistic al Filarmonica delTeatro Comunale di Bologna.

Născut în 1967, la Milano, Veronesi a studiat laConservatorul "Giuseppe Verdi", pe care l-a absolvit cu onoruri capianist, compozitor şi dirijor de orchestră.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-06-30Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image