2019-02-22 02:55


Avertisment de la SRI: Intimitatea în rețelele sociale e o ILUZIE

 |  21:35
Avertisment de la SRI: Intimitatea în rețelele sociale e o ILUZIE

În revista Intelligence, Serviciului Român de Informații avertizează toți utilizatorii de rețele sociale că pe internet intimitatea este doar o iluzie. Sub titlul ”Platformele social media şi iluzia intimităţii”, cei de la SRI fac recomandări pentru o mai bună securizare a datelor în mediul online.

”Potrivit unui studiu realizat, în 2016, de către CIGI (Centre for International Governance Innovation), peste 57% dintre utilizatorii de Internet se declară mai îngrijoraţi cu privire la protecţia datelor lor personale, comparativ cu anul 2015, iar această tendinţă continuă să se accentueze.

În acest context, se poate observa că datele cu caracter personal capătă o importanţă din ce în ce mai mare în peisajul Social Media, atât din perspectiva utilizatorilor care deţin conturi personale şi care doresc să-şi păstreze intimitatea în mediul virtual, cât şi din perspectiva celor interesaţi de colectarea de date pentru activităţi precum targeted avdertising sau business intelligence.

Chiar dacă un utilizator activează toate funcţiile de protecţie a datelor cu caracter privat, există o serie de elemente care sunt făcute publice în mod automat de însăşi conexiunea la reţeaua Internet, precum adresa IP a calculatorului şi adresa MAC a plăcii de reţea (care sunt unice), adresa IP a telefonului utilizat, istoricul de navigare (toate paginile vizitate pe parcursul unei sesiuni online) sau tipul de browser folosit. Astfel de elemente pot fi vizualizate şi indexate de către serviciile de socializare cu uşurinţă, pentru a crea eventuale profile online ale utilizatorilor şi a le oferi mesaje sau oferte personalizate, în funcţie de interese.

Pentru creşterea nivelului de protecţie, pot fi utilizate funcţiile de navigare privată din aplicaţiile browser (Mozilla Private, Chrome Incognito, Internet Explorer InPrivate) care nu permit instalarea de fişiere de monitorizare a traficului online (cookies) şi salvare a datelor (key logger). De asemenea, atât pentru telefoanele mobile, cât şi pentru computerele tradiţionale, se pot utiliza aplicaţii de anonimizare a traficului online, precum Tor Browser, care modifică adresa IP folosită pentru accesarea reţelei Internet şi criptează transferul de date.

În prezent, platformele de socializare online concentrează poate cel mai mare volum de date private ale utilizatorilor. În acest context, servicii precum Facebook sau Twitter pun la dispoziţia utilizatorilor o serie de instrumente extrem de puternice pentru protejarea informaţiilor personale, care, în cazul în care sunt folosite în mod corespunzător, pot face aproape imposibil accesul la datele private”, arată SRI, în revista sri.ro/platformele-social-media-si-iluzia-intimitatii/">Intelligence.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2017-07-21

TAGURI: sri, avertisment, retele sociale, intimitate, mediul online, securitate
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...