2018-12-17 02:45


Cauza civilizării umanităţii. Oamenii stăpânesc planeta datorită animalelor

 |  18:47

Oamenii au reuşit să devină stăpânii planetei pornind de la un motiv crucial: ataşamentul faţă de animale. Afirmaţia îi aparţine lui Pat Shipman, profesor la Universitatea de Stat Pennsylvania, autor al unui studiu antropologic care precizează că predecesorii omului modern au putut să evolueze spre dominarea globală prin dezvoltarea relaţiilor cu celelalte vietăţi.

Animalele au putut să-i înveţe pe oameni că şi alte specii au emoţii, nevoi şi gânduri, ajutându-i astfel să dezvolte abilităţi vitale precum empatia, înţelegerea şi compromisul. Capacitatea de comunicare a oamenilor, precum şi dezvoltarea limbajului au avut la bază relaţiile pe care oamenii le-au avut cu animalele pe care le-au domesticit pentru a le avea în preajmă sau pentru a le consuma pentru a supravieţui. De asemenea, antropologul american a subliniat că oamenii au confecţionat iniţial primele unelte nu pentru a omorî animalele, ci pentru a consuma carnea celor ucise de alte carnivore. Un alt aspect subliniat de Pat Shipman îl reprezintă faptul că majoritatea inscripţiilor descoperite în peşterile în care trăiau oamenii preistorici ilustrează aproape în totalitate alte animale. „Oamenii erau înconjuraţi de animale, iar relaţia lor cu acestea era crucială”, a declarat antropologul.

Relaţia specială dintre oameni şi animale s-a perpetuat timp de milenii, iar în prezent aceasta se manifestă prin dorinţa oamenilor de a avea un animal domestic în gospodărie, cel mai bun exemplu fiind domesticirea câinelui acum câteva mii de ani. Shipman a avertizat însă că, în prezent, relaţiile dintre oameni şi animale au de suferit şi devin tot mai rare, mai ales din cauza urbanizării masive a societăţii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639262-12-26

TAGURI: animale, civilizație
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...