2017-01-20 01:33

SPECIAL


Câinii pot fi actori, medici sau poliţişti. GALERIE FOTO!

 |  14:59
Câinii pot fi actori, medici sau poliţişti. GALERIE FOTO!

Cu siguranţă, cei mai mulţi dintre stăpânii de câini care şi duc prietenii favoriţi la dresaj se întreabă cam ce performanţe ar putea atinge aceştia? Cât de deştept poate fi un câine, până la ce nivel de pregătire poate ajunge dacă au şi ei IQ ca şi oamenii sau dacă este adevărat că unii dintre ei sunt chiar mai inteligenţi decât stăpânii lor sunt câteva întrebări la care am încercat să răspundem cu ajutorul specialiştilor de la Şcoala de dresaj Ring Star.

Nu este un robot!

Există oare şanse ca un curs de dresaj să nu-şi atingă obiectivul prevăzut înainte? Instructorul Robert Caraman explică: „Dresajul, aşa cum îl văd eu, este o colaborare, un compromis între om şi câinele său. Amândoi au drepturi, dar şi obligaţii. Câinele nu este un robot, iar dresorul nu este un programator. Rolul dresorului este acela de intermediar între om şi câinele său, are sarcina de a stabili limitele acestui compromis şi de a învăţa atât câinele, cât şi omul cum să lucreze împreună”. Programele şcolii de dresaj de la Ring Star se bazează foarte mult pe implicarea proprietarului căţelului. Dacă nu participă efectiv la educarea propriului animal şi nu ascultă sfaturile dresorului, toate eforturile ar putea da greş. Această implicare este sau nu cheia succesului oricărui program. Stăpânul câinelui este cel care trebuie să menţină şi să dezvolte lucrurile învăţate la cursuri. În unele cazuri, acest lucru este mai vizibil decât în altele, dar, „per total”, îmbunătăţirea vieţii şi a relaţiei dintre om şi prietenul său este categorică. „Pentru cazurile mai speciale, câini cu probleme de comportament sau diverse alte necesităţi, există variante, altele decât cursurile normale de dresaj”, mai spune Robert Caraman.

„Cel mai deştept căţel este Border Collie”

Urmărind adeseori comportamentul unor câini, mulţi dintre noi ne-am întrebat adesea dacă nu cumva aceştia sunt mai inteligenţi decât oamenii sau măcar la fel ca ei. De câte ori n-aţi văzut cum un câine comunitar stă la trecerea de pietoni, aşteaptă şi, când „se pune” verde, trece şi el, exact ca un cetăţean care are treabă pe partea cealaltă a trotuarului?! Au câinii IQ? Iată ce crede instructorul Robert Caraman: „Nu se poate spune chiar IQ, dar există clasamente după capacitatea de învăţare şi dorinţa de a lucra alături de om. Se poate vorbi despre un top al inteligenţei, şi pe primul loc este Border Collie, urmat de Caniş şi Labrador.Întotdeauna când ne întrebăm cât de inteligentă este o rasă, trebuie să ne gândim prima dată pentru ce utilitate a fost creată”.În urma orelor de dresaj există anumite metode de evaluare a inteligenţei şi a cunoştinţelor dobândite de câine, de-a lungul timpului. Concursurile şi examenele de dresaj, accesibileoricărui proprietar de căţel, indiferent de rasă, talie sau vârstă, pot confirma abilităţile câinilor care tocmai au fost educaţi de specialişti. Există şi în acest domeniu diverse concursuri şi examene de dresaj. Câte trepte există, relative cu cele pe care ar trebui să le urmeze un copil? „Educaţia câinelui începe cu «Puppy Class» şi asta echivalează cu şcoala primară”, continuă Robert Caraman. „Apoi, căţeluşul evoluează şi urmează cursul de «Disciplină de Companie». Cine doreşte, poate apoi să-şi înscrie prietenul la cursul de «Disciplină Avansaţi» sau la unul dintre cluburile canine care pregătesc câinii în vederea examenelor de dresaj. Deci, dacă doriţi, cluburile noastre sunt un fel de facultăţi pentru căţei.”

Dresaţi pentru actorie sau pentru a găsi trufe

De-a lungul timpului, câinii au demonstrat că deţin numeroase abilităţi pe care noi, oamenii, le-am folosit pentru utilitatea sau distracţia noastră. În ultima perioadă au apărut câini dresaţi pentru a depista tumorile canceroase din corpul uman sau pentru a preveni crizele de epilepsie. Alţii pot descoperi rapid urmele de materiale inflamabile din incendii sau... trufele, acele ciuperci comestibile care sunt extrem de rare, greu de găsit şi, de aceea, foarte scumpe. Au jucat chiar şi în filme. Să ne amintim de câinele Costel, din seria „BD“, de Calu, care a jucat în „Pistruiatul“, de Lassie sau de Beethoven. „Dresajul canin nu are limite, un instructor bun poate să înveţe un câine deştept aproape orice. Un exemplu în acest sens este munca noastră din cadrul agenţiei de casting pentru câini, DogActors, prin care furnizăm actori canini pentru diverse apariţii în media, filme sau reclame”, încheie instructorul Robert Caraman.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-06-17

Mai multe imagini:
Câinii pot fi actori, medici sau poliţişti. GALERIE FOTO!
zoom
Câinii pot fi actori, medici sau poliţişti. GALERIE FOTO!
zoom
Câinii pot fi actori, medici sau poliţişti. GALERIE FOTO!
zoom

Câinii pot fi actori, medici sau poliţişti. GALERIE FOTO!
zoom

TAGURI: caini, medici, politistiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image