2017-01-21 10:40

SPECIAL


Cele mai izolate locuri de pe Pământ

 |  16:33
Cele mai izolate locuri de pe Pământ
Într-o eră în care tehnologia permite străbaterea continentelor în decursula doar câteva ore, în care ţi-ai imagina că nu mai există loc pe care omul sănu îl poată atinge oricând doreşte, există, ei bine, locuri în care este extremde dificil să poţi ajunge. Unele dintre ele se află, aşa cum ar fi spus străvechiimarinari, la capătul Pământului, în timp ce altele se găsesc în locuri în caresimpla intenţie de a ajunge este sinonimă cu aventură extremă. Iată, mai jos, olistă aleatorie a unor astfel de destinaţii extreme.

Insula Pitcairn

Chiar dacă este una dintre cele mai izolate insule ale Terrei, numeleinsulei Pitcairn din sudul Pacificului a ajuns în toate colţurile lumii, maiales după publicarea romanului lui Sir John Barrow în care sunt descriseaventurile echipajul de pe navă britanică HMS Bounty. Pentru cei care nu auaflat încă despre el, trebuie spus că, în anul 1789, marinarii de pe vasul cupricina, fascinaţi de modul de viaţă şi de frumuseţea peisajelor din sudulPacificului, s-au revoltat, lăsându-l pe căpitanul corabiei în voia sorţiiîntr-o barcă şi dând foc vasului în care călătoriseră, totul pentru a rămâne peinsula Pitcairn, în braţele localnicelor. De altfel, cei 50 de locuitori aiinsulei sunt urmaşii rebelilor din urmă cu peste două secole. Ei trăiesc astăzidin pescuit, o agricultură redusă şi din vânzarea unor timbre extrem de rare şifoarte căutate în lumea colecţionarilor. Nu există aeroport, iar singura şansăde a ajunge pe insulă sau de a pleca de acolo este o ambarcaţiune de ocazie dinNoua Zeelandă. Chiar şi aşa, o călătorie durează cel puţin 10 zile.

Alert, Canada

Situată în Canada, la mai puţin de 1.000 de kilometri de Polul Nord, mica aşezareAlert este considerată cea mai nordică zonă locuită permanent din lume. Deasemenea, este şi una în care condiţiile de trai sunt duse la extrem. Rezidenţiipermanenţi sunt, aşa cum era de aşteptat, oamenii de ştiinţă şi membri aiarmatei canadiene, Alert găzduind o bază militară şi un laborator ştiinţific.Cea mai apropiată localitate este un mic sat pescăresc, dacă apropiat se potnumi cei aproximativ 2.500 de kilometri până la acesta. O călătorie până înQuebec ar trebui să acopere dublul acestei distanţe. Chiar dacă, datorită funcţieisale militare, baza Alert dispune de un aeroport, temperaturile extreme (omedie ar fi undeva în jurul valorii de -40 de grade Celsius) şi desele furtunireduc drastic numărul zborurilor. În fapt, în anul 1991, un avion militar s-aprăbuşit în apropierea bazei, echipelor de salvare luându-le aproximativ 30 deore pentru a ajunge la locul accidentului. Din nefericire, toţi membriiechipajului decedaseră din cauza rănilor şi a temperaturii extrem de scăzute.

Motuo, China

Considerată ultima zonă din China în care nu există străzi sau drumuri,Motuo este o regiune tibetană încă neatinsă de lumea modernă. Numai încercareade a ajunge la Motuo este o peripeţie demnă de muncile lui Hercule, cei care seaventurează până aici având de străbătut un traseu incredibil de greu careinclude kilometri întregi prin zone îngheţate permanent din Himalaya, un precarpod suspendat, lung de 200 de metri, şi terenuri accidentate în care rişti săfii înghiţit complet de noroaie. Şi cu toate acestea, Mouto este recunoscutăpentru frumuseţea sa naturală, scripturile budiste menţionând-o ca pe locul celmai sfânt pentru credincioşii budişti. Mai mult decât atât, Motuo este unveritabil Eden pentru biologi, nu mai puţin de 10% dintre toate plantele dinChina regăsindu-se, în stare sălbatică, în acest loc. Autorităţile chineze auinvestit zeci de milioane de dolari în construirea unor străzi către Motuo, darabsolut toate proiectele au fost abandonate din cauza deselor avalanşe, asolului instabil şi a greutăţilor insurmontabile de tot felul. În anii ’90 totuşi,a fost finalizată construcţia unui drum care să lege China de Motuo. Nu arezistat decât câteva zile până să devină impracticabil şi să fie înghiţit de pădure.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-12-05Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image