2018-10-17 16:00


Ceasul Apocalipsei a stat la ora 11:57 pm

 |  14:36
Ceasul Apocalipsei a stat la ora 11:57 pm

Minutarul simbolicului "ceas al Apocalipsei" (Doomsday Clock) a rămas setat, la fel ca și anul trecut, cu trei minute înainte de miezul nopții, în pofida semnării unui acord la Paris, în cadrul COP21, privind limitarea creșterii temperaturii medii globale la 1,5 grade Celsius, de către reprezentanții celor 196 de state care au participat la conferința privind mediul.

Ceasul Apocalipsei este un ceas simbolic, administrat de grupul Bulletin of the Atomic Scientists de la Universitatea Chicago, care arată câte minute despart omenirea de o catastrofa de proporții globale, care ar duce la anihilarea ei, moment simbolizat prin miezul nopții. Ceasul a fost setat prima data în anul 1947 și de atunci a fost resetat de 19 ori, în funcție de evenimentele care au avut loc pe mapamond și de probabilitatea declanșării unui război nuclear.

Ceasul a rămas setat la ora 11:57, ca și anul trecut, oră care a mai fost setată în 1948, după ce URSS a testat primele arme nucleare, precum și în 1984 pe când se înregistrau tensiuni importante în cursa înarmărilor dintre cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS.

În 1953 acest ceas simbolic arăta că omenirea este la doar "2 minute" de o catastrofă, pe fondul testelor nucleare desfășurate deopotrivă de SUA și URSS, aceasta fiind cea mai apropiată oră de miezul apocaliptic al nopții ce a fost înregistrată vreodată de acest ceas.

În 2015 ceasul a fost mutat de la ora 11:55 (oră la care se afla din 2012) la 11:57 din cauza lipsei de acțiuni la nivel mondial pentru stoparea schimbărilor climatice și pentru reducerea arsenalelor nucleare precum și din cauza înghețării relațiilor dintre Washington și Moscova pe fondul crizei din Ucraina. Conform oamenilor de știință, procesul de încălzire globală este la fel de primejdios pentru planetă ca și un război nuclear. "În pofida succesului înregistrat la Paris, unde s-a semnat un acord pentru limitarea modificărilor climatice, arsenalele nucleare existente și programele de modernizare ale acestora derulate de diferite guverne măresc riscul de război nuclear", conform comunicatului dat publicității de Grupul Bulletin of the Atomic Scientists, citat de Agerpres.

Acest avertisment trebuie luat în serios de liderii internaționali, conform lui Beatrice Fihn, director executiv al organizației International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN — Campania Internațională pentru Abolirea Armelor Nucleare). "Riscul reprezentat de armele nucleare crește. Dacă o armă nucleară este detonată, efectele vor fi devastatoare iar comunitatea internațională nu va putea face față urmărilor. Status quo-ul nu mai este o opțiune", a susținut ea.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-27

TAGURI: ceas, apocalipsa, incalzire globala
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...