2017-01-19 04:18

SPECIAL


Arta, filmele de autor, tehnica 3D, Madonna şi Iranul - temele majore ale Berlinalei 2011

 |  08:37
Arta, filmele de autor, tehnica 3D, Madonna şi Iranul - temele majore ale Berlinalei 2011

Cea de-a 61-a ediţie a Berlinalei, care va debuta joi, în prezenţapreşedintelui juriului, Isabelle Rossellini (foto), mizează pe creativitate, înnoire,cinematograful de artă şi de autor, tehnica 3D, debutul lui Ralph Fiennes înspatele camerei şi ultimele zvonuri despre noul film regizat de Madonna.

Potrivit AFP, la Berlin sevorbeşte mult în aceste zile despre o posibilă apariţie în oraş a celebreicântăreţe americane, în timp ce pasaje din cel mairecent lungmetraj al ei, intitulat "W.E.", vor fi prezentate înavanpremieră mondială la Târgul european de film de la Berlin, locul unde sevând şi se cumpără drepturile de difuzare şi distribuţie pe plan internaţionalpentru peliculele ce urmează să fie lansate în curând.

Redusă la 16 lungmetraje - faţă de 20 câte au fost înscrise anultrecut -, competiţia pentru Ursul de Aur, trofeul suprem ce va fi decernat pe19 februarie, face locîn acest an femeilor şi tinerilor cineaşti, conform dorinţei directoruluifestivalului, Dieter Kosslick.

Berlinala va debuta joi seară,odată cu proiecţia, în afara competiţiei, a filmului western "Adevăratulcuraj/ True Grit" , un remake realizat de fraţiiJoel şi Ethan Coen după un clasic al genului regizat de Henry Hathaway în 1969.Lungmetrajul fraţilor Coen a obţinut 10 nominalizări la premiile Oscar,inclusiv la categoriile "cel maibun film", "cel mai bun regizor" şi "cel mai bunactor" (Jeff Bridges), care a reluat rolul interpretat de John Wayne înpelicula originală.

Filmul "Margin Call",al regizorului american J.C. Chandor, va lansa competiţia oficială, vineri. În acest film joacă actori derenume - Kevin Spacey, Demi Moore, Paul Bettany şi Jeremy Irons -, cel din urmăinterpretând rolul directorului unei corporaţii financiare în plină prăbuşirela bursă.

Urmând exemplul marilor succese hollywoodiene turnate în 3D,precum "Avatar" şi "Povestea jucăriilor 3/ Toy Story 3",cineaştii europeni s-au lansat şi ei în acest domeniu inedit, odată cu lansareacelui mairecent film al regizorului german Wim Wenders despre compatrioata sa,dansatoarea şi coregrafa Pina Bausch, intitulat "Pina", adocumentarului "Cave of Forgotten Dreams", regizat de Werner Herzog,dar şi a filmului de animaţie "Les Contes de la nuit", regizat defrancezul Michel Ocelot.

O altă noutate este filmul care marchează debutul în calitate deregizor al actorului britanic Ralph Fiennes, de două ori nominalizat la Oscar.De această dată, el aduce pe marele ecran tragedia lui Shakespeare"Coriolan", generalul romanvictorios în revolta sa contra imperiului.

ZoeKravitz, fiica rockerului Lenny Kravitz şi a actriţei Lisa Bonet, va fi şi eaprezentă în competiţie, cu "Yelling To The Sky", regizat de VictoriaMahoney, un film ce spune povestea unei adolescente de 17 ani care trăieşteîntr-unul dintre cartierele "dure" ale New York-ului.

Regizoruliranian Asghar Farhadi, deja premiat în 2009 pentru "Darbareye Elly /Despre Elly", revine la Berlin în acest an cu "Jodaeiye Nader azSimin/ Nader and Simin, a Separation", un film despre un cuplu separatcare se reuneşte cu ajutorul unui eveniment neaşteptat.

Farhadi aprimit o interdicţie temporară de a filma în ţara sa natală, după ce l-asusţinut pe compatriotul său Jafar Panahi, condamnat de autorităţile de laTeheran la şase ani de închisoare şi o interdicţie de a face filme timp de 20de ani. De altfel, Berlinala, care l-a invitat pe Panahi în calitate de membrual juriului, îi va aduce un omagiu acestui cineast, difuzând filmele sale.

Anultrecut, Berlinala a premiat un film turcesc, "Miel", şi l-arecompensat pe cel al unui alt renegat - lungmetrajul "Marioneta/ GhostWriter" regizat de Roman Polanski, pe atunci aflat în regim de arest ladomiciliu în Elveţia, din cauza unei acuzaţii de pedofilie formulată deautorităţile americane în 1977.

Totodată,filmul românesc "Eu când vreau să fluier, fluier", în regia luiFlorin Şerban, a câştigat două distincţii la Berlinala din 2010: trofeul AlfredBauer şi premiul juriului. Tot atunci, Adrian Sitaru a câştigat premiulserviciului german de schimb academic (DAAD) la Berlinale Shorts.

Chiar dacă lipseşte dincompetiţia oficială în acest an, România este reprezentată la Berlinală lacapitolul scurtmetraj. Astfel, peliculele "15 iulie", de Cristi Iftime, şi"Apele Tac", de Anca Lăzărescu, au fost selectate în competiţiadedicată scurtmetrajelor din cadrul celei de-a 61-a ediţii a FestivaluluiInternaţional de Film de la Berlin.

Totodată,pelicula "Little Red", regizată de Eva Pervolovici, a fost selectatăîn competiţia de scurtmetraje a Berlinale Talent Campus.

Cea de-a61-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin va avea loc înperioada 10 - 20 februarie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-02-26Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image