2017-01-17 15:21

SPECIAL


Bucureştenii, obligaţi să colecteze selectiv deşeurile

 |  15:01
Bucureştenii, obligaţi să colecteze selectiv deşeurile

Proiectul de hotărâre al Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) prin care asociaţiile de locatari şi casele individuale au obligaţia colectării selective a deşeurilor pe două componente - cea reciclabilă (hârtie-carton, plastic şi metal, sticlă) şi cea reziduală - ar putea fi aprobat luni, 5 decembrie 2011. Amenzile pentru cei care nu vor colecta selectiv deşeurile vor fi cuprinse între 500 şi 2.000 de lei.

Cum se va aplica legea?

Bucureştenii pot colecta selectiv deşeurile ducându-le la pubelele colorate din oraş (galben pentru plastic şi metal, albastru pentru hârtie-carton şi verde pentru sticlă) sau prin sistemul cu saci coloraţi.

Responsabilii în vederea ridicării deşeurilor reciclabile vor fi primăriile de sector prin operatorii de salubritate desemnaţi. Mai mult, actorii implicaţi (primărie, salubrişti, populaţie) vor stabili un orar strict pentru ridicarea deşeurilor colectate selectiv.

Fiecare asociaţie de proprietari va fi nevoită să desemneze un responsabil care va preda deşeurile operatorului de salubritate din sector.

Persoanele fizice şi juridice care colectează selectiv deşeurile vor avea o reducere de 10% la ridicarea gunoiului, pentru minimum 0,75 kg/persoană. În schimb, persoanele fizice şi juridice care nu colectează selectiv vor plăti o taxă de gunoi majorată cu până la 50%.

Ce colectăm selectiv?

Ce se colectează în containerul galben: PET-uri pentru băuturi şi produse lactate; recipientele produselor cosmetice şi ale detergenţilor; caserole de plastic şi polistiren; pungi de plastic; dozele de băuturi alcoolice şi băuturi răcoritoare; recipientele pentru conserve.

Nu se colectează selectiv: tacâmuri de plastic, seringi, ghivece de flori, jucării de plastic, folie de aluminiu, veselă, tacâmuri şi pahare din metal.

Ce se colectează în containerul albastru: Pungi de hârtie, cutii de carton, ambalaje pentru sucuri şi lactate.

Nu se colectează selectiv: deşeuri de ambalaje din hârtie sau carton contaminate, hârtie cerată.

Ce se colectează în containerul verde: Sticle, borcane.

Nu se colectează selectiv: porţelan şi ceramică, cristal, oglindă, becuri şi neoane, sticlă rezistentă la temperaturi înalte, veselă, pahare.

Cum colectăm selectiv?

Fircare persoană  ar trebui să ştie că deşeurile sunt produse valoroase, care numai depuse separat de gunoiul menajer (deci necontaminate), vor putea fi reciclate (pentru a fi transformate în alte produse). Restul este gunoi şi ajunge pe groapă. Înainte de a fi depuse în containerele speciale, deşeurile de ambalaje din plastic şi metal sau cartoanele trebuie presate, pentru a economisi spaţiul.

În Bucureşti, colectarea selectivă a început în 2005, printr-un proiect-pilot derulat în sectorul 6. În acest moment, Eco-Rom Ambalaje este prezent în 4 sectoare  (1, 2, 3, 6), unde sunt circa 600 de puncte de colectare (aproximativ 1.800 de containere), în sectorul 1 şi 6 aflându-se cele mai multe.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-05-06

Mai multe imagini:
Bucureştenii, obligaţi să colecteze selectiv deşeurile
zoom

TAGURI: colectare, reciclareComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

MIRELA
16 Dec 2011

va rog sa-mi spuneti unde pot sa arunc unele elect rocasnice vechi(in sect.2 )multumesc

Adauga un comentariu

Random image