2017-01-18 15:01

SPECIAL


Bancherii lumii prevăd falimentul statelor. Fost şef MI6 - Băncile centrale ar trebui să se folosească de serviciile de spionaj!

 |  19:18
Bancherii lumii prevăd falimentul statelor. Fost şef MI6 - Băncile centrale ar trebui să se folosească de serviciile de spionaj!
Fostul şef al inteligenţei din MareaBritanie, Sir Richard Dearlove, consideră că autorităţile să intensificeacţiunile de spionaj în ţările din zona euro. Dearlove a justificat acest lucruprin faptul că Marea Britanie trebuie să-şi protejeze economia în condiţiile încare moneda unică europeană este puternic afectată de datoriile statelor dinzona euro, informează The Telegraph.

Dearlove,care a condus serviciile de informaţii britanice MI6 până în 2004 a precizat căRegatul Unit nu trebuie să se simtă „jenat” să-şi folosească serviciile secretepentru a-şi apăra interesele economice. Fostul şef al inteligenţei a mai spuscă multe bănci, printre care şi Banca Naţională a Angliei, au menţinut contacteextensive cu reţelele financiare europene pentru a-şi asigura informaţiinecesare dezvoltării politicilor financiare. Acesta a subliniat că agenţiile desecuritate ar trebui să preia sarcina securităţii financiare. „Liderii băncilorcentrale ar trebui să aibă capacitatea de a gestiona singuri problemele, dar cevreau să subliniez este că uneori ar putea avea nevoie de ajutor în rezolvarealor”, a declarat Dearlove în cadrul Forumului Strategic Global. El a notat căBanca Angliei are capacităţi efective de spionaj, chiar dacă acestea nu pot ficlasificate astfel. Ca atare, MI6 ar putea să joace un rol subordonat unorastfel de practici ale băncilor.

Sir Richard Dearlove a adăugat că şi-aschimbat punctul de vedere în privinţa rolului pe care serviciile secretetrebuie să-l îndeplinească în protejarea economiei după criza financiară din2008. Marea Britanie ar trebui să „preîntâmpine şi să fie pregătită” pentru oviitoare criză. „Nu cred că ar trebui să ne simţim jenaţi să ne folosim toatemijloacele pentru a ne proteja din punct de vedere financiar”.Serviciul Secret de Inteligenţă al MariiBritanii, cunoscut sub acronimul MI6, este considerat una dintre cele mairedutabile agenţii de spionaj din lume. MI6 colaborează strâns cu serviciilesecrete ale ţărilor europene, Richard Dearlove recunoscând că spionajul britanica jucat de-a lungul ultimilor ani un rol determinant pentru integrarea tuturoracestora într-un sistem unitar.

Eşeculguvernelor din zona euro de a identifica adevărata amploare a deficitelorbugetare şi calcularea greşită a încasărilor a devenit o problemă constantă înceea ce priveşte colapsul financiar al monedei europene. Numai AgenţiaEuropeană pentru Statistică Eurostat a avut nevoie de un an pentru a reuşi săcuantifice cu acurateţe valoarea deficitului Greciei după ce a primit accestotal la datele operaţiunilor fiscale ale ţării. „Dacă am fi ştiut acum 3 sau 4ani că deficitul Greciei este într-adevăr de două ori mai mare decât celdeclarat, munca noastră ar fi fost mult uşurată”, a declarat economistul-şef althink tank-ului Open Europe, Raoul Ruparel. „Sunt foarte multe lucruri pe carestatele din zona euro le fac în spatele uşilor închise şi care nu suntcunoscute încă publicului larg”, a mai declarat acesta. Operaţiunile subacoperire ar putea să le ofere părţilor britanice interesate o imagine maiclară a ţărilor care se află în dificultate. „Toţi cei implicaţi în pieţelefinanciare, inclusiv bancherii, cred că vor exista falimente alestatelor...doar elita financiară din zona euro refuză să accepte asta”, a maispus Ruparel.

Noile priorităţi ale serviciilor de spionajar trebui să includă, pe lângă sfera financiară, agresiunile cibernetice şimigraţia ilegală. După un deceniu de la atentatele de la 11 septembrie, SirRichard Dearlove atrage atenţia că al-Qaida a virat dinspre Afganistan sprePakistan şi Yemen, astfel că şi agenţiile secrete ar trebui să urmeze aceastămişcare. Totuşi, fostul director al spionajului britanic a precizat că nu credecă implicarea militară a Marii Britanii din Afganistan a crescut ameninţareateroristă din regat, aşa cum susţin opozanţii războiului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639252-11-28

Mai multe imagini:
Bancherii lumii prevăd falimentul statelor. Fost şef MI6 - Băncile centrale ar trebui să se folosească de serviciile de spionaj!
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image