2017-01-16 17:58

SPECIAL


Animalul potrivit… la omul potrivit. Cum să-l găseşti, cum să-l alegi şi unde să-l aşezi…dacă te doare ceva

 |  18:19
Animalul potrivit… la omul potrivit. Cum să-l găseşti, cum să-l alegi şi unde să-l aşezi…dacă te doare ceva

În momentul în care vă hotărâţisă vă cumpăraţi un căţel, trebuie să întruniţi înainte un consiliu de familie. Înfuncţie de dorinţele, de preferinţele şi de programul fiecăruia dintre membri,trebuie ales un câine care să îi mulţumească pe toţi, să îi bucure şi nu să fieo povară.

Câinele din rasă Collie nu suportă oamenii nervoşi

Trebuie să ţineţi cont de anumite aspecteale animalului: ochii trebuie să fie curaţi, la fel ca urechile şi posteriorul,nasul uşor umed. Un căţelnormal are labele frumoase şi drepte. Dacă cumva prezintă umflături sau oasestrâmbe înseamnă că are ceva probleme. Un câine sănătos are abdomenul plat şi nuumflat. Cel cu burta mare are precis paraziţi intestinali. Sau e prea gras! Dacălocuiţi într-o garsonieră e bine să vă alegeţi un câine de companie, căruianu-i trebuie prea multă mişcare. El are nevoie de două-trei ieşiri afară pe zi şide o canapea pufoasă pe care să se răsfeţe. O alegere excelentă ar fi: buldogulfrancez, care e foarte iubitor, fox-terrierul, un câine de acţiune, schnauzerulpitic, teckelul, pechinezul ori canishul. Puteţi opta şi pentru un simplumaidanez, dacă e curat, îngrijit şi educat. Pentru cei care deţin o locuinţă dedouă-trei camere şi au un parc în apropiere e mai potrivit un câine de tipulogar Breton. Acesta va fi tandru, discret, inteligent, ascultător. Schnauzeruluriaş sau cockerul sunt iarăşi niştealegeri bune. Ori poate preferaţi un frumos ciobănesc german, un câine calm,inteligent şi concentrat, tocmai bun pentru alergări prin parc? În caz că locuiţi la ţară sau în zonă demunte, aveţi mai multe variante. Puteţi să alegeţi un Labrador. Este un câine prietenos,vă conferă siguranţă, e blând, curat şi sensibil. Pe listă urmează rasa Collie,dar aveţi grijă că nu suportă oamenii mai nervoşi decât el, Rottweiler-ul, careeste foarte bun paznic şi dogul tibetan, un căţel foarte independent. Toţi aceşticâini au nevoie de exerciţiu fizic. În caz contrar se îngraşă foarte mult şi veţifi nevoiţi să îi puneţi la cură de slăbire. Corciturile costă mai puţin. Încrucişărileîntre rase sunt, uneori, spectaculoase. Nu cumpăraţi un pui mai mic de opt săptămâni,care nu a depăşit primele maladii. Certificatul de naştere al unui câine de rasătrebuie să conţină numele părinţilor şi al tuturor predecesorilor, până la atreia generaţie şi să fie înscris în registrele asociaţiilor oficiale.

Pisicuţa tămăduitoare şi câinele doctor

În urmacercetărilor efectuate, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că persoanacare are un câine este mai puţin expusă bolilor cardiovasculare şi infecţiilorrespiratorii. Ea are un ritm de viaţă dinamic, se plimbă mai des în aer liber. Bătrâniispun că blana câinelui e bună pentru tratarea reumatismului. Alt animalsimpatic, care face bine la casa omului, este pisica. Ea ştie întotdeauna undesunt zonele geopatogene (negative) ale locuinţei. Pisica nu numai că simte ce şiunde vă doare, dar se şi tolăneşte pe acest loc. Prin căldura emanată de trupulei mâţa încearcă să vă uşureze suferinţa. Când aveţi dureri de cap, cauzate destres şi încordare, pisicuţa va şti să vă ia durerea cu …lăbuţa. Contactuldirect cu mâţa eliberează capul obosit. Zgomotele pe care le scoate ea atunci cândtoarce vă liniştesc. Atunci când o pisică se aşază în zona gâtului dumneavoastrăvă încălzeşte plăcut, slăbind încordarea în care se află muşchii capului şi aiumerilor. Totodată, plimbările în aer liber cu pisica va ajută în cazul bolilorde inimă. Bolnavii de bronşită trebuie, în primul rând, să se lase de fumat.Apoi, ei au nevoie de un setter, de un bichon maltez sau de un cocker spaniol.Emoţiile pozitive, plimbările zilnice în aer liber, alergările alături de câineîi vor ajuta foarte mult. În caz că aveţi varice, cumpăraţi-vă un câine boxer.Va fi cel mai bun prieten de viaţă! Îmbrăcaţi-vă într-un costum elastic şi ieşiţila aer cu câinele. Totuşi, trebuie evitate plimbările lungi atunci când vremeaeste deosebit de călduroasă sau umedă, pentru că venele mici se pot umfla şi sepot sparge. De mare ajutor ar fi să vă jucaţi cu câinele lângă o apă sau chiarintrând în apă până la genunchi.

