2017-01-18 14:15

SPECIAL


Băsescu, tăios: „Nu mă faceţi să dau drumul la aceste dosare în public”

 |  00:32
Băsescu, tăios: „Nu mă faceţi să dau drumul la aceste dosare în public”

Şeful statului l-ar fi ameninţat pe Mircea Geoană că"dă drumul în public" dosarelor lui Adrian Năstase, pentru a-idemonstra că plângerile penale împotriva fostului premier sunt de la membriPSD, conform unei relatări a şefului ANI, Cătălin Macovei, preluată dediplomaţii americani la Bucureşti.

, care citează o telegramă"wikileaks" transmisă de misiunea diplomatică de la Bucureşti cătreDepartamentul de Stat de la Washington.

"Geoană şi alţi PSD-işti s-au plâns că dosarul Năstaseeste politic. Băsescu ar fi replicat tăios: «Nu mă faceţi să dau drumul laaceste dosare în public - fiecare dintre plângerile penale împotriaă luiNăstase sunt de la oameni din partidul vostru, nu al meu»", se aratăîntr-o telegramă a misiunii diplomatice a SUA în România din 2009, clasificatădrept "Confidenţial". Subiectul telegramei: "O furtună perfectă:corupţia, statul de drept şi reforma justiţiei se află în prim-plan înRomânia".

Conform Hotnews, autorul telegramei îi atribuie aceastăinformaţie preşedintelui ANI, Cătălin Macovei, cu care ar fi avut o discuţiedupă o şedinţă pe tema Justiţiei între preşedinte şi şefii mai multorinstituţii cu atribuţii în acest domeniu.

"Pe 17 februarie, preşedintele Băsescu a convocat deurgenţă «a Justice Summit» la Palatul Cotroceni, pentru a aproba un plan deacţiuni care să trateze reformele din sectorul justiţiei. Întâlnirea i-a adusîmpreună pe ministrul Justiţiei Predoiu, procurorul general Kovesi, şeful DNAMorar, şeful ANI Macovei, preşedintele Senatului Mircea Geoană, preşedinteleCamerei Deputaţilor Roberta Anastase, preşedintele comisiei juridice DanielBuda, preşedintele CSM Virgil Andreieş şi vicepreşedintele CSM BogdanLicu", explică autorul telegramei citate de Hotnews.

Autorul povesteşte apoi că oficialii Ambasadei americane dela Bucureşti s-au întâlnit separat cu trei dintre participanţii la şedinţa dela Cotroceni. Cei trei sunt "Buda, Licu şi Macovei". Autorul noteazăcă toţi trei "au fost de acord că întâlnirea convocată de Băsescu a dat unimpuls necesar unui plan comun de acţiune pentru a îndeplini condiţiile UE înce priveşte reforma Justiţiei".

Dacă Licu "a descris şedinţa în mod diplomat ca«relativ sinceră», Macovei a spus că dezbaterea a fost «încinsă», cu o tensiunevizibilă între Băsescu şi Geoană.

"Un exemplu a fost atunci când Geoană şi alţi PSD-iştis-au plâns că dosarul Năstase este politic. Băsescu ar fi replicattăios: «Nu mă faceţi să dau drumul la aceste dosare în public - fiecare dintreplângerile penale împotriva lui Năstase sunt de la oameni din partidul vostru,nu al meu». În ciuda dezbaterii încinse, participanţii la întâlnire arfi căzut de acord asupra a două puncte principale de acţiune: aprobarea înprocedura de urgenţă a unor noi coduri juridice şi acordul de a trimite dosarulde corupţie Năstase în instanţa", continuă autorul telegramei, conformHotnews.

Într-o altă telegramă din 2009, oficialii americanirelatează o întâlnire cu şeful DNA, Daniel Morar:

"Morar a sugerat că lucrurile «merg bine» în cepriveşte «cazurile interesante care implică oameni importanţi». El a explicatcă ar trebui să ne aşteptăm curând la inculpări ale unor persoane din DGIPI şiDGA care au fost implicate într-o serie de activităţi de «poliţie politică» ("politicalpolicing"), inclusiv activităţi de interceptări telefonice şi desupraveghere. Aceste încălcări ale dreptului la viaţă privată au avut loc înciuda faptului că nu se desfăşurau adevărate urmăriri penale. Mai degrabă,oamenii au făcut acest lucru cu scopul de a obţine avantaje personale saupentru a obţine informaţie pentru a-i şantaja pe alţii. A fost «şocant» că,chiar şi la două decenii după dispariţia regimului comunist, multe practicivechi continau încă. «Putem dovedi asta», a adăugat el", susţine autoruldocumentului citat de Hotnews.

Conform Hotnews, telegrama ar fi fost redactată şi transmisăla Washington în 2009.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-12-04Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

MENATWORK
28 Mar 2011

printr-o usoara fragmenta re: "dau drumul acestor d osare", se poate obtine o afirmatie profund pericu loasa, nastasiana. Si cin e are interes, o face.

Adauga un comentariu

Random image