2017-01-18 14:06

SPECIAL


Cele mai cumplite dezastre naturale

 |  17:03
Cele mai cumplite dezastre naturale
Naturapoate distruge şi, ironic, o poate face cu o eficienţă mult superioarămijloacelor umane. Dezastrele naturale sunt rare, dar atunci când se întâmplă,suplinesc cu succes potenţialul distructiv al războaielor, făcând pagubecolosale atât în rândul vieţilor omeneşti, cât şi de ordin material.

Ciclonultropical din Haiphong, Vietnam - 1881

Estevorba despre unul dintre cele mai catastrofale dezastre naturale din istorie.Ciclonul a lovit Golful Tonkin în anul 1881, dând naştere unor fluxuri de apăcare au inundat oraşul Haiphong, aflat în nord-estul Vietnamului. Acestea auprovocat distrugeri uriaşe şi au condus la moartea a aproximativ 300.000 delocuitori. Amplasat pe un mal al râului Roşu, oraşulportuar Haiphong se învecinează cu marea printr-un canal de acces, care, pedurata furtunii, a amplificat extinderea inundaţiei şi distrugerea. Deşifurtuna a provocat direct moartea a 300.000 de oameni, se consideră că destuiau murit ulterior din cauza bolilor şi a foametei.

CiclonulBhola, Bangladesh - 13 noiembrie 1970

CiclonulBhola a fost un taifun tropical devastator, care a lovit Pakistanul de Est (înprezent Bangladesh) şi Bengalul de Vest din India, în dată de 13 noiembrie1970. A fost cel mai distrugător ciclon tropical înregistrat vreodată şi unuldintre cele mai mortale dezastre naturale ale timpurilor moderne. Până la500.000 de persoane şi-au pierdut vieţile în timpul furtunii, în principal dincauza valurilor care au inundat insulele din delta râului Gange. Ciclonul Bholaa fost cel de-al şaselea şi cel mai puternic din sezonul ciclonic al anului1970, în Oceanul Indian de Nord, atingând o forţă echivalentă cu cea a unuiuragan de Categoria 3. Ciclonul s-a format desupra golfului central bengalez la8 noiembrie şi a călătorit spre nord, intensificându-se în tot acest timp. Şi-aatins apogeul cu vânturi de 185 km/h la 12 noiembrie 1970, lovind chiar în aceanoapte coasta Pakistanului de Est. Furtuna a devastat multe dintre insulele decoastă, anihilând sate şi distrugând culturile agricole din regiune. Cel mai răuafectat a fost subdistrictul Thana, din Tazumuddin, unde peste 45% din populaţiade 167.000 de persoane de aici a fost decimată de furtună.

Inundaţiiledin China - iulie-noiembrie 1931

Seriade inundaţii care a avut loc în China Centrală în anul 1931, pe perioadadecadei Nanjing, este considerată, la modul general, cel mai devastatorcataclism natural despre care au existat vreodată date şi, cu siguranţă, celmai important dezastru al secolului al XX-lea. Pierderile umane din urma inundaţiilordin 1931 au fost estimate între 3,7 şi 4 milioane de victime. Între anii 1928 şi1930, o secetă teribilă a precedat potopul. Conform unor atestări, o vremeanormală a început în centrul Chinei în iarna lui 1930. Ninsorile masive diniarnă au fost urmate de dezgheţul primăverii, care a venit cu ploi abundente ceau ridicat şi mai mult nivelul râului Galben. Ploaia s-a înteţit în iulie şiaugust 1931. Numai în iulie au lovit şapte cicloane. Acest lucru a determinatinundaţii uriaşe ca urmare a umflării râurilor Galben, Yangtze şi Huai. RâulGalben, al cărui nivel a crescut până la 30 de metri, a ucis între unul şi douămilioane de oameni, inundând 87 km pătraţi şi lăsând 80 milioane de oameni fărăcase. Yangtze a ucis 145.000 de persoane şi a afectat 28,5 milioane. În final,Huai, al cărui nivel a crescut cu 16 metri, a ucis mai mult de 200.000 deoameni.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-09-15Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image