2019-03-23 08:52


BD în acțiune. Povești din culisele Brigăzii Diverse

 |  17:31
BD în acțiune. Povești din culisele Brigăzii Diverse
Îndrăgite de milioane de români din țară și diasporă,filmele din seria Brigada Diversă („BD intră în acțiune”, „BD în alertă”, „BDla munte și la mare”) de la a căror premieră se împlinesc 4 decenii, dincolo dedistribuția de marcă, reprezintă și astăzi un reper pentru cinematogafie. Deșiau fost difuzate intens la televiziuni în ultimii 6 ani, despre poveștile dinspatele aparatului de filmat s-a vorbit puțin. Regizorul Nicolae Mărgineanu,căruia îi datorăm imaginea acestor minunate producții, ne-a povestit ce-șiamintește din acele vremuri. (Foto: TVR MEDIA)

Consiliul Culturii și Educației Socialiste a comandataceste filme

Regizorul se gândește și azi, cu drag, la marii actori dispăruți, pe carei-a cunoscut și filmat. „Mircea Drăgan a făcut o distribuție de excepție, cuactori de mare popularitate: Dem Rădulescu, Toma Caragiu, Puiu Călinescu, JeanConstantin, Vasilica Tastaman și mulți alții. Geroge Mihăiță era tânăr de tot,un puști aproape. Nu știu dacă scenariul are la bază întâmplări reale. Totușieste posibil ca unul dintre realizatori, scenaristul Nicolae Țic, să fi avutacces la unele dosare ale miliției. Consiliul Culturii și Educației Socialistea comandat aceste filme ca să mai repare imaginea, destul de șifonată, a unuiplutonier de miliție din filmul «Reconstituirea» realizat de Lucian Pintilie,oprit la acea vreme. Plutonierul respectiv era interpretat cu mult umor șitalent de regretatul Ernest Maftei. Deoarece, ulterior, presa l-a criticat durpe regizorul Mircea Drăgan pentru BD-uri, acesta a preferat să facă și un film «serios»,ca să se mai «reabiliteze». Așa a apărut «Explozia», după un scenariu de IoanGrigorescu.”

La început, a fost vorba doar despre două serii ale BD-ului. Însă datoritămarelui succes pe care l-au avut primele serii la public, a urmat o a treia.Anumite scene din filme s-au „tras” în locuri din vechiul București, careastăzi nu mai există. Au fost demolate. „Filmările de detenție s-au făcut laînchisoarea Văcărești. Restaurantul în care a cântat Ștefan Bănică era pestrada Galați (azi Vasile Lascăr), dar nu cred că mai e. Vila domnuluiVornicescu din «BD în alertă» era pe strada Nicolae Iorga, cred că a fostdemolată pentru prelungirea Bulevardului Dacia. Limuzina Buick, pe care o putemadmira în «BD la munte și la mare», era mașina-operator a StudiouluiCinematografic București din Buftea. Avea o suspensie foarte bună și se puteaufilma din ea diferite scene, din mers. Am muncit foarte mult atunci, dar pentrucă îmi plăcea, tuturor ne plăcea ceea ce făceam, nu mai simțeam oboseala. Afost o perioadă minunată.”

Costel a zis: HAM! și Domnița a leșinat…

Câinele Costel era un ciobănesc german, superb, dresat, inteligent, aduschiar de la miliție. Numele lui adevărat era Rurich și nu pricepea de ce îlstrigă lumea altfel. Actorul Sebastian Papaini (plutonier Căpșună) mergea lafilmare cu o punguliță plină cu ficat de porc și îi dădea să mănânce. Așa audevenit foarte buni prieteni. „Am avut probleme cu câinele polițist, continuăregizorul Nicolae Mărgineanu. După 12 ore de filmare, începea să latre, dinsenin. Și nu se mai oprea. Obosea și el, săracul, sau se plictisea. Efectiv, nedistrugea cadrul, de fiecare dată. Odată, Domnița, secretara de platou, aleșinat când Costel a lătrat în spatele ei. Vă puteți imagina ce-a fost!”

În episodul „Hoțul de câini” din seria „B.D. intră în acțiune”, JeanConstantin sau unul dintre milițieni trebuia să se repeadă la câinii dininterior cu o bardă solidă de metal. „Era o hărmălaie cumplită, lătrau de-țițiuiau urechile. Și în condițiile acelea trebuia să și filmez, actorii să-șispună textele. Toți cățeii făceau pipi de frică și scheunau. Afară de unpekinez micuț, care lătra cu vitejie la fiecare dublă. A mai fost un momenthazliu în frizeria închisorii Văcărești. Actorul Jean Constantin se așezaseliniștit pe un scaun. Fără să-și dea seama nimeni din echipa noastră, a apărutchiar frizerul închisorii, un tip uriaș, care l-a lua brutal de păr pe Jean și eracât pe ce să-l radă corespunzător, crezând că e un nou deținut.”

„Paștele mamei lui de țigan! Ăsta, precis a furat cevadin tren. L-au prins și d-aia nu mai vine…”

Actorii aveau libertate destul de mare de joc. Introduceau uneori șireplici improvizate, nu se puteau abține. Regizorul Mircea Drăgan le ofereamultă încredere și se amuza copios, cu toții râdeau, abia se abțineau înmomentul în care filmau. „Știți cum e! Te forțezi să fii serios, să teconcentrezi, să-ți vezi de replica ta, de filmare, de treabă și, odată îțiaduci aminte de-o grimasă de-a lui Puiu (Călinescu) sau de cine știe ceîntâmplare haioasă.” Nicolae Mărgineanu își mai amintește, zâmbind și acum, căactorul Jean Constantin, care îl interpreta pe Patraulea, mai întârzia uneoripe la filmări. Făcea naveta de la Constanța și îi era destul de greu să ajungăla timp. Atunci, Tomiță Caragiu, cu mimica-i năucitoare, zicea: „Paștele mameilui de țigan! Ăsta, precis a furat ceva din tren. L-au prins și de-aia nu maivine…”. Râdea toată echipa de leșina. „Eu cred că BD-urile au avut succesfoarte mare datorită actorilor, în primul rând. Ne-am înțeles cu toții foartebine, aveam o relație strânsă de prietenie. Iar filmul a fost condus cusiguranță și profesionalism, dovadă că și acum, după 40 de ani, el atragepublicul”, încheie regizorul. Conform paginademedia.ro, care a făcut de curândo analiză în privința difuzărilor la televiziuni a filmelor românești, „BD lamunte și la mare” se află pe primul loc, cu un număr total de 37 de difuzări înultimii 6 ani.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-03-31

Mai multe imagini:
BD în acțiune. Povești din culisele Brigăzii Diverse
zoom
BD în acțiune. Povești din culisele Brigăzii Diverse
zoom
BD în acțiune. Povești din culisele Brigăzii Diverse
zoom

BD în acțiune. Povești din culisele Brigăzii Diverse
zoom
BD în acțiune. Povești din culisele Brigăzii Diverse
zoom
BD în acțiune. Povești din culisele Brigăzii Diverse
zoom

BD în acțiune. Povești din culisele Brigăzii Diverse
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


EDUARD
11 Feb 2014

Doamna Fodor, Imi puteti spune care este coloana sonora a filmului BD in Alerta, cea de la sfarsitul filmului (unde doar se fluiera) ? Multumesc
EDUARD
11 Feb 2014

Trimite-ti un link sau ceva unde o pot asculta. Multumesc
Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...