2017-01-24 07:09


Băsescu: Am învăţat să nu mai cred în politicieni. VEZI DECLARAŢIILE PREŞEDINTELUI despre acordul cu FMI şi scutul antirachetă

 |  08:00
Băsescu: Am învăţat să nu mai cred în politicieni. VEZI DECLARAŢIILE PREŞEDINTELUI despre acordul cu FMI şi scutul antirachetă

Preşedintele TraianBăsescu a declarat luni, în cadrul unei "Ediţii Speciale" la TVR, căa învăţat să nu maicreadă în politicieni, iar premierul vorbeşte exprimând poziţia unei coaliţii.De asemenea, preşedintele a vorbit despre acordul cu FMI şi scutul antirachetăce va fi amplasat la Deveselu.

Declaraţiile preşedintelui la :

Criza asta ne-a arătat un lucru: orice sector de activitateeconomică neperformant este condamnat în eventualitatea unei crize. Acum amînţeles acest lucru.

Eu am ţinut foarte mult sămenţinem obiectivul trecerii la euroîn 2015. Mai important decât trecerea la euro este să avem un buget stabil.

Un an se lucrează la proiect.Abia în partea a doua din 2012 vor veni americanii. Cheltuielile de amplasaresunt în contul Guvernului SUA, inclusiv costurile anuale de întreţinere. Noitrebuie să dezvoltăm infrastucturile care duc la această bază.

Legat de reacţia Rusiei la scutul antirachetă . Nu sunt motive de inflamare nici Moscova-Bucureşti niciMoscova-Washington. Am văzut şi ezitările domnului Geoană şi ale domnuluiIliescu. Tipul acesta de oameni ne ţin în loc. România este maisigură ca niciodată. Gândiţi-vă cum arată o ţară care are mijloace de apărareîmpotriva rachetelor şi una care nu are mijloace de apărare antirachetă. Cândvrei să loveşti o organizaţie ca NATO sau UE nu trebuie să loveşti neapărat laBruxelles. Un stat are obligaţia să îşi creeze condiţii să elimine posibilitateaunui atac.

Nu s-a vorbit de nicio caracteristică reală a scutului.Datele unui astfel de echipament nu se fac publice. Ce se ştie precis este căvor fi rachete care vor distruge alte rachete. Obiectivul SUAeste ca acest element de scut care se amplasează în România să fie integratcândva în scutul NATO. Modelul de rachetă care se va amplasa în România esteacum în laboratoare. Testarea primelor rachete se va face în toamna acestui an,deci nu se poate vorbi despre caracteristici. Scutul trebuie să protejezeRomânia şi nu numai. Regiunea va fi protejată de la Deveselu.

Trebuiesc mai mulţi bani pentru sănătate, dar câţi? Opţiuneamea este să închidem marile găuri din cheltuielile din sănătate şi vedem dacămai trebuie bani.

Cu Sebastian Lăzăroiu a fost o despărţire în bunăînţelegere. Am o relaţie foarte bună cu dânsul şi în continuare şi nu ezit săîi dau un telefon dacă am o problemă politică.

Emil Boc a fost un partener loial. Emil Boc şi VasileBlaga au tot ce le trebuie, dar pentru ceea ce fac. Nu vreau să discut desprealegerile PDL, pentru că se va spune că mă amestec în viaţa partidului. .

Foarte mulţi au vrut ca România să intre în derapaj. AcestGuvern a reuşit să scoată România din criză, în pofida voinţei multora. Euconsider că aceste măsuri impopulare care au avut efecte nocive enorme autractat ţara prin criză. Au fost şi mici erori de parcurs, au fost unii care aufăcut ilegalităţi, dar acest Guvern a trecut cu ţara prin criză.

De la FMI avem doar nişte sume gata să ne fie puse ladispoziţie dacă avem nevoie. România este relaxată. În acest acord sunt foartemulte elemente care vizează integrarea europeană a României. Este un programcare exprimă neîncrederea mea şi l-am convins şi pe premier.

Cred că suntem la un nivel optim al segmentului privatizatîn economia românească. Este evident că dacă statul nu avea în timpul crizeiRomgazul ca unitate a statului nu am fi putut face faţă.

ANAF-ul este una dintre cele mai ineficiente instituţii.În judeţul meu sunt ANAF Eforie şi ANAF Techirghiol pe aceeaşi stradă. Câtetaxe se colectează din Techirghiol?

Niciun român nu este îndreptăţit să încalce legea dacă nustă poliţistul sau inspectorul de la ANAF în spatele lui. Trebuie să neresponsabilizăm asupra obligaţiei de a respecta legea când vine vorba de platataxelor.

Arieratele regiilor sunt colectate în timp, din 2000încoace, şi obiceiul de a nu plăti la stat, de a nu plăti furnizorii. Nimenin-a generat zgâlţâituri puternice la regii.

Regiile nu erau în atenţia Fondului. Am încercat să trecemla un alt tip de management al regiilor, dar ele au fost întotdeauna parte aalgorimului politic. Boierii economiei româneşti sunt cei cărora nu le-a păsatde criză. Partidele aflate la guvernare i-au pus. La regii este o clientelătranpartinică. Azi e director general, se schimbă guvernarea e director generaladjunct, dar e tot pe acolo. Prin management privat voi sparge aceastăclientelă. La regii nimeni nu vizează personalul, nu la personal e problema, cila optimizarea costurilor.

Eu spun din experienţă proprie, de când eram primarulcapitalei: am cerut stocurile la RATB. Aveai clor pentru toate WC-urile dinRomânia, cizme de cauciuc pentru toată populaţia României, pentru că este oclientelă politică ce trebuie să fie servită. Nu s-a reuşit scotereamanagementului regiilor de sub impactul politicului şi atunci am insistat săfie introduse în programul cu Fondul.

Putem să tragem oricând 3,1 miliarde de la FMI şi 1,4miliarde de la UE. Dacă lucrurile merg aşa cum sunt acum nu vom avea nevoie săluăm.

Eu mă uit foarte atent, deşi nu e treba mea, la ce seîntâmplă cu bugetul. Am învăţat să nu mai cred în politicieni. Premierul vorbeşte exprimândpoziţia unei coaliţii.

Românilor trebuie să li se spună cinstit unde suntem.Creşterea economică nu se va simţi în buzunare anul acesta. în puterea decumpărare.

Eu cred că nu mai suntem în riscul de derapaj economic.România a fost stabilizată macroeconomic. Acest lucru ne face


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-09-11Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


SILE
12 Mai 2011

Cam tildiu. Majoritatea romanilor nu mai crede de mult in politicieni. Concret: actualul parlament a fost ales de o minoritate de 40% din electorat. La alegerea primarului general al Bucurestilor , prezenta a fost si mai mica f'o 27%. Ce e trist e ca nici jurnalistii nu sesizeaza gravitatea faptului. O zi buna !
Random image