2017-01-22 10:12

SPECIAL


Băsescu: Nu avem cum participa acum la operaţiunile din Libia pentru că avioanele noastre nu fac faţă. Vezi declaraţiile preşedintelui

 |  22:53
Băsescu: Nu avem cum participa acum la operaţiunile din Libia pentru că avioanele noastre nu fac faţă. Vezi declaraţiile preşedintelui

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la TVR,că România este în imposibilitatea de a participa în acest moment laintervenţiile militare din Libia pentru că avioanele româneşti "nu facfaţă".

"Şi dacăam fi vrut, nu aveam cu ce să participăm la această fază a operaţiunilor. Nuaveam pentru că avioanele noastre nu fac faţă. Participarea la astfel deoperaţiuni suplineşte câte şase luni - un an de diplomaţie. Dacă poţi săcontribui militar în astfel de momente, este mai mult decât orice diplomaţie,iar efectele se cunosc întotdeauna după", a spus preşedintele la

El a spus că opoziţia faţă de achiziţionarea de avioane F-16a fost "o demagogie"

"Poate acum vor înţelege cei care anul trecut, cândCSAT a optat pentru achiziţionarea de avioane F16 de ce ar fi fost foarteimportant să demarăm proiectul. (…)Acum putem vedea ce înseamnă demagogia. Dacăam fi luat decizia atunci şi nu începeam să strigăm «în timp ce nu dăm ajutoaresociale, cumpărăm avioane», probabil că azi am fi avut altă poziţie", acomentat preşedintele.

Preşedintele a precizat că avioanele aflate în prezent îndotarea armatei permit doar servicii de patrulă aeriană, "pentru cănivelul lor tehnologic este extrem de scăzut ".

"De nu vom reuşi să trecem la un program de achiziţii,va trebui să prelungim resursa avioanelor pe care le avem. Mai este posibil săle prelungim resursa, deşi nu e de dorit. Aceste avioane sunt strict pentruprotejarea propriului spaţiu aerian şi nu pentru patrula aeriană, cum amexecutat serviciu de patrulă aeriană pentru statele baltice, dar nu pot fitrimise în misiuni de tipul aceleia care se execută acum, pentru că nivelul lortehnologic este extrem de scăzut. Imaginaţi-vă un MIG 21 Lancer să ajungă laAviano", a mai declarat preşedintele Băsescu.

Băsescu: România are capabilităţi în ceea cepriveşte sprijin umanitar, în cazul Libiei

"România are capabilităţi în ceea ce priveşte sprijinumanitar, cu medicamente. (...) Atunci când ne vor fi solicitate, le vom pune ladispoziţie, dar acum nu ni le-a cerut nimeni", a spus preşedintele.

Deocamdată, a spus preşedintele, operaţiunileplanificate de NATO nu vizează şi dimensiunea umanitară şi nu se ştie dacă UEse va implica în această dimensiune.

"Ştim cu precizie că planul de operaţii (pe careurmează să îl aprobe NATO - n.r.) nu va viza decât prima etapă, aceea deimpunere a zonei de restricţie aeriană. Nu se ştie care va fi etapa a doua, atreia. Sigur, România are capabilităţi în ceea ce priveşte sprijin umanitar, cumedicamente. În momentul de faţă se defineşte planul de operaţii etapa unu. Nuse ştie dacă aici se va implica UE, în partea umanitară, sau ONU sau subumbrela ONU şi UE şi NATO. România are nişte capabilităţi şi, atuncicând ne vor fi solicitate, le vom pune la dispoziţie, dar acum nu ni le-a cerutnimeni", a mai declarat preşedintele.

Legat de momentul prezent, preşedinte a precizat că Româniarămâne în "clubul" NATO.

"România rămâne în interiorul acestui club.Când NATO va lua o decizie, România va fi acolo. În momentul de faţă,dacă s-a luat din nou o pauză la NATO, legată de aprobarea planului deoperaţii, ce poate să comunice şeful statului român poporului român legat de cese va întâmpla, de NATO şi de participarea României?", s-a întrebatretoric Băsescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-09-05Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image