2017-01-16 19:46

SPECIAL


Bacteria ecologică se hrăneşte cu reziduurile organice din fosele septice

 |  17:31

Pentru că aspiraţiile europene ale bucureştenilor nu se potrivesc întotdeauna cu oferta edilitară a Capitalei, există, în special în cartierele mărginaşe, destule vile cu înfăţişare occidentală neracordate însă la reţeaua de canalizare. În astfel de cazuri, pentru deversarea reziduurilor din gospodărie, proprietarii folosesc fose septice sau haznale.

Nu e periculoasă pentru mediu

Odată cu încălzirea vremii, din aceste locuri răzbat mirosuri insuportabile, în special în timpul operaţiunii de vidanjare. Pentru toate aceste neplăceri cauzate de mirosul venit din haznale şi fose septice, o firmă din Bucureşti a găsit soluţia salvatoare şi ecologică: Diavolina. Aceasta este, de fapt, denumirea unei bacterii create în laborator după o reţetă secretă care, odată activată, se hrăneşte cu materiile fecale sau reziduurile organice din interiorul foselor septice sau haznalelor. „Trezirea la viaţă” a bacteriilor ambalate în pliculeţe se face imediat ce acestea iau contact cu apa. Ele se înmulţesc şi încep rapid să biodegradeze materiile urât mirositoare, până ce acestea dispar efectiv, în locul lor instalându-se un miros plăcut. Procesul în sine ţine de biotehnologie şi reprezintă unul din cazurile în care omul „pune la treabă” în propria gospodărie o armată de bacterii create special în acest scop. Biotehnologia poate fi definită ca aplicaţia microorganismelor active pentru curăţarea şi însănătoşirea ambientului, la epurarea apelor uzate.

E folosită de restaurante şi supermarketuri

În urma interacţiunii dintre Diavolina şi materiile organice rezultă chiar şi o cantitate de apă care se poate folosi la udatul grădinii. Numele bacteriei a fost ales tocmai pentru „munca ingrată” pe care o depune. Ea nu este însă periculoasă pentru mediul înconjurător, nu conţine fosfaţi sau acizi şi, în plus, elimină murdăria, suprimă mirosurile, dizolvă materia plutitoare (fecalieră), urina, celuloza (hârtia igienică sau absorbantele), resturile menajere, detergenţii, grăsimile, amidonul. Cei care comercializează produsul ne asigură că prin folosirea Diavolinei serviciile de vidanjare vor rămâne de domeniul trecutului. Diavolina sub formă de stick sau pastilă face şi muncă de instalator: desfundă scurgerile de la chiuvetă, cadă sau sifoanele de pardoseală, dizolvând pur şi simplu mizeria acumulată. Cei care folosesc această substanţă sunt: pensiunile turistice de pe Valea Prahovei, Sibiu, restaurante, hotelurile mari, abatoarele, crescătoriile de animale şi păsări, supermarketurile. Folosirea acestei substanţe este recomandată şi pentru canale, hoteluri, cantine, cazărmi, spitale, centre sportive, şcoli, tabere şcolare, industria alimentară. De asemenea, produsul se utilizează cu succes în WC-urile din autocare, trenuri, avioane sau iahturi.

Foto: Răzvan Mateescu


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-09-06

TAGURI: bacteria ecologica, reziduuriComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image