2017-01-24 11:10


Armata egipteană către Mubarak: Nu vrem să sfârşeşti precum Ceauşescu

 |  13:04
Armata egipteană către Mubarak: Nu vrem să sfârşeşti precum Ceauşescu

Armatai-a transmis preşedintelui Hosni Mubarak un mesaj ascuns, când a anunţat că nuva acţiona împotriva protestatarilor, şi anume că nu vrea să-l umilească şi să"sfârşească precum Nicolae Ceauşescu", a declarat un participant lamitingul de la Cairo, citat de The Guardian, în ediţia electronică.

Comentândasigurările militarilor privind securitatea protestatarilor, Muhammad Warsi, unchirurg în vârstă de 60 de ani, a declarat că "mesajul ascuns"transmis de comandamentul superior al armatei "este acelaşi mesaj transmisde elitele ţării". "Ei îi spun (lui Mubarak) «Te-am iubit acum 30 deani. Nu vrem să te umilim. Nu vrem să sfârşeşti ca (preşedintele român) NicolaeCeauşescu. Pleacă în pace", a declarat Warsi.

Egiptenii,care cu doar câteva zile în urmă nu s-ar fi gândit să protesteze, să vorbeascăde rău despre Mubarak, care se află la putere de 30 de ani, sau să le deajurnaliştilor cu care stau de vorbă numele lor, au găsit curajul să îşi exprimeliber opiniile, comentează publicaţia.

"Esteun proces nou pentru noi. Sunt primii noştri paşi. Nu ştim, încă, încotro neîndreptăm", a declarat Mohammed Gaber, un inginer IT în domeniul petroliercare participa marţi la mitingul de un milion de persoane, în Piaţa Tahrir, dincentrul capitalei egiptene. "Ca să fiu cinstit, sunt în continuaresurprins. Nimeni nu se aştepta la aşa ceva. Dacă s-ar fi adunat un grup destudenţi, ar fi fost zdrobiţi imediat", a continuat el.

Admiraţiapentru tineri este o temă frecventă a discuţiilor între protestatari. "Îmieste ruşine de generaţia mea. Noi, bătrânii, am stat liniştiţi şi am trăit zecide ani de corupţie, fără să ridicăm un deget", a declarat Aza el-Hadari,un librar, în vârstă de 63 de ani. "Această generaţie mi-a dat înapot ceimai buni ani din viaţa mea. Îl compătimesc pe Mubarak, care, până la urmă, afost un erou al efortului de război din 1973, că este obligat să plece cu atâtde puţină demnitate. (...) Va rămâne în istoria Egiptului ca preşedintele carea ordonat împuşcarea fiilor şi fiicelor sale", a subliniat el.

AzzamAbdel Latif şi soţia sa au realizat un poster cu fiul lor, Lotfi, în vârstă de28 de ani, alături de raportul autopsiei asupra morţii acestuia, vineri, întimpul confruntărilor dure între poliţie şi protestatari. Lotfi se întorcea dela serviciu, în cartierul Imbaba, pe malul vestic al Nilului, când a fost prinsîn schimbul de focuri. El trecea pe lângă un copil, rănit de şrapnel. "L-aluat pe copil şi s-a dus să discute cu un poliţist, pe care l-a întrebat de cetrag cu gloanţe reale (...). Poliţistul i-a tras două gloanţe în piept, iarfiul meu a murit pe loc", a declarat Latif.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639236-12-08Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image