2017-01-18 20:12

SPECIAL


Avertisment la groapa de gunoi

 |  21:00

Lipsa salubrizării comunelor şi a drumurilor are toate şansele să se lase cu penalizări importante din partea Comisiei Europene. Angajamentele asumate de ţara noastră, plus legislaţia în domeniu apărută după aderarea la blocul comunitar impun măsuri care vizează mai mult organizarea sistemului de salubritate. Tocmai acest lucru îi lipseşte României. Motiv pentru care Silvian Ionescu, comisarul general al Gărzii de Mediu, atrage atenţia asupra iminenţei unei avalanşe de notificări din partea Uniunii Europene.

„Au pornit procedurile de infringement şi ele se vor înmulţi din cauza nerespectării legislaţiei privind managementul deşeurilor”, a declarat Silvian Ionescu, comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu. Potrivit acestuia, primarii de comune au încheiat contracte de salubrizare, dar care nu se respectă. „Încep să se facă depozite necontrolate de gunoi. De exemplu, la 12 km de la marginea Bucureştiului, la Crevedia, sunt patru depozite ilegale, pentru care se pot declanşa oricând proceduri de infringement”, a spus Ionescu.

Din punctul lui de vedere, cele mai mari probleme sunt contractele de salubrizare de la sate şi curăţarea drumurilor şi a căilor ferate. „Dezastrul se va vedea după topirea zăpezii, când tot gunoiul va ieşi la lumină”, a adăugat comisarul general, care a dat vina pe atitudinea şefilor de la CFRşi CNADNR pentru situaţia salubrizării în zonele acestor drumuri.

Silvian Ionescu a atras atenţia că responsabilitatea pentru neîndeplinirea criteriilor de salubrizare cade în sarcina firmelor care au încheiat contracte. „Le recomand firmelor să revadă contractele încheiate cu primăriile de comune, cu CFRşi cu CNADNR, să găsească soluţiile financiare şi să rezolve problema până la sfârşitul anului şcolar. Astfel, aceste firme vor plăti toate penalizările. Este un aviz prietenesc”, a completat comisarul general.

Alegerile amână tariful la salubrizare

Legislaţia naţională şi comunitară impune crearea unui sistem de colectare a deşeurilor la nivel naţional, astfel încât toate zonele să fie acoperite de servicii de salubrizare. De la data aderării, România avea obligaţia de a organiza şi la sate sisteme de colectare a deşeurilor. Lucru greu de realizat, din mai multe motive. Firmele nu sunt motivate să se implice în astfel de proiecte pentru că, la sat, nu există suficient gunoi pentru dezvoltarea unei afaceri de profil. De exemplu, ultimele statistici arată că, în zonele rurale din partea de sud-vest, se generează aproximativ 0,3-0,4 kg de deşeuri pe cap de locuitor, pe zi, în timp ce în oraşe, studiile indică 0,9 kg/locuitor/zi. Trebuie remarcat faptul că zona Timişului este una dintre cele mai dezvoltate ale ţării.

Pe de altă parte, nici primarii nu se grăbesc să impună un sistem de salubrizare pentru că, automat, ar trebui ca locuitorii să plătească şi un tarif pentru acest serviciu. Primarii au încercat toate metodele ca să amâne momentul, mai ales că 2012 este an electoral şi o taxă în plus i-ar îndepărta de alegători.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-09-06

TAGURI: avertisment, groapa gunoi, comune, comisiei europeneComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image