Cipuripentru animale

Mediculveterinar Răzvan Tănăsescu din Bucureşti recomandă posesorilorde câini şi pisici de rasă, proprietarilor de cai, oi, capre ori vaci, o metodămodernă de identificare a animalelor: introducerea unor cipuri subpiele. În felul acesta, necuvântătoarele vor putea fioricând recunoscute şi înapoiate proprietarilor, în caz că se pierd sau suntfurate. „Cipul poate spune din ce rasă face parte animalul, din ce părinţiprovine, dacă a avut vreo boală. Este un fel de cod numeric personal, aşa cumau produsele din supermarketuri.”, explică dr. Tănăsescu. După ce a fostinjectat sub pielea animalului, cipul poate fi „citit” cu ajutorul unuidispozitiv special, care, odată trecut pe deasupra areposibilitatea de a afişa un număr specific de identificare, aşa cum se citeştecodul de bare de la un anume produs. Dacă un câine de rasă, care costă deobicei câteva mii de euro, este furat, iar hoţul încearcă să treacă graniţa,declarând la vamă că e al lui, nu va reuşi. În momentul în care vameşul vaaplica cititorul de cipuri pe omoplaţii animalului află imediat datele deidentificare. Această metodă de introducere a unui cip în corpulanimalelor domestice şi de companie este folosită de mult timp în Occident.

„Casa de căţei” abandonaţi

Fie cădispun de venituri modeste sau se scaldă în bani, românii se îndură din ce înce mai puţin să împartă o bucăţică de pâine cu un prieten necuvântător. Puţinioameni se mai revoltă atunci când în faţa lor e lovit un cal, un căţel sau e gâtuităo biată mâţă. Şi totuşi...

Un fost fotbalist salvează câinii mutilaţi

Printrecei care ajută şi iubesc animalele se află şi reprezentanţii Fundaţiei „ColţAlb”. Pe drumul ce duce spre comuna Domneşti funcţionează, de mai mult timp, unrefugiu pentru câinii răniţi, bolnavi şi abandonaţi. Preşedintele fundaţiei,fostul fotbalist Bujor Hălmăgeanu, a reuşit, cu sprijinul unei organizaţii dinGermania şi al Institutului Pasteur care a donat spaţiul, să amenajeze un locspecial pentru câinii accidentaţi sau mutilaţi de către oameni. Odată aduşiaici, căţeii sunt vaccinaţi şi li se acordă toate îngrijirile necesare. După cese însănătoşesc aşteaptă să fie adoptaţi de un stăpân. Intrăm şi noi printreei, iar câinii încep să latre cu toţii: ham, ham, haaauu, chiau, fiecare peglasul lui. Cel puţin 30 de căţei, de toate neamurile posibile şi de toateculorile, sar bucuroşi pe noi să ne întâmpine. Sunt ca nişte copii orfani. Parcăar spune: „Luaţi-mă pe mine! Ham! Aş putea să vă apăr până la moarte, ştiu săstau şi în două labe, nu fur şi nu rod papucii!” Din păcate, nu prea vinenimeni să-şi aleagă de aici un tovarăş de nădejde. Cine are nevoie de animalemutilate? Fostul fotbalist îi strigă pe nume, îi mângâie şi, uneori, îi ceartă.Toţi îl iubesc. Se vede după felul lor specific în care îşi exprimăsentimentele, aproape umane. Câţiva, fără picioare sau paralizaţi, îi ling mâinilescheunând. Încep să latre toţi şi e o hărmălaie de nedescris.

