2017-01-17 19:50

SPECIAL


Animalele de companie pot transmite boli grave

 |  21:00
Animalele de companie pot transmite boli grave

Oricât de simpatice ni s-ar părea animalele de companie, e bine să ştim că de la micii noştri prieteni necuvântători ne putem aştepta câteodată la mari neplăceri, fără voia lor.

Există o gamă variată de boli numite zoonoze, ce se transmit de la animal la om pe cale naturală. Agenţii de infectare sunt: bacteriile şi viruşii, protozoarele, ciupercile microscopice etc. Una dintre bolile cu incidenţa cea mai mare întâlnită la proprietarii de câini şi pisici este echinococoza sau chistul hidatic. Boala este localizată în intestinul subţire la câine şi este cauzată de parazitul echinococcus grandulosus. Din păcate, cei mai expuşi sunt copiii, iar localizarea afecţiunii este de regulă la ficat sau plămâni. Chiar şi grădinile de flori şi de zarzavat ale oamenilor pot fi contaminate din cauza dejecţiilor animale. Ouăle de parazit sunt prezente în special pe limba câinelui. Îmbolnăvirea de chist hidatic nu se face de la firul de păr şi atunci când fructele sau zarzavaturile provenite din grădina proprie nu sunt spălate suficient. Fiecare proprietar de animal de companie trebuie obligatoriu să facă o vizită la medicul veterinar pentru consultaţii periodice de specialitate, deparazitări şi vaccinări ale prietenului necuvântător.

Toxoplasmoza este deosebit de gravă

Pisicile, câinii, oile, porcul pot transmite omului o zoonoză produsă de parazitul „toxoplasma gondii” numită toxoplasmoză. Aceasta ajunge în sistemul limfatic după ce este transmisă pe cale digestivă. Boala este deosebit de gravă în cazul femeilor gravide în primele trei luni de sarcină, întrucât poate provoca moartea fetusului, leziuni neurologice şi oculare şi avort. Toxoplasmoza poate fi transmisă prin apă contaminată, alimente, transfuzii de sânge, intervenţii stomatologice neigienice sau operaţiuni cosmetice (manichiură şi pedichiură) cu o foarfecă infectată. De aceea, animalele trebuie deparazitate periodic. Boala se mai poate face şi din cauza alimentelor insuficient prelucrate termic.

Deşi eradicată în ţările civilizate ale lumii, scabia (sau râia) are în România o incidenţă tot mai crescută la câini, pisici şi chiar oameni. De vină este „sarcopes scabiae hominis”. În acest caz, vina aparţine nerespectării normelor de igienă, a faptului că unii cetăţeni obişnuiesc să doarmă în acelaşi pat cu animalele de companie. Apare pe fondul unei imunităţi scăzute a organismului.

Boala „punctelor negre”

O mare neplăcere pot aduce omului zoonozele dermatologice. Răspândite la bovine, câini, pisici, hamsteri, şobolani şi şoareci, tricofitia poate fi prezentă şi la om. Există două tipuri: tricofitia uscată a pielii şi tricofitia cronică a adultului. Atunci când nu este tratată, boala se manifestă prin apariţia mai multor puncte negre la nivelul pielii. Totodată, boala poate fi localizată pe feţe laterale sau dorsale ale membrelor inferioare. Ea poate apărea, de asemenea, pe unghiile de la mâini şi picioare.

Tot în aceeaşi categorie a zoonozelor dermatologice se mai află şi microsporia sau microsporoza, care este generată de ciuperca microsporum ce se dezvoltă chiar în interiorul firelor de păr. Afecţiunea poate cauza leziuni în diferite zone ale corpului, dar în special la cap! Îmbolnăvirea se face prin simplul contact cu un animal bolnav. Cu toate acestea, afecţiunea nu este foarte răspândită din cauză că agentul patogen este prea puţin rezistent la mediul exterior.

Zgârietura care îmbolnăveşte

Boala ghearelor de pisică este frecvent întâlnită, în special la copii. Sursa infecţiei este zgârietura provocată de animal şi evoluează în câteva săptămâni sau chiar luni. Afecţiunea se transmite la ganglioni, prin intermediul sistemului limfatic, aceştia crescând în volum şi devenind foarte dureroşi. Nu este bine să atingeţi animale necunoscute sau, mai rău, să lăsaţi copiii să o facă!

Chiar şi păsările de colivie sau porumbeii pot crea mari neplăceri omului, în special boli respiratorii ce afectează căile superioare şi pot induce o stare asemănătoare pneumoniei. Cei care deţin voliere aglomerate sunt predispuşi unor astfel de contaminări, dacă nu respectă regulile de igienă: dezinsecţia şi dezinfecţia coliviilor, care trebuie opărite cel puţin o dată pe săptămână.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-03-01

Mai multe imagini:
Animalele de companie pot transmite boli grave
zoom
Animalele de companie pot transmite boli grave
zoom
Animalele de companie pot transmite boli grave
zoom

Animalele de companie pot transmite boli grave
zoom
Animalele de companie pot transmite boli grave
zoom

TAGURI: animale, boli graveComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image