2017-01-24 19:35


Campanie de ecologizare în munții Bucegi

 |  18:24
Campanie de ecologizare în munții Bucegi

În ultimii ani, în perioadele de primăvară-vară, mai multe organizații ecologiste au luat în vizor parcul Național Bucegi. Printre ele, Asociația Giony Baboș și Floare-de-Colț. Lor li s-a adăugat Biblioteca Județeană Ion Heliade-Rădulescu, Dâmbovița și Centrul Europe Direct-Târgoviște. Acțiunile ce au reunit un număr semnificativ de voluntari veniți să curețe traseele montane și spațiile de agrement au rolul de-a contracara lipsa de civilizație a unora dintre turiști care lasă în urma lor tone de gunoaie.

Mititei la grătar cu praf de calcar

Fără să dispună de amenajări specifice unei zone de agrement, Valea Cerbului din Bușteni continuă, an de an, să fie populată de turiștii care alocă petrecerii vacanțelor un buget mai scăzut. Din păcate, chiar și așa, oamenii sunt întâmpinați cu un decor mizer, iar poluarea generată de praful ridicat de mașini și de ATV-uri face inutilă camparea în aerul tare al munților. Preţul perceput de Primăria Bușteni, pentru fiecare cort sau maşină, este de 10 lei, pe zi. Ecotoaletele sunt prea puține și murdare. La fel și tomberoanele pentru gunoi, motiv pentru unii ca să arunce resturile chiar în locul în care au făcut grătarul. „Dar n-o să mă car 3 kilometri până la coșul de gunoi!, a fost răspunsul unui turist supărat.

Tabăra pestriţă a iubitorilor de natură parcă-i o fabrică de ciment. Toate autoturismele, rulotele, hainele puse la uscat, corturile sunt îmbrăcate într-o pulbere albă. Oamenii au făină pe trupuri şi în păr. Între dinţi scrâşnesc particulele fine de calcar. „Vai de capu’ nostru! Am venit la odihnă în natură şi înghiţim numai praf de calcar, de dimineaţa până seara. Ba mai se şi iau la întrecere unii cu ATV-urile, de zici că e iadul pe pământ. E și zgomot, că ambalează motoarele și fum, și praf! Ca dracu’!”, se plânge Violeta Păun, din Constanța.

Unde nu există toalete ecologice, oamenii se uşurează cum pot, pe unde se nimereşte, căutând cu disperare un loc de taină. De după brazii subţiri ca nişte domnişoare, se ivesc, adesea, fese rozalii, anonime. La buza pădurii nu mai găsești flori sau zmeură ca în alte vremuri, ci numai hârtie igienică folosită, pamperși plini şi şerveţele ude, care ţi se lipesc de tălpi. Duhoarea? Îţi mută nasul. Adio, natură!

„Nouă chiar ne pasă! Ție?”

În perioada 14-18 iulie, pe platoul munților Bucegi, sub sloganul: „Nouă chiar ne pasă! Dar ție?” va avea loc o amplă acțiune de ecologizare și conștientizare a turiștilor, desfășurată de Biblioteca I.H. Rădulescu - Dâmbovița, din Târgoviște. Activitatea practică, de curățare a unor zone intens circulate de pe platoul Bucegilor, va fi dublată de o campanie de informare a populației din județ, dar și a turiștilor, cu privire la necesitatea protejării mediului. Astfel, Centrul Europe Direct-Târgoviște și Primăria localității Moroieni vor desfășura, cu sprijinul unor cadre didactice de specialitate, activități de informare a turiștilor și vor distribui pliante, în care va fi explicată importanța subiectului în contextul istoric și tradițional al Văii Dâmboviței. De asemenea, vor fi ditribuite și DVD-uri cu înregistrări ale unor astfel de teme.

Rezervația naturală munții Bucegi are o suprafață de 6.680 ha. Ea cuprinde versanții exteriori ai masivului, de la Sinaia până la Șaua Strunga, între altitudinile de 1.000 și 2.509 m (Vf. Omu). Din rezervație mai fac parte pădurile de la poalele versantului prahovean, între valea Izvorul Dorului și Valea Cerbului.

 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-08-09

Mai multe imagini:
Campanie de ecologizare în munții Bucegi
zoom
Campanie de ecologizare în munții Bucegi
zoom
Campanie de ecologizare în munții Bucegi
zoom

Campanie de ecologizare în munții Bucegi
zoom
Campanie de ecologizare în munții Bucegi
zoom
Campanie de ecologizare în munții Bucegi
zoom
Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


SILE
20 Iul 2011

LAUDABIL. Daca s-ar gasi organizatii care sa planteze si copaci in zonele defrisate, ar fi si mai bine. Cu LOLOURILE politicienilor ce se dau ecologisti nu se face nimic concret pentru mediu.
Random image