2017-01-23 04:49


Câinii polițiști, apărători de nădejde ai ordinii publice

 |  21:00
Câinii polițiști, apărători de nădejde ai ordinii publice

Participă la acţiuni de intervenţie, pază şi protecţie alături de jandarmi şi poliţişti. Sunt blânzi şi devotaţi, dar neiertători cu infractorii. În timpul meciurilor de fotbal, la concertele de pe stadioane sau la încăierările dintre clanurile ţigăneşti îşi fac cu simplitate ostăşească datoria. Este vorba despre câinii-campioni din dotarea Comandamentului Trupelor de Jandarmi de la Băneasa, premiaţi, de-a lungul vremii, la multe dintre concursurile naţionale și internaționale.

Câinii jandarmilor impresionează prin calităţile fizice şi inteligenţă. Fac parte dintr-o unitate de elită permanent aflată în stare de alertă. În plus, latră din tot sufletul când simt miros de încălcare a legii. De-a lungul vremii, unii dintre cei mai devotați câini polițiști din România au devenit eroii unor cărți îndrăgite cum ar fi „Adio Ringo” sau povestea lui „Grind, urmașul lui Ringo” scrise de celebrul comisar Traian Tandin. Numai după ce îi cunoști și începi să-i îndrăgești ajungi să înțelegi de ce unii dintre noi au încredere mai mult în câini și din ce în ce mai puțin în semenii lor. Instructorii de la școlile naționale de dresaj (Ciorani și Sibiu) se ocupă de creşterea, reproducerea, dresajul şi îngrijirea Ciobăneştilor Germani folosiţi la intervenţiile speciale. Aceste şcoli durează între trei şi  şase luni, în funcţie de dificultatea dresajului. Pentru ca un câine să te asculte, el trebuie să fie bine antrenat şi dresat. El trebuie să execute comanda dată exact ca un soldat adevărat. Începând de la şase luni, animalul este tocmai bun pentru a pricepe comenzile instructorului. Câinele învaţă, ca un elev de la profesor, tot ceea ce trebuie să facă în anumite ocazii extreme.

trăiți, domnule colonel-câine!

Pe vremea lui Ceauşescu, câinii-poliţişti aveau chiar şi grade. Erau ridicaţi la rang de căpitan, maior sau colonel. Se ajunsese la situaţia amuzantă când un căţel-colonel avea un instructor-soldat. (vezi seria „BD, plutonierul Căpșună și câinele-lup Costel“!) Fiecare căţel are personalitatea lui. Unul mai agresiv va fi folosit la apărare şi însoţire-intervenţie. Este excelent în timpul meciurilor  între Steaua şi Dinamo, pe stadioane. Altul, ascultător şi cuminte, e bun la urmărirea infractorilor. Cei blânzi, dar cu un simţ foarte dezvoltat al mirosului, sunt utilizaţi la depistarea şi semnalizarea drogurilor şi a explozibililor. Legătura dintre conductor-instructor şi câine este foarte puternică. Ca să facă faţă solicitărilor, câinii jandarmilor au în fiecare zi antrenament. Programul campionilor începe de dimineaţă. Soldaţii intră în cuşti şi fac curăţenie. Apoi îi duc pe câini în pădure, îi lasă liberi, la alergat. Aproape zilnic ei sunt examinaţi de medicul veterinar. Necesarul de calorii al unui câine este de 2.500-3.000 pe zi. Animalele sunt obişnuite să mănânce o singură dată pe zi, 750 de grame de carne de oaie, vită sau porc. Nu trebuie să se îngraşe. Atunci cum ar mai alerga după hoţi?!

„Ham! Ham! Mie-mi spui de greutăți?”

Am vizitat într-o zi curtea Comandamentului Jandarmeriei de la Băneasa. Voiam să fac cunoștință cu superbele exemplare de câini din dotare. Când m-au zărit, au început să mă latre. Era o gălăgie de nedescris. M-au certat pe limba lor câinească, cerându-mi socoteală, parcă. Eram un intrus! Dacă ar fi scăpat din cuştile lor, precis m-ar fi sfâşiat. Dar n-au scăpat, așa că am apucat să scriu acest text. În momentul în care instructorul le-a spus că trebuie să se potolească și să tacă, toții câinii l-au ascultat. Atunci am reușit să-i privesc mai bine. Erau superbi! Musculoși, sănătoși, cu ochii vii, umani. Deasupra uşilor erau bătute tăbliţe pe care e scris numele câinelui din cuşcă, al mamei lui şi al tatălui. Mă apropii de unul pe care-l cheamă Nero și îl mângâi printre zăbrele. Vorbesc cu el, ca și cu un vechi amic. Îi povestesc ce greu îmi este uneori să fiu ziarist, că m-am săturat, etc.... iar el dă din cap, mă linge pe degete, de parcă ar ști: „Ham! Ham! Băi, nene, mie-mi spui de greutăți? Ia să stai și matale în cușcă și să alergi ca să prinzi infractori cât e ziua de lungă sau să cauți droguri și bombe, și atunci să vorbești! Mrrr!”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-03-24

Mai multe imagini:
Câinii polițiști, apărători de nădejde ai ordinii publice
zoom
Câinii polițiști, apărători de nădejde ai ordinii publice
zoom

TAGURI: caini politisti, nadejde, ordinii publiceComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image