2018-12-15 02:13


Avertisment de la SRI. La ce trebuie să fim atenți pe Internet

 |  22:09
Avertisment de la SRI. La ce trebuie să fim atenți pe Internet

Petrecem ore bune dintr-o zi conectați la Internet, fie la un calculator sau pe telefonul personal. Ba mai mult, le permit și copiilor să navigheze fără restricții pe pagini mai puțin sigure.

SRI ne atrage atenția, pentru o navigare sigură pe internet, să utilizăm programe cu licență și a unei soluții antivirus actualizate zilnic, precum și păstrarea anonimatului.

Iată și o listă de sfaturi, recomandări și avertismente de la SRI pentru cei care folosesc des internetul.

- Foloseşte programe cu licenţă şi evită-le pe cele tip sharing

- Asigură-te că ai actualizat sistemul de operare.

- Foloseşte pentru navigare un browser ce beneficiază de actualizări şi asigură-te că acestea sunt aplicate imediat ce devin disponibile.

- Dacă browserul permite utilizarea de plugin-uri, asigură-te că acestea sunt de încredere.

- Foloseşte o soluţie antivirus actualizată zilnic. Mulţi producători de programe anti-virus oferă versiuni gratuite ale acestora. Efectuează scanări periodice ale sistemului pentru a identifica posibile fişiere cu potenţial maliţios.

- Setează sistemul de operare astfel încât acesta să afişeze extensiile fişierelor, pentru a observa adevărata lor extensie. Distribuitorii de aplicaţii maliţioase modifică adeseori extensia acestora pentru a convinge utilizatorii să ruleze fişiere executabile.

- Accesează site-uri de încredere. Există o serie de plugin-uri ale browserelor care acordă un calificativ de încredere site-urilor vizitate.

- Nu accesa link-urile primite prin e-mailuri care solicită actualizarea informaţiilor personale. Entităţile legitime nu îţi vor cere niciodată să furnizezi sau să verifici informaţii sensibile printr-un mijloc nesigur, precum e-mailul.

- Nu deschide ataşamentele aferente unor e-mailuri venite din partea unor expeditori necunoscuţi.

- Link-urile nu sunt întotdeauna ceea ce par a fi. Pentru a vedea adevărata resursă URL ce se ascunde în spatele unui link, ţine pointerul mouse-ului deasupra link-ului şi vei observa, de obicei în partea stângă-jos a ferestrei, link-ul real.

- Nu rula programe a căror origine nu poate fi verificată.

- Fii întotdeauna sceptic când primeşti o ofertă ce sună foarte tentant. Multe tehnici de phishing încearcă să te păcălească în a oferi date personale.

- Prima regulă a navigatului pe Internet este să rămâi cât mai anonim posibil. Aceasta înseamnă să nu faci publice informaţiile personale (numele complet, adresa, numărul de telefon, CNP-ul, parole, nume ale membrilor de familie, numere de cărţi de credit). Majoritatea oamenilor şi companiilor credibile nu îţi vor cere să le comunici astfel de date pe Internet.

- Gândeşte-te cu atenţie înainte de a-ţi crea o adresă de e-mail sau un nume de utilizator. Experţii web recomandă folosirea unei combinaţii de litere şi cifre şi să nu incluzi detalii care să permită identificarea sexului.

- Atunci când te alături comunităţilor online, precum Facebook, Twitter etc., fii cât se poate de discret. Datele personale şi pozele postate în mediul virtual s-ar putea să fie folosite împotriva ta. Oricine îţi poate vizualiza profilul de pe reţelele de socializare online, pentru a culege informaţii pe care le-ar putea folosi ulterior spre a-ţi provoca diverse neplăceri.

- Asigură-te că aplicaţiile Facebook acceptate sunt de încredere.

- Evită pe cât posibil căutările riscante, deoarece rezultatele căutărilor voastre ar putea conţine link-uri către site-uri ce găzduiesc conţinut maliţios. Aceste site-uri pot instala aplicaţii maliţioase de tip spyware, viruşi etc. Dacă foloseşti aplicaţii de partajare a fişierelor, este foarte probabil să descarci un virus în loc de fişierul audio sau video pe care doreşti să îl preiei.

- Urmăreşte indiciile unor măsuri de securitate. Site-urile securizate folosesc „https://” în cadrul adreselor web, litera „s” semnificând faptul că datele trimise şi primite către/de la site-ul respectiv sunt protejate prin criptare. Niciodată să nu furnizezi informaţii personale pe un site web ce are adresa web prefixată cu „http://”.

- Evită utilizarea reţelelor wi-fi publice pentru operaţiuni bancare, comerţ on-line sau afaceri personale.

- Dezactivează opţiunea Bluetooth atunci când nu o foloseşti .


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-28

TAGURI: sri, sfaturi, internet, pericol
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


DORMITI IN PACE
28 Noi 2015

Ba dar cind fura Matroana Udrea si o primea la ei , mirosindu-i basinile , ce faceau ei ? unde erau , cu ea de mina si o ducea la furtisaguri si ii tinea biza ?
RAI
29 Noi 2015

lasati vrajeala aceti mariprobleme sri complice la fajul national organizat de basescu ,a lasat sa fure cu buna stiinta acewsta grupara de crima organizatacoldea ascunde informatii si doveziimpotrica acestui bandit basescu.sa fie clar nu puteai sa fure fare basescu si fara ca o parte din bani sa ajunga la el.asa cum dementa de merkel va fi acuzata de compplicitate la terorism asa si coldea poate fi acuzat de complicitate la jafnational organizat.in final iohannis esti un dobitoc ca ai numit pe retardatul si sluga de helvig si ca nu ainumit pe cine trebuia.ai avut si vei avea probleme chiar daca ai mai incercat sa dregi busuiocul
RONI
29 Noi 2015

Merkel baba senila cea mai dobitoaca conducatoare a istoriei arestata pentru complicitate la terorism fapt dovedit prin atentatul de la paris si prin distrugerea europei cu ajutorul musulmanilor.
ION CREANGA
29 Noi 2015

Unora ne lipsește bunulsimt!!!!cultură politică, minimă limbă românească!!!!Germania a construit o autostradă cu4 benzi Warsovia. Bon în 1 an de zile. Cu ajutorul comuniștilor chinezi: când am încercat ceva și noi ce nu cu accesti comuniști!!!! Nu ne vedem interesul!!!!!!!!
Random imageUltimele stiri


loading...