2017-01-17 00:09

SPECIAL


Cea mai scumpă pictură din lume, expusă pentru prima oară în public

 |  18:30
Cea mai scumpă pictură din lume, expusă pentru prima oară în public

Tabloul "Nu au Plateau de Sculpteur"(Nude, Green Leaves and Bust) de Pablo Picasso, vândut recent pentru cel maimare preţ obţinut vreodată într-o şedinţă de licitaţie, este expus pentru primaoară în public la Londra, începând de luni, la muzeul Tate Modern.

Cea mai scumpă pictură din lume, expusă pentru prima oară în public

Acesttablou datează din 1932 şi nu a mai fost prezentat până în prezent în capitalabritanică. Pânza a putut fi admirată o singură dată, în 1961, în timpulmanifestărilor organizate cu ocazia celei de-a 80-a aniversări a lui Picasso.

Pictura a fost achiziţionată de un colecţionarprivat a cărui identitate nu a fost dezvăluită, în cadrul unei licitaţiiorganizate de casa Christie's la New York, pe 4 mai 2010, pentru suma record de106,5 milioane de dolari, un preţ niciodată atins de o operă de artă. Tabloul afost împrumutat celebrului muzeu londonez şi va fi expus într-o sală specialăce îi este consacrată operelor pictorului.

Tabloul oprezintă pe Marie-Thérèse Walter, amanta şi muza pictorului, care pozează goalăîn faţa artistului. Picasso a cunoscut-o pe tânăra de 17 ani în anul 1927, pecând el era în vârstă de 45 de ani. Relaţia lor a fost păstrată în mare secrettimp de mulţi ani, din cauza faptului că renumitul artist era căsătorit, dar şipentru că "muza" lui era foarte tânără.

Abia dupăce pictura a fost expusă într-o retrospectivă a operelor lui Picasso, soţiaacestuia, Olga Khokhlova, a realizat că în viaţa soţului ei există o altăfemeie, iar mariajul lor s-a destrămat la scurt timp după aceea.

Marie-ThereseWalter a avut o fiică, Maya, cu Pablo Picasso şi a reprezentat sursa deinspiraţie pentru alte două lucrări celebre pictate tot în anul 1932 - "LeRêve" şi "La Lecture".


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-04-07Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image