2018-10-22 09:23


BOBOTEAZA. Ce obiceiuri ne aduc norocul în case

 |  15:45
BOBOTEAZA. Ce obiceiuri ne aduc norocul în case

Boboteaza este o sărbătoare creștină care se celebrează în fiecare an la 6 ianuarie și este dedicată botezului Domnului în apa Iordanului. De obicei, în această perioadă în țara noastră este foarte frig, de unde și expresia "gerul Bobotezei".

Sărbătoarea Botezului Domnului cuprinde, pe lângă sfințirea apei, o serie de credințe populare, printre care spectaculoasa întrecere înot a bărbaților care încearcă să scoată din apă o cruce aruncată de preot și obiceiul practicat de fete, care pun busuioc sub pernă pentru a-și visa alesul.

În această zi, există tradiția conform căruia preoții sfințesc toate apele din care oamenii vor lua, mai apoi, pentru a stropi gospodăriile, casele și animalele, păstrând restul apei în sticle, pentru leac.

Totodată, se crede că atunci când preotul înmoaie crucea în apă, toți dracii ies din ape și rătăcesc pe câmpuri până ce se termină sfințirea apelor. Nimeni nu-i vede, în afară de lupi, care se iau după ei și unde-i prind acolo îi sfâșie. Din această cauză, există și superstiția conform căreia nu ai voie să lași rufe pe sârmă deoarece, dracii, în fuga lor, se pot ascunde printre ele.

După Bobotează nu se spală cămășile două săptămâni deoarece apele sunt încă sfințite. Se crede că, dacă în dimineața Ajunului de Bobotează, pomii sunt încărcați cu promoroacă, aceștia vor avea rod bogat. De asemenea, se crede că animalele din grajd vorbesc la miezul nopții dinspre ziua de Bobotează despre locurile unde sunt ascunse comorile.

În Bucovina, de Bobotează se merge cu colindul și se aprinde "focul de Bobotează". Când flăcările își pierd din intensitate, tinerii sar peste foc pentru a se purifica și a scăpa de păcate.

Înainte, tinerii știau că fetele trebuia să fie pețite până în ziua de Bobotează. În satele din Brașov, se păstrează și astăzi obiceiul de a merge cu "zăuritul" pe 7 ianuarie, de Sfântul Ion, la persoanele ce poartă acest nume sfant.

Se spune că persoanele care vor să fie ferite de boli tot anul trebuie să bea agheasmă în fiecare dimineață, pe stomacul gol, timp de 8 zile de la Bobotează și în zilele de sărbătoare și de post. Despre agheasmă se spune că poate ameliora durerile și poate vindeca anumite boli grave, dacă bolnavul crede în puterea ei tămăduitoare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-05

TAGURI: boboteaza, traditii boboteaza, obiceiuri boboteaza, sfintirea apelor
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...