2017-01-23 16:52


Becurile ecologice sunt periculoase sau nu pentru sănătate?

 |  15:17
Becurile ecologice sunt periculoase sau nu pentru sănătate?

Deşi agreate de Uniunea Europeană, becurile economice sunt foarte nocive atât pentru sănătate, cât şi pentru mediu, dacă nu sunt depozitate corespunzător după ieşirea din uz.

Spre deosebire de becurile  cu incandescenţă, pe care UE vrea să le interzică din luna septembrie a acestui an, becul economic conţine o cantitate de mercur, un element extrem de toxic. În prezent, în ţara noastră nu există un loc în care acestea să fie reciclate şi relativ puţini oameni folosesc aşa-zisele colţuri verzi amenajate în interiorul hipermarketurilor sau în zonele intens circulate. Tot UE ar putea obliga producătorii de surse de iluminat fluorescente să se ocupe şi de reciclarea acestora. Faţă de becurile cu incandescenţă, cele ecologice prezintă o serie de dezavantaje: în primul rând, preţul ridicat, cât şi faptul că se pot arde la fluctuaţiile de tensiune; unele nu încap în corpurile de iluminat şi nu pot fi utilizate la surse de curent cu potenţiometru pentru reglarea intensităţii.

Pe piaţă există foarte multe produse contrafăcute sau de o calitate îndoielnică: ori nu luminează la capacitatea scrisă pe ambalaj, ori au termenul de viaţă mult mai redus. În caz că este spart, un bec fluorescent poate elibera în aer o cantitate de mercur de aproape 170 de ori mai mare decât pragul maxim admis. Acest pericol există şi la gropile de gunoi ale marilor oraşe, unde se pot contamina atât solul, cât şi pânza freatică. S-a constatat că becurile ecologice provoacă migrene, tulburări de somn, oboseală, din cauza nivelului crescut de radiaţii emise.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-09-20

TAGURI: becuri ecologice, mercur, reciclare becuri, protectia mediului becuriComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image