2019-03-20 23:40


Cancerul - o maladie creată de om în ultimele sute de ani

 |  18:10
Cancerul - o maladie creată de om în ultimele sute de ani

Un nou studiu asupra mumiilor egiptene a adus noiinformaţii despre cancer. Se pare că boala în cauză este de fapt foarte nouă,fiind alimentată de excesele vieţii moderne.

Tumorile au fost rarepână recent, când dieta, poluarea şi sărăcia au devenit probleme, faptdescoperit prin revizuirea mumiilor, fosilelor şi literaturii clasice. O maibună înţelegere a originilor acestei boli cumplite, care ia anual milioane devieţi în întreaga lume, ar putea conduce la descoperirea unor noi tratamente.

Michael Zimmerman, profesor asociat laUniversitatea din Manchester, a declarat: "Într-o societate antică lipsităde intervenţie chirurgicală, dovezile de cancer ar trebui să rămână în toatecazurile. Absenţa afecţiunilor maligne în mumii trebuiesă fie interpretată ca indicând raritatea lor în antichitate, arătând faptul căfactorii care cauzează cancer au apărut în societăţile afectate deindustrializarea modernă".Pentru a urmări rădăcinile cancerului, profesorulZimmerman şi colega sa, Rosalie David, au analizat posibilele trimiteri la boalăîn literatura clasică şi au căutat semne ale bolii în mumii şi diverse fosile.Astfel, sute de bucăţi de ţesut din mumii egiptene au fost rehidratate şiplasate sub microscop, însă un singur caz de cancer a fost confirmat. Aceasta,în ciuda experimentelor care arată că tumorile ar trebui să fie şi mai bineconservate prin mumificare.Nu este valabil argumentul că egiptenii antici nu ar fitrăit suficient de mult pentru a dezvolta cancer, cercetătorii subliniindfaptul că alte boli legate de vârstă, cum ar fi rigidizarea arterelor şi fragilizareaoaselor, apăreau des.

Chiar şi studiul a mii de oase de neanderthalieni au oferitdoar un exemplu al unui posibil cancer.

Dovezi ale cancerului în textele antice egiptene sunt, deasemenea, "fragile", simptomele de cancer fiind cel mai probabilcauzate de lepră sau varice.

Grecii antici au fost probabil primii care au definitcancerul ca boală şi au făcut distincţia între tumorile benigne şi maligne.

Profesorii au spus că este neclar dacă acest lucru asemnalat o creştere reală a bolii sau doar o evoluţie a cunoştinţelor medicale.Secolul al XVII-lea oferă prima descriere a operaţiunilor pentrutratarea difertelor forme de cancer, inclusiv cel mamar.Primele rapoarte în literatura ştiinţifică despre tumoriledistinctive au apărut numai în ultimii 200 de ani. Acestea includ exemple de cancerscrotal la măturătorii în coşuri de fum în 1775 şi cancer nazal la utilizatoriide tutun prizat în 1761.Profesorul David a prezentat concluziile profesorului MikeRichards, principalul cercetător în domeniul cancerului din Marea Britanie, şialtor oncologi la o conferinţă. David a declarat că, "în societăţileindustrializate, cancerul este a doua cauză de deces după boli cardiovasculare.În antichitate, pe de altă parte, a fost extrem de rar. Nu este nimic în mediulnatural care poate cauza cancer.Deci, trebuie să fie o boală de creată de om, din cauzapoluării, dietei şi stilului de viaţă. Cel mai important lucru cu privire lastudiul nostru este că oferă o perspectivă istorică a acestei boli.Putem facedeclaraţii foarte clare cu privire la ratele de apariţie a cancerului în societatedeoarece avem o imagine completă.Ne-am uitat la milenii, nu la o sută ani, şi acum avem foartemulte date”, a spus specialistul.Dr. Rachel Thompson, de World Cancer Research Fund, adeclarat: "Această cercetare este deosebit de interesantă, pe motiv căaproximativ unul din treioameni din Marea Britanie va face cancer, deci este destul de obişnuit în lumeamodernă”.Oamenii de ştiinţă spun că o alimentaţie sănătoasă,activitatea fizică regulată şi menţinerea unei greutăţi sănătoase pot preveniaproximativ o treime din cele mai comune tipuri de cancer. Practic, regimul deviaţă dus de strămoşii noştri i-a ferit pe aceştia de cancer.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638945-11-28
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


BAIETEL
19 Oct 2010

Este de-a dreptul halucinant sa citesti ca in natura nu exista factori generatori de cancer! Radioactivitatea naturala, subprodusele si anumite forme ale titeiului, fumul emanat non-industrial si altele nenumarate sant factori protooncologici(hormoni naturali cauza a multor forme de tumori) . Traduceti cu discernamint articolele si doar specialisti sa desvolte articole in domeniu! R U S I N I C A!
Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...