A vrut s-o spânzure pentru că... lătra prea tare!

Pe un perete din bucătărie sunt scrise numele căţeilor:Gică, Piţiriţi, Inimioară, Angelica, Costică, Blonda, Zuza, Tarzan, Monica,Cici, Cosseta, Oarba, Împuşcata, Spânzurata, Roşcata, Beton. Aflăm de la tatăllor, Bujor Hălmăgeanu, poveştile câtorva dintre ei. Unele dintre ele suntcutremurătoare şi, oricât de tare ai fi, tot simţi cum ţi se strânge inima-npiept de milă. Căţelul Beton a trăit o întâmplare groaznică. Nişte constructoricare lucrau la vilele din Cotroceni l-au vârât cu totul în beton şi au aşteptatsă se întărească, râzând şi distrându-se copios de o asemenea ispravă! Noroc căpe acolo a trecut Hălmăgeanu, că bietul căţeluş ar fi devenit statuie vie. Pe Împuşcatatot el a salvat-o de un nebun, care trăsese în ea vreo 20 de alice. Pe Spânzurataa întâlnit-o într-o pădure de la marginea oraşului. Un bărbat o legase cu o sârmăde gât şi încerca să o spânzure. Motivul? Lătra prea tare şi-l deranja laurechi. De atunci, Spânzurata i-a rămas numele. „Eu cred că nu sunt oameni ăştiacare chinuie sau omoară animalele, fie câine, fie pisică sau cal, spune Bujor Hălmăgeanu.Ştiţi câţi câţei maidanezi rupţi, mutilaţi, bătuţi de câinii de luptă, am adusaici? Zeci! Unii au trăit, alţii... Sunt luaţi de pe stradă, ademeniţi şiaruncaţi în lupte cu pittbulii, care sunt adevărate maşini de ucis.”

„Ce faci, fată? Ai fostcuminte?”

Din când în când conversaţia noastră tristă este întreruptăde 10-15 câini care deschid uşa cu labele şi intră în cameră, dând din coadă,vrând parcă să ne înveselească sau să ne povestească fiecare prin ce a trecut pânăsă ajungă aici. Pişcot, o dulceaţă de căţel lăţos şi de culoarea untului, stăla geam şi-i ceartă pe cei de afară. Fiecare este frumos în felul lui, darunuia îi lipseşte o labă din faţă, altuia una din spate. O căţeluşă înmuiatăparcă în cafea cu lapte e oarbă. Medicii au încercat s-o ajute într-un fel, darnu au reuşit să-i redea vederea. Ca un adevărat om pipăie aerul cu lăbuţele dinfaţă şi-şi îndreaptă botul umed către stăpânul ei, care o cheamă: „Hai la tata,hai la tata!” Căţeaua dă din coadă fericită şi se ghemuieşte la pieptul lui, pecare nu-l vede, dar îl simte. Stăpânul îi vorbeşte: „Ce faci, fată? Ai fostcuminte?” Şi căţeaua răspunde pe limba ei: „Ham, haaaam!”. Adică, „sigur că da,am fost cea mai cuminte, dar tu ce mi-ai adus bun?”

foto: Răzvan MATEESCU


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639252-11-16

Mai multe imagini:
Animalul potrivit… la omul potrivit. Cum să-l găseşti, cum să-l alegi şi unde să-l aşezi…dacă te doare ceva
zoom
Animalul potrivit… la omul potrivit. Cum să-l găseşti, cum să-l alegi şi unde să-l aşezi…dacă te doare ceva
zoom
Animalul potrivit… la omul potrivit. Cum să-l găseşti, cum să-l alegi şi unde să-l aşezi…dacă te doare ceva
zoom

Animalul potrivit… la omul potrivit. Cum să-l găseşti, cum să-l alegi şi unde să-l aşezi…dacă te doare ceva
zoom
Animalul potrivit… la omul potrivit. Cum să-l găseşti, cum să-l alegi şi unde să-l aşezi…dacă te doare ceva
zoom
Animalul potrivit… la omul potrivit. Cum să-l găseşti, cum să-l alegi şi unde să-l aşezi…dacă te doare ceva
zoom
Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image