2018-12-17 12:04


Ce trebuie să știi înainte de a-ți lua un animal de companie.Sfaturi de la dresorul Gabriel Cocu

 |  17:47
Ce trebuie să știi înainte de a-ți lua un animal de companie.Sfaturi de la dresorul Gabriel Cocu

Iubești animalele și vrei să-ți iei un astfel de partener de companie? Înainte de a lua o decizie, trebuie să afli dacă ești pregătit pentru această experiență. Tocmai de aceea este bine să cunoști unele lucruri fără de care nu ai putea avea o legătură frumoasă cu noul membru necuvântător al familiei tale. Cu o experiență vastă în relația cu animalele, dresorul Gabriel Cocu a oferit pentru Ziarul PUTEREA câteva sfaturi practice menite să-i ajute pe toți cei care și-au propus să aibă în grijă un prieten necuvântător. De altfel, juratul emisiunii „Ham Talent” de la Antena 1(care se difuzează în fiecare joi și duminică de la 20.30), ne-a dezvăluit mici trucuri prin care putem să ne dresăm animalul și să-i câștigăm încrederea.

Unii dintre iubitorii de animale stau mult pe gânduri până să aibă un partener necuvântător în casă. Ce ar trebui luat în calcul înainte de această decizie?

Te-ai hotărât să îți cumperi un câine? Foarte bine! Trebuie să știi însă că un câine are nevoie de atenție și de mișcare.Unele rase mai mult decât altele. O documentare făcută în prealabil te ajută să alegi companionul potrivit și te ferește  de posibile probleme în viitor. Este important să ții cont de timpul pe care îl poți aloca plimbării, jocului și chiar educației cățelului tău. Dacă ești toată ziua plecat la serviciu și nu ai timp decât seară o oră… poate că e mai potrivit să te gândești la o pisică.

De asemenea, trebuie să ții cont de spațiul pe care îl ai. Este greu să ai o rasă de talie mare sau foarte mare la bloc.

Implicațiile financiare -și mă refer aici la cheltuielile inițiale după achiziție. Veterinar, suplimente de creștere, hrană de calitate, lesă, ham sau zgardă, sau poate amândouă. Schema de vaccinare și apoi deparazitările periodice sunt cheltuieli ce nu pot fi ocolite. Jucăriile, de asemenea, sunt o cheltuială ce trebuie luată în seamă. Eu le trec la consumabile: mingi, sfoar, o jucărie care scoate ceva sunete și poate o jucărie auto-recompensatorie, adică una din cele ce țin puiul ocupat mai toată ziua. Dacă sunt rostogolite, eliberează hrana uscată. Pare să fie o manieră bună de a direcționa atenția și energia câinelui pe o activitate mai puțin distructivă.

Timpul ce îl poți aloca câinelui în primul an va face diferența între un câine socializat corect și un câine posibil timid, cu oarece neîncredere față de mediu. Socializat corect, câinele va putea să învețe mai ușor, își va mări adaptabilitatea la situații noi, iar asta îți va permite să îl iei cu tine în tot felul de deplasări și să îl faci cu adevărat membru activ al familiei tale .

Asigură-te așadar că ai timp să îl scoți la plimbare, socializându-l cu diferite persoane, câini și condiții de trafic.

Fie că este vorba de pasăre, pisică sau cățel, cât de mult schimbă animalul omul?

Indiferent de specia aleasă, prezența unui companion necuvântător este benefică. Grija față de dezvoltarea acestuia și întreținerea de zi cu zi tind să ne rupă de uzură cotidiană. Activitățile impuse de prezența unui câine, de exemplu, ne țin mai sănătoși prin plimbările zilnice, joacă și însăși dragostea și devotamentul de care poate da dovadă.

Odată luată hotărârea de a avea un animal de companie, ce e de făcut pentru început astfel încât să-i inspiri încredere patrupedului, să îl faci să se simtă al casei?

Când te-ai hotărât ce companion îți iei este important să te documentezi referitor la nevoile lui specifice și să te asiguri că le poți îndeplini. Altfel, situația poate genera dezamăgire în ceea ce te privește, neobținând compania dorită, iar animăluțul va trăi stresat și nefericit din cauza lipsei unor condiții minime care să se adreseze nevoilor de bază.

Cum ți se pare expresia „câinele e cel mai bun prieten al omului”?

Mi se pare justă datorită modului în care își arată devotamentul, dăruirea și protecția față de familia ce are privilegiul să îl aibă drept companion.

Care ar fi primii pași, care, trebuie făcuți pentru a lega o relație apropiată cu patrupedul tău?

Primii pași în formarea unei relații apropiate cu cățelul tău sunt acoperiți de activități ce includ joaca, mângâiere și hrana.

Să spunem că de câteva zile am primul meu animal de companie, un cățel. Ajută-mă te rog să-l dresez fără să apelez neapărat la ajutorul unui specialist. Recomanda-mi te rog câteva metode ce-mi pot fi de folos.

Câinele are nevoie să facă parte dintr-o echipă. Pentru asta el trebuie să știe cui i se subordonează și pe cine conduce. Așadar, pentru o relație bună ai nevoie de repere clare, de o comunicare pe care cățelul să o înțeleagă. Este timpul să începi educația. Pentru dresaj ai nevoie de un tutorial. Asta ar fi cel mai simplu și îl poți găsi pe www.cainiutilitari.ro

Ce te-a impresionat cel mai mult la „Ham Talent”? Care sunt cele mai frecvente greșeli făcute de concurenți?

La „Ham talent” am fost impresionat de faptul că oamenii au făcut eforturi reale deplasându-se din toate colțurile țării din dorința de a-și expune în fața românilor pasiunea, fie că vorbim de dresaj, dragostea față de o anume rasă sau animăluț, sau pur și simplu relația dobândită cu un animăluț.

Greșeli au fost, din punctul meu de vedere, alegerile categoriilor în care s-au înscris în competiție. Am avut cazuri în care oamenii au ținut să prezinte animalele în categoria Performance când era clar că nu au pus o rutină la punct, dar ale căror animăluțe erau frumoase și bine întreținute,  aspect  ce le-ar fi permis să participe cu succes la categoria „frumusețe”.

Se spune că animalele se aseamănă cu stăpânii lor. Tu ai trăit o astfel de experiență?

Da, am văzut cazuri nenumărate de oameni ce au ales căței ce semănau cu ei. Mie îmi plac Ciobăneștii Belgieni, iar dacă este o asemănare nu pot fi decât onorat.  Sunt deștepți, atletici și cu o rezistență la efort de invidiat.

Ce trebuie să știi înainte de a-ți lua un animal de companie.Sfaturi de la dresorul Gabriel Cocu
zoom

„Indiferent de specia aleasă, prezența unui companion necuvântător este benefică. Grija față de dezvoltarea acestuia și întreținerea de zi cu zi tind să ne rupă de uzură cotidiană.”, Gabriel Cocu


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-12-17

TAGURI: animal de companie, dresor, gabriel cocu, caine, pisica
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...