2018-12-17 02:44


Cartierele rezidenţiale răsar din munţi de gunoaie

 |  21:00
Cartierele rezidenţiale răsar din munţi de gunoaie

În pofida campaniilor de conştientizare şi ecologizare din ultimii ani, există încă cetăţeni care îşi aruncă resturile menajere la marginea oraşului, prin păduri sau pe câmp.

„Bucureştenii aruncă gunoaie pe câmpurile noastre”

E de ajuns să arunci o privire acolo unde angajaţii serviciilor de salubritate ajung foarte rar: terenuri agricole din Otopeni, Giurgiu, Pantelimon, la capătul cartierului Militari unde s-au construit cartiere rezidenţiale şi blocuri noi. Munţi de gunoaie dospesc, în plină caniculă, bâzâite de muşte isterice, verzi şi grase. Pe lângă resturile menajere se mai găsesc şi materiale provenite din construcţii, aruncate de cei care şi-au amenajat locuinţele de la bloc sau şi-au ridicat măreţe vile la marginea Bucureştiului. „Eu văd cum trec mereu maşini cu număr de Bucureşti sau de Ilfov şi aruncă aici, pe câmpurile noastre, mizerii, bucăţi de gresie şi faianţă, vase de WC sparte, chiuvete, se plânge Dumitru, un locuitor din Bolintin Deal. Noi ce să le facem, n-avem nici o putere. Dar să ştiţi că şi unii din sat aruncă, nu au respect pentru natură şi pentru sănătatea locului. Eu trăiesc aici de-o viaţă şi în copilăria mea n-am pomenit asemenea porcării şi gunoaie! Oamenii erau mult mai civilizaţi, nu-şi aruncau resturile pe câmp, ci le dădeau foc!”

Cauciucurile arse lasă dezastru în urma lor

Într-adevăr, din păcate, unii se încăpăţânează să-şi azvârle gunoaiele la marginea Capitalei, în ciuda eforturilor autorităţilor de a ecologiza aceste zone. Putem întâlni resturi menajere în Pădurea Băneasa, pe câmpurile din Pantelimon, Cernica, Otopeni sau spre Giurgiu şi Alexandria, unde zac nenumărate construcţii neterminate. Epave ale unor iluzii pierdute, unele aduse de-abia la cota 0, căsoaiele nu-şi mai găsesc rostul, iar proprietarii lor nu ştiu cum să scape de ele mai repede. Acum trei-patru ani visau cu ochii deschişi la viitorul lor cartier, neapărat rezidenţial, cu străzi private şi pavate, cu terase albe din marmură inundate de trandafiri. Năpădite de buruieni şi măcinate de intemperii, cu fierul beton ruginit şi suspendat în aer, ca într-o rugăciune mută, fundaţiile aşteaptă timpuri mai bune. În jurul unora dintre ele au început deja să se formeze depozite de gunoaie, aduse de „gospodarii” localităţilor vecine. E un loc propice pentru şatrele de nomazi, care se plimbă de colo-colo prin ţară în căutare de fier vechi. Îşi stabilesc tabăra în zonă şi locuiesc acolo câteva săptămâni bune. Ard cauciucuri şi lasă în urma lor dezastru: cârpe, gunoaie, cadavre de animale care intră în putrefacţie. Violeta Ene tocmai s-a mutat în casă nouă, la marginea localităţii Ciorogârla. E nemulţumită de ceea ce a descoperit în apropiere: „Erau munţi de gunoaie. Când bătea vântul mirosul venea la noi în curte. Apoi, pe câmp, au locuit o vreme nişte ţigani. Zilnic dădeau foc miriştii şi cauciucurilor, era un fum îngrozitor şi, din când în când, mai exploda câte un tub de spary. Bine că au plecat. Nu sunt însă mulţumită de zonă, am băgat mulţi bani în casă, m-am împrumutat de la bancă şi nu mă simt bine din cauza gunoaielor. Sper, totuşi, să se schimbe situaţia.”


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639255-12-25

Mai multe imagini:
Cartierele rezidenţiale răsar din munţi de gunoaie
zoom
Cartierele rezidenţiale răsar din munţi de gunoaie
zoom
Cartierele rezidenţiale răsar din munţi de gunoaie
zoom

loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...