2017-01-20 15:59

SPECIAL


Băuturile răcoritoare dulci contribuie la creşterea tensiunii arteriale

 |  15:14
Băuturile răcoritoare dulci contribuie la creşterea tensiunii arteriale
Persoanele careconsumă zilnic o cantitatemaimarede 355 de mililitri debăuturi răcoritoare îndulcite cu zahăr se pot confrunta cu o creştere atensiunii arteriale, potrivit unui studiu apărut în Hypertension şi publicat debbc.co.uk.

Cercetătoriispun cătensiunea arterială creştedirectproporţional cufiecare doză de băutură răcoritoare cu zahăr consumată zilnic.

Separe că limita maximă zilnică este de 355 de mililitri de băutură îndulcită cuzahăr, atât în cazul sucurilor acidulate, cât şi al celor fără acid, potrivitrezultatelor unui studiu - realizat de cercetători britanici şi americani - lacare au participat 2.500 de voluntari.

Mecanismulcare provoacă creşterea tensiunii arteriale nu este încă unul clar, darspecialiştii cred că excesul de zahăr din sânge afectează activitatea vaselorsangvine şi nivelul de sare din organism.

Băuturilerăcoritoare light nu par a pune astfel de probleme.

Înpatru ocazii separate, participanţii la studiu, cu vârste cuprinse între 40 şi59 de ani, au fost rugaţi să scrie ce au mâncat în precedentele 24 de ore, săfacă o analiză de urină şi să indice nivelul tensiunii arteriale.

Astfel,persoanele care beau zilnic mai mult de o doză de băutură răcoritoare îndulcităcu zahăr consumau cu circa 397 de calorii mai mult decât ceilalţi.

Pentrufiecare doză suplimentară de suc, valoarea sistolică a tensiunii sângeluicreştea, în medie, cu 1,6 mm coloană de mercur, iar cea diastolică, cu 0,8 mmcol Hg. Totodată, legătura dintre băuturile îndulcite cu zahăr şi hipertensiuneera mai puternic în cazul persoanelor care consumau şi multă sare.

Lanivel general, persoanele care consumau multe băuturi îndulcite cu zahăr păreaua avea o dietă alimentară mai puţin sănătoasă şi o greutate peste medie,comparativ cu ceilalţi. Însă chiar şi după ce au fost luaţi în considerarefactori precum greutatea şi înălţimea, nivelul tensiunii arteriale era tot ridicat.

Hipertensiuneaarterială este un factor de risc cardiac. Astfel, persoanele cu o tensiunearterială de 135 mm col Hg cu 805 mm col Hg prezintă de două ori mai multeriscuri de a suferi un infarct sau accident cerebral faţă de o persoană cu otensiune arterială de 115 mm col Hg cu 75 mm col Hg.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-02-08Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image