2018-10-19 20:57


Care sunt ORAŞELE din România cu cel mai mare nivel de RADIAŢII

 |  17:39
Care sunt ORAŞELE din România cu cel mai mare nivel de RADIAŢII

Conform datelor Comisiei Naționale pentru Controlul Activelor Nucleare (CNCAN), orașele cu cel mai mare nivel de radiații naturale din România, aproape de 5 Bq/mc, cu mult mai puțin decât limita de avertizare de 50 Bq (Becquere)/mc sau decât limita de alarmare de 200 Bq/mc, este Zimnicea şi Timişoara.

Urmează Turnu Severin, Craiova, Vaslui și Călărași, potrivit măsurătorilor efectuate pe data de 22 mai, la ora 08:00. Totodată, nivelul de radiații din interiorul clădirilor este mai mare decât cel din exterior, astfel că este bine să aerisim spațiile închise.

"Este vorba despre radon, un gaz radioactiv care există în solul pământului. A existat dintotdeauna și face parte din radiațiile naturale, iar gradul de periculozitate este foarte mic. Valorile sunt total nesemnificative. Vedeți că în orașele din Transilvania, spre exemplu în Cluj, nivelul de radiații, care oricum este mult mai mic decât nivelul de avertizare, este mai mic decât în București, de exemplu. Aceasta din cauza solului care există în zona respectivă. Mulți ar spune că nivelul de radiații ar trebui să fie cel mai mare în zona Cernavodă, pentru că acolo există cele două reactoare nucleare. Nici vorbă de așa ceva, acolo nivelul este foarte mic", a declarat președintele CNCAN, Rodin Traicu, citat de Agerpres.

Potrivit unei directive europene care trebuie preluată în legislația națională până în aprilie 2018, CNCAN urmează să realizeze, în următorii doi ani, și o hartă a nivelului de radiații din interiorul clădirilor, caselor de locuit și tunelurilor.

"Odată cu apariția aglomerărilor urbane și modificarea substanțială a tehnologiilor de construcție, coroborat și cu directiva europeană referitoare la eficiența energetică transpusă în legislația românească, a apărut, la nivel global, o tendință de control al acestei cantități de gaz, radon, care era în mod normal vehiculat prin aerisirea care se făcea zilnic în locuințe, spații de lucru, hale, subsoluri, tuneluri, birouri și așa mai departe", a susținut Traicu.

Însă, odată cu măsurile de eficiență energetică, gradul de etanșare a ușilor și ferestrelor a crescut, iar materialele de construcții au fost modificate. Astfel că este nevoie de măsurători și norme unitare referitoare la materiale de construcții și la alte tipuri de materiale, a completat oficialul CNCAN.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2017-05-24

TAGURI: nivel radiatii, orase, romania
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


RECTIFICAțI, Vă ROG:
23 Mai 2017

Comisia Națională pentru Controlul Activităților ( Nu Activelor) Nucleare...
GRAMATIC
24 Mai 2017

... orasele ... "ESTE" Zimnicea si Timisoara... Halal, agramatului cu initialele z.p. !!! Inca nu ati teminat clasa "0" godacilor si deja scrieti la jurnal ???
Random imageUltimele stiri


loading...