2017-01-20 18:07

SPECIAL


Ce taine ascunde mormântul lui Eminescu de la Cimitirul Bellu?

 |  17:32
Ce taine ascunde mormântul lui Eminescu de la Cimitirul Bellu?

Dupăcomemorarea a 150 de ani de la naşterea marelui poet - (ianuarie 2000) - câţivavizitatori, iubitori ai poeziei eminesciene, au descoperit pe monumentulfunerar, aproape de bază, un basorelief care reprezintă două făclii din bronzcu vârful în jos. Oamenii s-au speriat şi, pentru că nu ştiau exact despre ceeste vorba, au început să-şi dea fiecare cu părerea.

Torţele răsturnate simbolizează moartea

Strofele eminesciene şitorţele răsturnate gravate pe cruce sunt opera sculptorului Ion Georgescu(1856-1898), elevul celebrului Karl Stork. Georgescu a realizat de-a lungul vieţiimai multe monumente funerare pe care a sculptat anumite simboluri. Basoreliefula stat ani în şir pe mormântul poetului fără să dea de gândit cuiva şi fără săderanjeze pe nimeni. Până în anul 2000… Unii credeau că cele două făclii arsimboliza o pedeapsă masonică, un blestem. Alţii erau convinşi că elereprezintă un secret de neatins, legat de moartea Luceafărului poeziei româneşti.

Dr. Iosif Niculescu,care şi-a dedicat peste 7 decenii din viaţă studierii operei eminesciene,consideră că făcliile sunt un sigiliu care închide pentru totdeauna tainele dinrândurile lăsate ”moştenire” de Eminescu. Preot prof. dr. Emilian Corniţescucrede că este vorba despre un simbol paleocreştin, cu o semnificaţie malefică.Există şi opinia că ele ar simboliza antihristul. Alţi cercetători şi pasionaţide operelor eminesciene sunt de părere că nu e vorba de nici o semnificaţiemalefică. Se ştie că sculptorii foloseau în trecut (unii şi azi) simboluricodificate atunci când decorau anumite monumente funerare. Torţa răsturnatăeste simbolul lui Thanatos, personificarea Morţii. În reprezentările artisticedin vechime, el era pictat sau sculptat sub chipul unui tânăr, care duce otorţă inversată în mână.

Eminescu era în căutarea unei ecuaţiiuniversale

Unii cercetători suntconvinşi că în opera marelui poet şi scriitor există încă simbolurinedescifrate şi încearcă să analizeze opera, pe baza cifrelor care aparobsedant în creaţia eminesciană. De aici s-a tras concluzia că Eminescu ar fifost în căutarea unei ecuaţii universale legate de evoluţia omenirii. Ideea căpoetul nepereche ar fi descoperit-o, dar că i-a fost sustrasă de TituMaiorescu, are şi ea alţi adepţi. Descoperirea unor similitudini cu fapte dintimpurile moderne, a unor coincidenţe bizare, legate de viaţa poetului,elemente senzaţionale sau paranormale îl pot menţine încă multă vreme pe MareleEminescu în atenţia celor care îi iubesc opera sau a celor care abia acum desluşescbuchia cărţii, în ciuda nenumăratelor acţiuni de scoatere a lui din manuale,poate chiar şi din literatură.

Poetul a anticipat teoria relativităţii

Eminescueste un nume cu greutate în istoria şi civilizaţia românească, nu este exclusca unii să încerce să fabrice tot felul de poveşti ştiinţifico-fantasticelegate de interpretarea versurilor lui şi în căutarea răspunsurilor la uneleîntrebări de actualitate. Analizând poezia „La steaua” ne dăm sema că, învremea în care Edison abia inventa becul electric, poetul nostru naţionalvorbea deja de viteza luminii, anticipând teoria relativităţii a lui Einstein.Despre timp şi posibilitatea anulării lui se vorbeşte în „Luceafărul”, iar„Sărmanul Dionis” i-a făcut pe cercetători să creadă că Eminescu s-ar fiinspirat din legendele tibetane. În „Împărat şi proletar” se prevăd câtevafenomene întâlnite azi pe scară largă, cum ar fi inversarea valorilor, corupţia,vacanţele de vis ale şmecherilor ce ţepuiesc statul de bani, iar în „Ai noştritineri”, Eminescu parcă îi „vede” pe băieţaşii „de fiţe” din Bucureşti.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-02-24

Mai multe imagini:
Ce taine ascunde mormântul lui Eminescu de la Cimitirul Bellu?
zoom
Ce taine ascunde mormântul lui Eminescu de la Cimitirul Bellu?
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

UNA SARACA ...POATE SI CU DUHUL ...MAI STII?
06 Mai 2013

Legat de ultimile 2 poezii-aici nu putem vorbii ,de asa -zise profetii ,ci de faptul ca peste tot in lume ,imbogatitii preocupatii de aspectul asta ,singurul interes al vietii deci ,se manifesta la fel,fiind deci un tipar urmat ad literam,de ceea ce naste suficienta si goliciunea.
UNA SARACA ...POATE SI CU DUHUL ...MAI STII?
06 Mai 2013

Legat de ultimile 2 poezii-aici nu putem vorbi ,de asa -zise profetii ,ci de faptul ca peste tot in lume ,imbogatitii preocupatii de aspectul asta ,singurul interes al vietii deci ,se manifesta la fel,fiind deci un tipar urmat ad literam,de ceea ce naste suficienta si goliciunea.

Adauga un comentariu

Random image