2017-01-23 08:45


Ce animal alegem în funcţie de vârsta şi personalitatea copilului?

 |  17:07
Ce animal alegem în funcţie de vârsta şi personalitatea copilului?

Dacă sunteţi părinţi şi vă doriţi ca micuţul sau micuţii dumneavoastră să crească în compania unui animal, e bine să ştiţi că trebuie respectate anumite reguli pentru alegerea celui mai potrivit prieten necuvântător.

Hamsterii şi porcuşorii de Guineea sunt blânzi

Se ştie că animalele au un rol important în a forma personalitatea copilului şi a-i crea, încă de mic, sentimentul responsabilităţii. De regulă, cea mai mare grijă faţă de noul membru al familiei revine părinţilor, care, totodată, trebuie să evite situaţiile periculoase, dar să se şi asigure că au spaţiul necesar şi resursele financiare pentru îngrijirea în condiţii optime a animalului. În acelaşi timp, alegerea animalului de companie trebuie făcută şi în funcţie şi de vârsta copilului, pentru ca acesta să se poată obişnui de mic cu el, iar prietenia dintre cei doi să fie una de durată. Specialiştii recomandă că un animal, fie el chiar pui, ar trebui adus în casă numai după ce copilul împlineşte vârsta de 3 ani, când se consideră că acesta începe să deprindă primele noţiuni despre ceea ce înseamnă durere, milă, şi pot să se pună în locul acelei fiinţe nevinovate. Cel mic poate să deprindă, de asemenea, primele noţiuni privind îngrijirea şi hrana animalului. Între 3 şi 5 ani, cele mai recomandate animăluţe sunt hamsterii şi porcuşorii de Guineea, întrucât sunt creaturi blânde. Ele sunt distractive şi pot aduce zâmbetele pe chipul copiilor. Nu muşcă, decât foarte rar, şi atunci când sunt provocate. Între 5 şi 10 ani, copilul capătă primele noţiuni de igienă, învaţă că trebuie să se spele pe mâini după ce atinge un animal şi deprinde primele cunoştinţe de viaţă. De preferat sunt însă tot animalele mici: rozătoarele şi peştii, iar atunci când copiii intră în contact cu ele, e bine să fie atent supravegheaţi.

La 10 ani, copilul poate avea grijă de animalul lui

Între 10 şi 13 ani se poate observa dacă viitorul adult va fi un adevărat iubitor de animale. Este cazul ca responsabilitatea faţă de prietenii necuvântători să fie mai mare. Copiii se pot ocupa de îngrijirea, hrănirea şi plimbarea acestora. Orice copil pe deplin dezvoltat psihic poate avea la această vârstă un câine, o pisică sau un iepure, sarcina părinţilor reducându-se numai la verificarea modului în care acesta are grijă de animal. Magazinele de Pet Shop abundă în oferte. Oricât de drăguţ ar fi un pui de lup Alsacian, Golden Retriever sau Ciobănesc Mioritic e bine să nu vă aventuraţi în a cumpăra unul dacă locuiţi la bloc. În câteva luni se va face ditamai dulăul şi dacă veţi dori să-l daţi spre adopţie, trebuie să ştiţi că nu se vor găsi prea mulţi iubitori de câini care să preia un astfel de animal. Alegeţi mai bine un Pechinez, un Şoricar sau un Bichon Maltez.

În caz că locuiţi la bloc, mai bine luaţi-vă o pisică. Trebuie avută o mare grijă însă ca temperamentul copilului să fie potrivit pentru acest tip de animal. Pisicile nu suportă să fie obligate să facă ceva, nu pot fi dresate, iar dacă sunt chinuite, zgârie sau muşcă.

Cei mai buni sunt câinii bătrâni

Tot la magazinele Pet Shop se găsesc, din plin, diferite rase de iepuri. Acest animal este foarte blând şi-i poate face pe copiii mai nebunatici să se liniştească. De asemenea, iepuraşul este afectuos şi îi place să stea în compania omului. La fel este şi porcuşorul de Guineea, care este mai sperios decât iepurele şi nu poate fi îmblânzit uşor. Deşi majoritatea stăpânilor de câini preferă unul mic, un pui, există specialişti care recomandă pentru copii câini adulţi sau chiar bătrâni, obişnuiţi cu prezenţa oamenilor şi care, la rândul lor, nu necesită îngrijiri speciale. În acest sens, puteţi apela la un câine adoptat de la un adăpost, îngrijitorii putând să vă recomande ce animal ar fi mai potrivit. Totuşi, părinţii sau persoanele adulte trebuie să se ocupe în continuare de consultaţiile, deparazitarea şi vaccinările periodice ale prietenilor cu blană şi colţi. Între 14 şi 17 ani şi după, copiii din ziua de astăzi petrec mai puţin timp în compania animalelor, fiind dedicaţi, în timpul liber, jocurilor pe calculator, cursurilor extraşcolare sau pregătirilor pentru examenele de evaluare, de aceea, animalele potrivite la aceste vârste sunt cele care nu necesită o atenţie permanentă din partea micului stăpân. Cei mai potriviţi sunt peştii sau păsările, de care adolescenţii se pot ocupa un timp mai restrâns.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-07-30

Mai multe imagini:
Ce animal alegem în funcţie de vârsta şi personalitatea copilului?
zoom
Ce animal alegem în funcţie de vârsta şi personalitatea copilului?
zoom
Ce animal alegem în funcţie de vârsta şi personalitatea copilului?
zoom

Ce animal alegem în funcţie de vârsta şi personalitatea copilului?
zoom
Ce animal alegem în funcţie de vârsta şi personalitatea copilului?
zoom

TAGURI: animal, personalitate, copilComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image