2019-01-24 05:16


Balene. 500.000 de calorii într-o înghiţitură

 |  17:10

Stilul de a mânca al balenelor albastre, celemai mari mamifere de pe Pământ, le-ar putea justifica dimensiunile, conformunui studiu care a determinat că doar o singură înghiţitură de hrană poate conţine457.000 de calorii.

Balenele albastre, dar şi alte specii, mănâncă înghiţindcantităţi enorme de apă pe care o filtrează pentru a obţine hrana, adeseacrustacee mici numite krill, folosindu-se de plăci din cheratină, o proteinăcare se găseşte în firele de păr, în unghii şi în pene. O echipăde cercetători condusă de Jeremy Goldbogen de la Institutul Scripps de Oceanografiea calculat eficienţa acestei modalităţi de hrănire.

Calculul lor se bazează pe o presupunere conform căreiabalenele de mari dimensiuni, balenele fără dinţi, se hrănesc mult mai eficientdecât rudele lor mai mici, balenele cu dinţi, care vânează o anumită pradă.

Deşi această descoperire nu este surprinzătoare, eficienţacu care se hrănesc balenele de mari dimensiuni nu are precedent în lumea animală,a afirmat cercetătorul Robert Shadwick, cercetător al Universităţii din BritishColumbia.

Pentru a descoperi cât de multă energie consumă balenelealbastre atunci când se scufundă după mâncare, cercetătorii au înregistrat 200de asemenea activităţi între 2002 şi 2007. Goldbogen a folosit înregistrări alesunetelor făcute de balene atunci când se scufundau pentru a le calcula viteza.Într-un final, cercetătorii au descoperit că balenele consumau până la 8.071 dekilojouli (1.900 de calorii) într-o singură scufundare.

Cercetătorii au mai măsurat şi oasele fălcilor de balenădin muzee pentru a estima volumul gurii acestora. Au combinat rezultatul cudensitatea de krill pentru a determina câtă energie primeau balenele dintr-osingură înghiţitură. Rezultatul? Până la 1.912.680 de kilojouli, adică circa457.000 de calorii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-02-02
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...