2018-12-17 04:48


Animale pe cale de dispariţie

 |  16:47
Animale pe cale de dispariţie

Intervenţia omului asupra naturii, lucrările de amenajare hidrotehnice, poloarea excesivă, defrişările, vânătoarea organizată haotic, braconajul sau păşunatul în zone interzise au făcut în ultimele decenii ca un număr de peste 60 de specii de animale să fie ameninţate cu dispariţia. În 2004, într-un raport prezentat de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii erau prezentate 22 de specii de nevertebrate, 10 specii de peşti, 2 de reptile, 13 de păsări şi chiar 15 specii de mamifere a căror existenţă este pusă în pericol în România.

Focile au trăit în Marea Neagră

Foca Sihastru este unica specie de focă ce trăieşte în mările calde, care îşi avea habitatul pe coastele bulgare şi româneşti ale Mării Negre. Astăzi, dacă mai există în jur de 400 de exemplare...

Acest animal era semnalat încă din antichitate. Au fost descoperite monede datând din anul 500 î.Ch., pe care se găsea capul focii Sihastru. Mamiferul a fos vânat masiv de pescari şi braconierii cărora le distrugea plasele.

Construcţia barajelor de la Porţile de Fier a blocat accesul unor specii migratoare de sturioni care nu se mai pot înmulţi pe cale naturală. Printre aceştia: Sipul şi Viza, care nu mai pot fi întâlnite în apele Dunării. De asemenea, Cega, Păstruga şi Nisetrul sau Morunul sunt alte specii de peşti al căror habitat natural a fost distrus din cauza lucrărilor hidrografice.

Marmotele, zimbrii, castorii sunt alte specii de animale dispărute din munţii româneşti. Un alt animal a cărei existenţă este periclitată de braconieri şi turişti este râsul, deşi în pădurile din Munţii Carpaţi se află cea mai mare populaţie de astfel de animale, mai bine de 2000.

Pe grindurile din Delta Dunării şi în împrejurimile Iaşiului există o specie rară de viperă de stepă, un animal, de asemenea, aflat în pragul dispariţiei. La fel se întâmplă şi în cazul broaştei ţestoase bănăţene. Animalul a fost vânat în mod excesiv de către gospodari, pe motiv că le distrugea grădinile de zarzavat. Femelele din această specie pot depune ouă doar o dată la 12 ani.

Elanii din vremea lui Dimitrie Cantemir

Pe Valea Vâlsanului din judeţul Argeş, mai există încă o specie rară de peşte numită Asprete, care se înrudeşte cu bibanul. Acesta a fost descoperit în 1957 şi trăieşte doar în ţara noastră. Şi el este în prezent pe lista animalelor pe cale de dispariţie.

În Europa sunt la ora actuală 150 de specii de păsări ameninţate cu dispariţia. Opt dintre acestea trăiesc în România. Printre ele: pelicanul creţ şi cel comun, raţa roşie, acvila de câmp, acvila ţipătoare şi vânturelul mic.

În urmă cu trei secole, în Ţările Române pădurile erau populate de o gamă foarte variată de animale, care a fost descrisă de cronicarii vremii şi de cărturari. Dimitrie Cantemir făcea referire în „Descriptio Moldaviae” la plotuni. Era vorba despre o specie de elan, care a dispărut în 1800, dar a cărui existenţă sporadică a fost semnalată aproape de zilele noastre. Şi antilopa de Saiga trăia la noi, în Vaslui, Iaşi şi Câmpia Bărăganului. Era denumită popular oaia sălbatică. Bourul, Zaganul sau Vulturul Bărbos, caii şi măgarii sălbatici, brebul sau castorul european, bobacul sau marmota de stepă sunt alte specii dispărute din România.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-11-13

Mai multe imagini:
Animale pe cale de dispariţie
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...