2017-01-24 07:05


Animale sălbatice ucise fără milă

 |  16:46
Animale sălbatice ucise fără milă

Proporţiile dezastrului ecologic petrecut la sfârşitul anului trecut pe fondul de vânătoare Nădab, din judeţul Arad, ar putea fi mult mai mari decât s-a anunţat iniţial, adică 50 de căprioare ucise din cauza unor substanţe despre care iniţial s-a spus că sunt pesticide.

Conform vicepreşedintelui Asociaţiei de Vânătoare şi Pescuit Crişana, Petrică Horga, citat de CityNews.ro, jumătate din efectivul de căprioare au murit în 48 de ore, respectiv 40 de animale. „Din păcate, mor în continuare şi ne temem că toate exemplarele vor fi decimate. Este o catastrofă ecologică!”

Încă 11 căprioare au fost găsite ulterior, moarte, pe terenurile agricole din zona localităţii Dorobanţi.

Multe ale animale şi păsări au murit

Autorităţile care au făcut cercetări la faţa locului au găsit în zonă mai multe pungi care conţineau Varat, o otravă folosită împotriva şoarecilor şi şobolanilor, care le poate provoca moartea în două-trei zile de la ingerare. Căprioarele au murit în chinuri groaznice. La autopsie, personalul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad au constatat că sărmanele animale aveau leziuni hemoragice interne, deosebit de severe. Din păcate, otrăvirea aceasta s-a extins şi la alte specii care populează zona. Au mai fost găsiţi morţi şi iepuri, dihori, dar şi coţofene şi porumbei. Cu siguranţă, numărul acestora va creşte în perioada următoare. Valoarea căprioarelor este estimată între 1.500 şi 5.000 de euro pe bucată. Dacă proprietarii fondului de vânătoare vor depune plângeri, autorităţile ar trebui să-i cerceteze pe deţinătorii terenurilor agricole din vecinătate, care, cel mai probabil, vor fi acuzaţi de distrugere.

Făptaşii scapă uşor

Dezastrul ecologic cauzat de inconştienţa unor oameni care aruncă la întâmplare substanţe otrăvitoare nu este singular în zona de vest a ţării. La începutul lui aprilie 2009, în zona localităţii Checea, situată la 11 kilometri de Jimbolia, au fost găsite cadavrele a 40 de căprioare, 71 de iepuri, 11 vulpi şi 5 bursuci. Şi atunci autorităţile au constatat că acestea muriseră otrăvite tot din pricina unor substanţe împrăştiate pentru stârpirea rozătoarelor. Din nefericire, în toate cazurile acestea dramatice, în care sunt ucise animale nevinovate, făptaşii scapă doar cu o atenţionare sau o amendă în valoare de 50 de lei. Şi ne mai gândim la ceva: ce se întâmplă cu recolta de pe terenurile stropite cu astfel de substanţe toxice şi dacă cineva mai competent nu ar trebui să verifice în amănunţime produsele care ajung pe mesele consumatorilor?

Bilanţul anului trecut este unul tragic pentru animalele sălbatice, dar şi pentru câinii comunitari. În prima zi de Crăciun, nişte indivizi înarmaţi au împuşcat 30 de câini la marginea oraşului Târgu-Jiu. În prealabil, animalele flămânde fuseseră ademenite în zonă, cu resturi alimentare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-09-21

Mai multe imagini:
Animale sălbatice ucise fără milă
zoom
Animale sălbatice ucise fără milă
zoom

TAGURI: caprioare otravite, dezastru ecologic Nadab-Arad, otrava Nadab, animale salbatice ucise



Comenteaza pe facebook




Comenteaza pe site


Random image